Feed on
Posts
Comments

steven spielberg intentioneaza sa realizeze un remake dupa “oldboy” (2003), un film devenit cult pentru cinefili, care face parte din “trilogia razbunarii” a regizorului sud-coreean park chan-wook, alaturi de “sympathy for mr.vengeance” (2002) si “sympathy for lady vengeance” (2005). inspirat dintr-un celebru manga japonez, “oldboy” este unul din filmele mele favorite: povestea unui tip care se imbata de ziua fiicei sale si este rapit si inchis, fara nici o explicatie, intr-o camera fara usi sau ferestre vreme de 15 ani. dupa care este eliberat, tot fara nici o explicatie, si are cateva zile sa se razbune pe cei care i-au distrus viata.

filmul e o capodopera din toate punctele de vedere: scenariu extrem de bine scris si cu surprize la fiecare minut, scene de actiune de o violenta extrema, filmari spectaculoase, cu o atenta grija pentru detalii, muzica perfect integrata in poveste si un actor (choi min-sik) care joaca genial furia razbunarii. iata una din celebrele scene de lupta, plina de realism si umor, pregatita 3 zile si filmata dintr-o bucata, fara a fi nevoie de vreun montaj si aproape fara efecte speciale.

site-ul imdb.com anunta ca spielberg vrea acum un remake pentru universal studios, cu will smith in rolul principal. deocamdata, blasfemia pregatita de hollywood s-a impiedicat de probleme legale. filmul lui park chan-wook a fost produs de compania coreeana show east, care a fost de acord cu remake-ul, insa intre timp a dat faliment. futabasha, editorul seriei manga originale de la care a pornit filmul, sustine ca nu le daduse sud-coreenilor drepturile de realizare in sua. procedurile de faliment sunt complicate si universal studios a dat deja unda verde lui spielberg pentru faza de pre-productie a filmului.

cred ca alegerea lui will smith pentru rolul principal din remake este o tampenie. spielberg este un mare regizor, insa nu il vad in stare pe smith sa faca fata rolului. una din cele mai teribile scene din filmul original este momentul in care eroul principal mananca, intr-un sushi restaurant, o caracatita vie. loveasianfilm a postat pe youtube un scurt making of al scenei, pentru a carei filmare choi min-sik a fost nevoit sa manance de vii patru caracatite !

asadar, “oldboy“, care a primit marele premiu al juriului la festivalul de la cannes din 2004, este in pericol de a fi aruncat in derizoriu de hollywood, asa cum s-a intamplat cu atatea filme asiatice. mentalitatea si atitudinea fata de lume a asiaticilor este mult prea diferita pentru a fi inteleasa si refacuta in spirit comercial american.