Feed on
Posts
Comments

una din atractiile turistice ale phnom penh-ului este palatul regal. iti atrage imediat atentia cand mergi spre centru. construit la jumatatea secolului XIX, cand regele norodom a mutat capitala la phnom penh, complexul este si astazi resedinta regelui cambodgiei, insa poate fi vizitat. si merita. biletul de intrare costa 3 dolari, insa mai platesti 5 dolari, daca intri cu camera video ! si iti iei o mare tzapa, deoarece nu ai voie sa filmezi sau sa fotografiezi cele mai spectaculoase elemente: interiorul cladirilor.

sala tronului e coplesitor de luxoasa, cu obiecte din aur si fresce peste tot. in pavilionul chan chaya, (pavilionul razei de luna) se organizeaza banchetele si regele isi tine discursurile catre popor. pavilionul napoleon III este o ciudatenie faurita integral din metal si daruita regelui norodom de monarhul francez, care o construise initial pentru nevasta-sa. wat preah keo morokat (templul lui buddha de smarald) se mai numeste si pagoda de argint, deoarece este pavata cu podele din acest metal pretios. contine o colectie de sute de statuete din aur si argint ale lui buddha. cele mai pretioase sunt cea sculptata intr-o stanca de smarald de vreo jumatate de metru inaltime si cea din fata ei, un buddha maitreya din 90 de kilograme de aur, incrustat cu 2.000 diamante, dintre care unul de 25 de carate in frunte si unul de 20 de carate in piept.

mie mi-a placut phnom mondop, o colina artificiala in varful careia, ascuns dupa palcuri de copaci pline de pasari care ciripeau vesele, gaseai un mic templu in care se afla o imensa amprenta din aur a talpii lui buddha si 108 statuete reprezentand vietile lui buddha. daca aveai pe cineva sa-ti poata traduce, in templu gaseai un calugar care iti ghicea viitorul. curtea pagodei de argint era inconjurata de un zid cu fresce din varianta khmera a ramayanei, incomplet refacute, pentru ca s-au terminat banii de restaurare. in curte erau amplasate mai multe stupa, morminte traditionale in care se gasea cenusa regilor cambodgiei. multi lotusi, copaci tunsi regulamentar si pavilioane ideale pentru meditatie. de la lovitura de stat a khmerilor rosii din 1970 si pana in 1993, cand a fost restaurata monarhia, palatul regal a fost muzeul in care poporul putea infiera luxul clasei asupritoare. majoritatea statuetelor inca mai au etichetele cu numarul de inregistrare din catastifele vreunui contopist comunist.