Feed on
Posts
Comments

in tarile occidentale, intalnesti tot mai frecvent persoane care incearca sa-si redescopere conditia umana, refugiindu-se departe de infernul “civilizatiei” din marile aglomeratii urbane. herve hortolat, un francez caruia intotdeauna i-a placut sa calatoreasca, s-a hotarat sa intemeieze un sat ecologic in muntii din nordul regiunii ardeche, la marginea parcului natural pilat. a invatat sa construiasca iurte, adaptate dupa modelul triburilor mongole.

deocamdata sunt putini, dar au reusit sa fie aproape complet independenti de lumea civilizata, fara sa fie frustrati de lipsa elementelor moderne ale vietii. obtin curent electric cu panouri solare si o micro-centrala eoliana, avand ca rezerva de urgenta un generator diesel pe care il alimenteaza cu ulei de gatit folosit. beau apa de izvor, fac agricultura ecologica, pe un strat de paie si compost. cresc oi dintr-o rasa rara si schimba lana obtinuta pe pulovere. si-au ridicat iurte in care poti face baie cu apa incalzita de razele soarelui. vor sa adapteze o masina de spalat, conectand-o la o bicicleta pe care trebuie sa pedalezi pentru a-ti spala rufele si sunt pe cale sa finalizeze o sauna si o piscina.

priviti de unii ca niste ciudati, francezii care s-au adunat in varful muntelui, intr-un peisaj de basm, isi vad de viata lor simpla. sunt convinsi ca mica lor comunitate se va dezvolta treptat, ajutata chiar de energia negativa care alunga tot mai multi oameni din marile orase.