Feed on
Posts
Comments

comuna polovragi e la 3 ore de mers cu masina de bucuresti, pe soseaua dintre ramnicu valcea si targu jiu, dupa horezu. practic, e prima comuna cand ajungi in judetul gorj. primavara si toamna, la intrare localnicii vand capsuni. manastirea polovragi are o livada de castani, rivala cu padurea de castani de peste drum. de aceea, exista si pensiunea “castania, pe care v-o recomand, daca veniti pe aici. cheile oltetului, pestera polovragi cu o ghida ca un spiridus si luncile oltetului nu se pot filma: sunt prea frumoase.

am filmat in curtea la nea niculae cum se prepara balmosul si tocanul de oaie, dar in filmuletul urmator va arat doar fleica haiduceasca. imbracati in straie ungurenesti, nea gheorghita si nea aurel ne-au cantat doine, jiene si strigaturi traditionale din oltenia de sub munte, iar alin si ionut au dat o tura prin zona si au surprins cateva momente de octombrie din polovragi.

locul e ideal pentru un week-end linistit. are multa energie pozitiva. pe vremuri, zamolxis a ales sa locuiasca in pestera polovragi, iar vracii dacilor culegeau dintre stancile parangului polovraga, o iarba magica, acum disparuta, care vindeca toate bolile. aici locuiau jidovii, uriasi legendari care au trasat brazda lui novac la poalele carpatilor. nea gheorghita ne-a povestit ca femeile lor spalau rufele in oltet, sprijinindu-se cu un picior pe parang si cu celelalt pe muntele capatanii.