Feed on
Posts
Comments

peter jackson hits again ! sub bagheta lui, un necunoscut regizor canadian de origine sud-africana, neill blomkamp, a scos unul din filmele anului: “district 9” ! greu de vorbit despre el cu cineva care inca nu l-a vazut fara sa-i strici placerea. este un sf de referinta, cu umor, actiune si metafora. o parabola a societatii umane. o poveste despre doua lumi care nu se inteleg si care ar cam vrea sa scape una de alta. regasesti in “district 9” o gramada din elementele filmelor din perioada de debut a lui peter jackson: casa zburatoare si comportamentul extraterestrilor din “bad taste“, simpatia pentru personaje din “meet the feebles“, conceptul de zombie si nebunia din “braindead“, dar si maiestria pe care a atins-o lucrand la trilogia “lord of the rings“.

peter jackson a avut ochi bun. dupa ce a vazut scurt metrajul “alive in joburg“, i-a oferit lui neill blomkamp 30 de milioane de dolari sa faca orice film doreste. la fel ajunsese si jackson sa faca “lord of the rings”.inspirat de copilaria petrecuta in africa de sud, blomkamp a filmat intr-un ghetto real din johannesburg, care e pe cale de a fi evacuat, intocmai ca-n povestea din film. pentru prima data intr-un rol si fara sa-si mai doreasca sa repete experienta, sharlto copley intra minunat in pielea personajului, fara a folosi nici o replica scrisa. dificultatile de comunicare dintre specii sunt exploatate cu subtilitate si umor. si mai ales, cu naturalete.

unii l-au comparat cu “blade runner“, mai ales pentru scena finala. altii au amintit de mutatiile din “the fly“. “cidade de dios” e evocat de atmosfera ghetto-ului. s-a scris ca de la “alien” incoace n-a mai aparut un sf atat de inventiv si care sa-ti dea fiori. filmul are structura solida, iar trecerea de la comedia burlesca din debut, subliniata de stilul mockumentary, la dramatismul si spectacolul desprins din jocurile de computer al luptelor din partea a doua se face fara cusur.

un prieten care locuieste la toronto povestea ca, inca din primavara, mash-uri imense, albe, cu silueta unui alien din film aparusera pe zgarie norii din oras, inscriptionate cu un numar de telefon si mesajul “report non-human“, intrigand lumea. totul a fost dublat de o ingenioasa campanie virala pe internet, cu ajutorul site-ului www.D-9.com. asteptarea nu a fost in zadar: doamnelor si domnilor, filmul anului: “district 9” !