Feed on
Posts
Comments

dupa ce v-am dat atatea surse de inspiratie, am hotarat sa premiez cel mai bun reportaj despre alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009 cu un loc la un stagiu de radio-jurnalism in Franta (13-25 iulie 2009). va invit sa postati pana miercuri, 10 iunie 2009, in comentariile acestui articol, reportaje scrise, audio sau video despre alegeri. sau, desigur, link-uri catre blogurile sau site-urile voastre.

conditii de participare: varsta maxima 25 de ani. limbi straine: franceza si/sau germana. nu se solicita pregatire jurnalistica, ci doar talent. taxa de participare la stagiu: 250 de euro.

descrierea stagiului: impreuna cu alti 5 tineri din romania, castigatorul premiului va pleca in 11 iulie, din timisoara, intr-un road trip cu un microbuz de 8+1 locuri, pe traseul ungaria – austria – elvetia – franta, cu sosire in localitatea saint julien molin-molette. aici, in cladirea unei foste scoli, jurnalistul francez louis perego a pornit, in urma cu 13 ani, un post de radio asociativ: radio d’ici. de atunci, in fiecare vara, impreuna cu mine si cu o jurnalista din germania, organizeaza un stagiu multinational de initiere in radio-jurnalism, la care participa cate 6 tineri din franta, germania si romania. organizatori, pe langa radio d’ici, sunt la ligue de l’einsegnement din franta, interkulturelles netzwerk din berlin si societatea “timisoara”, iar sponsori sunt l’office franco-allemand pour la jeunesse si la communaute de comunnes des monts du pilat.

cazarea participantilor este asigurata in cladirea postului de radio, in camere de 8 paturi, dotate cu toaleta si dus. bucataria plina este la dispozitia stagiarilor pentru micul dejun. pranzul si cina sunt pregatite de bucatari francezi. uneori, daca vreun stagiar se incumeta sa-si dovedeasca talentul culinar, i se asigura tot sprijinul pentru a pregati o cina pe specificul zonei de unde provine.

stagiul are si o latura multiculturala, participantii fiind stimulati sa comunice si sa lucreze impreuna. dupa o scurta introducere despre regiunea parcului natural pilat si a ofertelor culturalo-turistice care pot constitui subiectul unor reportaje, tinerii sunt introdusi in lumea radioului si vor trebui sa realizeze cateva emisiuni de o ora, care vor fi difuzate in direct. prin rotatie, fiecare dintre stagiari va fi reporter, editor de montaj, redactor sef, prezentator sau regizor de emisie pentru emisiunile pe care le realizeaza. acestea vor fi prezentate in limba franceza, dar fiecare element al lor va fi produsul unei echipe mixte, constituita din minim 2 participanti de nationalitati diferite. magda bucur, care a participat la stagiu anul trecut, a descris experienta sa pe site-ul antena 3.

plecarea spre romania este in 25 iulie, pe traseul marsilia – coasta de azur – monaco – monte carlo – genova – venetia – austria – ungaria – timisoara. adica: baie si plaja pe coasta de azur, plimbare prin orasele de pe traseu si vizita prelungita in venetia. sosirea in timisoara este prevazuta in jurul datei de 27 iulie.

acesta este, in mare, descrierea premiului. va astept cu reportajele.