Feed on
Posts
Comments

de cateva luni de zile, incerc sa-mi conving prietenii ca moartea televiziunii de tip clasic este foarte aproape si primesc – in cel mai bun caz – zambete condescendente. iata ca a fost lansata oficial google tv, conceptul care marcheaza o noua era in ceea ce, pana acum, numeam televiziune. in cateva luni, google tv si alti hibrizi asemanatori vor invada televizoarele din intreaga lume, iar televiziunile – asa cum le cunoastem acum – vor disparea. anuntul fusese facut inca din luna mai.

de ce ma bucur ? pai, in primul rand, pentru ca google tv va insemna renasterea jurnalismului de calitate. astazi, tabloidizarea cvasi-totala a posturilor de televiziune sau transformarea lor in instrumente politice au distrus adevaratul jurnalism. cercul vicios nu putea fi distrus pana acum: jurnalistii de top nu mai aveau pentru cine sa lucreze, iar telespectatorii care ar fi apreciat produsele lor nu mai aveau unde sa le vizioneze. google tv va permite oricarui jurnalist adevarat sa-si monetizeze munca, iar amatorii de produse jurnalistice de calitate le vor putea savura cu usurinta.

presa tabloida nu va muri, insa cei care credeau ca vor castiga alegerile viitoare cu ajutorul televiziunilor de pe care le aveau ori au pus gheara vor avea o mare surpriza: pana in 2012, nici dracu’ nu se va mai uita la antena 3, realitatea tv, b1 tv etc ! acestea – pur si simplu – nu vor mai exista pana atunci, din doua motive: oricat au furat pana acum, proprietarii lor nu vor mai avea suficienti bani sa le finanteze, iar sursa principala de informatii a oamenilor va fi internetul.

nu zambiti ironic ! primele care isi vor muta banii dinspre televiziuni spre online vor fi marile concerne, care cumparau publicitate pe televiziuni si, implicit, finantau functionarea acestora. faceti un mic rationament: o biata criza a produs un cutremur devastator in media. ce se va intampla cand milioanele din publicitate nu vor mai veni ?

p.s. celor care vor spune ca badea gheorghe din ghimpati nu va invata niciodata sa foloseasca internetul, le atrag atentia ca interfata google tv va fi la fel de usor de folosit ca un telefon mobil. sambata dupa-amiaza, tocmai am vazut un cioban de 72 de ani care comunica prin sms cu nepotul sau…