Feed on
Posts
Comments

25 aprilie 1999

Alarma a incetat la 6:44, insa n-am auzit sirenele. Era duminica si nu aveam transmisie in direct dimineata, asa ca puteam si eu sa dorm mai mult. Cand m-am trezit, Mile se uita la buletinul de stiri de la Studio B, unde se anunta o noua initiativa a belgradenilor, care adunau tigari pentru soldatii sarbi care luptau in Kosovo. In satul Veliko Dobranje de langa Lipljan, un copil de 6 ani a fost ucis de bombardamente, alti doi fiind grav raniti. Parintii lor nu au fost acasa in timpul atacului si, cand s-au intors, i-au gasit cadavrul printre ruinele casei nimerita de un proiectil.

Armata iugoslava a anuntat ca si-a intarit masiv efectivele militare din zona frontierelor, unde au adus mai multe blindate si tancuri, in asteptarea unui eventual atac terestru al NATO. Daca ar fi sa ma iau dupa declaratiile granicerilor sarbi, nici daca Rambo ar veni in ajutorul trupelor americane, acestea tot n-ar avea scapare in fata ostasilor Armatei iugoslave. Dincolo de hazul acestor afirmatii, nu trebuia uitat ca sarbii au o mare experienta in luptele din munti, cunosc perfect teritoriul si, in ciuda declaratiilor oficialilor de la Bruxelles, diviziile lor de mecanizate sunt aproape intacte.

Macedonia a reiterat astazi, refuzul fata de orice plan de atac NATO asupra Iugoslaviei de pe teritoriul sau, informeaza AFP. “Teritoriul Macedoniei nu poate fi utilizat pentru nici o actiune ofensiva impotriva vecinilor nostri, inclusiv Iugoslavia,” a explicat presedintele macedonean Kiro Gligorov, in timpul unei conferinte de presa tinuta la Washington.

Summit-ul jubiliar al NATO de la Washington a fost prezentat pe larg de televiziunile iugoslave, care au subliniat cu maiestrie ca agresiunea nedreapta si cruda impotriva Iugoslaviei va continua. S-a spus ca liderii celor 19 state membre ale NATO au adoptat un nou concept strategic pentru Alianta, care isi extinde misiunile si isi aroga pentru prima data rolul de a gestiona crizele din intreaga Europa. S-a pomenit ca Romania si Slovenia au fost nominalizate in fruntea statelor candidate pentru admiterea in NATO, urmand ca o noua evaluare sa se faca in 2002. Pe lista candidatelor la aderare se mai afla tarile baltice, Bulgaria, Slovacia, Macedonia si Albania.

Presedintele Bill Clinton a subliniat astazi faptul ca tarile NATO au “imperativul moral” de a invinge in interventia militara impotriva Iugoslaviei, informeaza AFP. Liderul de la Casa Alba a spus ca membrii NATO nu vor tolera nici cea mai mica tentativa a Serbiei de a-si destabiliza vecinii. “Daca Milosevic ii ataca din cauza ajutorului pe care ni-l acorda, vom raspunde,” a asigurat presedintele american.

Clinton a discutat la telefon, timp de o ora si jumatate, cu presedintele rus Boris Eltin, despre situatia din Kosovo, a anuntat Kremlinul, intr-un comunicat citat de AFP. “Anumite aspecte ale initiativelor care au fost discutate vor fi date publicitatii dupa o analiza suplimentara,” se spune in comunicat, subliniindu-se atasamentul presedintilor rus si american fata de o pace solida in Balcani. Din cauza razboiului din Kosovo, Rusia a fost marea absenta la summit-ul de la Washington, la care se aniversau 50 de ani de la infiintarea NATO.

Dupa amiaza, cand NATO a lansat mai multe raiduri asupra nordului Serbiei, un avion al Aliantei a fost atins de apararea antiaeriana iugoslava. Inainte de a se retrage in spatiul aerian romanesc, pilotul a tras doua proiectile. Unul a explodat langa Banatska Dubica, in apropierea frontierei cu Romania. Ironia sortii a facut ca al doilea sa cada langa Alibunar, o comuna locuita in majoritate de etnici romani.

Pentru ca ii cunosteam foarte bine pe Daniela si Cristi, copiii preotului Ionel Malaimare din Alibunar, i-am sunat, rugandu-i sa-mi dea numarul lui de telefon. Parintele, care este liderul comunitatii romanesti din zona, m-a linistit, spunandu-mi ca proiectilul a explodat langa satul Dobrica, fara sa produca nici un fel de pagube. Asa cum i-am promis, i-am sunat din nou pe Cristi si Daniela, linistindu-i, pentru ca erau ingrijorati de soarta parintilor lor.

Secretarul general al Natiunilor Unite Kofi Annan, conditioneaza interventia unei forte internationale in Kosovo de un mandat din partea Consiliului de Securitate, potrivit unui interviu publicat de cotidianul german “Bild“. Aprobarea Natiunilor Unite este “preferabila”, dar nu indispensabila pentru actiunile viitoare ale NATO in Kosovo, a replicat Antony Blinken, consilier pentru afaceri europene al presedintelui Bill Clinton.

Autoritatile si mass-media iugoslave au fost foarte indignate de anuntul facut de Kris Janowski, purtator de cuvant al UNHCR, care a spus ca unitatile paramilitare sarbe au masacrat recent 56 de etnici albanezi din trei sate din Kosovo, violand femeile inainte de a le ucide si scotand ochii cadavrelor. Acuzatiile se bazau pe marturiile unor barbati din satele Halac, Ribar si Vogel, care au povestit ca, duminica trecuta, paramilitarii sarbi au navalit peste ei si au impartit locuitorii in trei grupuri: femei, copii si batrani, tineri si tigani. Dupa ce i-au maltratat si ucis cu sange rece pe cei din primele doua grupuri, sarbii i-au pus pe tigani sa ingroape cadavrele intr-o groapa comuna. Autoritatile iugoslave au dezmintit acuzatiile, subliniind ca pana si reprezentantul UNHCR a recunoscut ca marturiile nu au putut fi confirmate din alte surse.

Alianta Nord-Altantica l-a acuzat pe presedintele iugoslav Slobodan Milosevic ca ar fi pus sub arest la domicliu cel putin 10 generali destituiti sau pensionari, de frica unei rebeliuni. Purtatorul de cuvant al NATO Jamie Shea, citat de Reuters, a precizat ca “sursele sale pot sa confirme aceasta informatie” si a adaugat ca numarul acestora este foarte ridicat, deoarece Milosevic scoate generali la pensie in fiecare zi.

Dupa alarma de la 21:35, am avut o surpriza: Studio B a difuzat un interviu de o ora cu vicepremierul iugoslav Vuk Draskovic, presedintele SPO, partid care controleaza postul de televiziune belgradean. Afirmatiile facute de Draskovic ne-au lasat cu gura cascata si au provocat un mare scandal. El a acuzat, cu argumente solide, propaganda sarba care incearca sa arunce praf in ochii poporului si sa-i ascunda adevarul. Toti cei cu care am discutat dupa interviu au fost de acord ca Draskovic a avut curajul sa spuna o multime de adevaruri, insa l-au acuzat de ipocrizie si mi-au marturisit ca nu au incredere in el.

Fara sa tina partea Occidentului, liderul SPO a acuzat conducerea tarii ca ascunde sarbilor faptul ca opinia publica mondiala este impotriva lor, oripilata de scenele vazute in taberele de refugiati albanezi. El a atras atentia ca, vrajiti de reportajele cu demonstratii pro-sarbe din toate tarile lumii, care curg suvoi in toate buletinele de stiri, sarbii nu isi dau seama ca sunt singuri in fata unei lumi intregi si ca se bazeaza pe o Rusie lipsita de vlaga, care nu le-a adus, pana acum, decat o bruma de ajutoare si o gramada de promisiuni. Prezentand trunchiat declaratiile liderilor occidentali, mass-media iugoslave a “uitat” sa spuna ca nimeni nu doreste un Kosovo independent si ca NATO si Occidentul incep sa aiba tot mai multe puncte comune in problema iugoslava.

Vuk Draskovic a acuzat limbajul folosit de crainicii televiziunilor la adresa personalitatilor din fruntea tarilor NATO si a spus ca, mediatizand exagerat manifestatiile de pe podurile Belgradului, ii inflacareaza atat de tare pe sarbi, incat acestia au ajuns sa stea toata noaptea, in semn de protest, in mijlocul acestora, riscandu-si inutil vietile. Presedintele SPO a “uitat”, la randul sau, ca Studio B, postul pe care il controleaza total, s-a aflat tot timpul in avangarda acestor atitudini.

“Oamenii care conduc tara trebuie sa spuna clar poporului unde ne aflam si cine suntem, sa spuna ce se va intampla si ce va mai ramane din Serbia in decurs de 20 de zile, daca aceste teribile bombardamente continua,” a cerut vicepremierul iugoslav. “Trebuie sa inceteze a mai minti acest popor spunandu-i ca avioanele si rachetele noastre vor veni din Rusia. (…) Priviti Occidentul ! Exista fisuri in NATO ? Pretinsi patrioti mint poporul afirmand ca in cateva zile vom sarbatori ziua victoriei. (…) Nu numai ca Occidentul si NATO nu au fost invinse, ci sunt pe cale de a ajunge la o actiune comuna impotriva Belgradului. Oribilele scene cu refugiati in Albania, in Macedonia si in Muntenegru, aceste teribile suferinte umane au produs emotie in Occident si opinia publica s-a intors impotriva noastra. Acest lucru il ascundem insa.”

Desi declaratiile lui Draskovic au provocat satisfactie in Occident, determinandu-l pe Tony Blair sa le considere semnele tensiunilor ce exista in cadrul conducerii de la Belgrad, pe mine nu m-au convins. Ba chiar, asa cum am spus in corespondentele mele de atunci, am avut impresia ca a fost o miscare bine regizata impreuna cu Slobodan Milosevic. Nici eu, nici cei cu care am comentat interviul, nu puteam uita cat de repede a acceptat Vuk Draskovic sa se transforme dintr-un lider al Opozitiei, intr-un vicepremier lipsit de orice putere al Guvernului federal, care – oricum – era o marioneta in mainile lui Milosevic.

Foarte elocventa a fost reactia fostului aliat al lui Draskovic, Zoran Djindjic, presedintele Partidului Democrat (DS). El a recunoscut ca reprezentantii puterii trebuie sa aduca la cunostinta opiniei publice dimensiunile reale ale distrugerilor provocate de bombardamente, sa prezinte realist perspectivele conflictului si sa propuna o solutie de incetare a acestuia. Insa a pus punctul pe “i”: “Vuk Draskovic este un cameleon. Amintiti-va cum a vorbit acum 10 zile si fiti atenti cum va vorbi peste alte 10 zile !”

Dupa interviu, am mutat pe postul de televiziune “Politika“, sa urmarim stirile. Amenintarile oficialilor NATO ca vor continua sa distruga televiziunile iugoslave, pentru a-i lua lui Milosevic toate instrumentele de propaganda, au provocat teroare printre jurnalistii sarbi. O mare parte din angajatii postului “Politika” (desi privat, acesta era devotat presedintelui iugoslav) au refuzat sa mai vina noaptea la servici. Au fost concediati imediat. In aceasta seara, in timp ce prezenta stirile, crainicei ii tremura vocea si pe fata ei era vizibila teama. Dupa ora 23:00, nici macar directorul postului nu mai era in cladire. La fel ca majoritatea celorlalte televiziuni, peste noapte difuzau non-stop filme.

Singura stire care mi s-a parut cu adevarat interesanta a fost ca ministrul iugoslav de externe Zivadin Jovanovic a transmis o scrisoare presedintelui Consiliului de Securitate, francezul Alain Dejammet, cerandu-i “sa condamne cu cea mai mare vigoare agresiunea NATO, violarea Cartei ONU si a dreptului international si sa ia masuri concrete pentru a pune capat agresiunii impotriva Iugoslaviei”. Pe langa aceasta, guvernul de la Belgrad l-a desemnat pe Milenko Kreca drept judecator ad-hoc si pe Rodoljub Etinski si Milan Grubic drept aparatori in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga, unde Iugoslavia a initiat o procedura judiciara impotriva tuturor statelor membre NATO care participa la bombardamente.

Pana la 6:07, cand a sunat incetarea alarmei aeriene, Belgradul a avut parte de o noapte linistita, pentru ca plafonul de nori era foarte jos. In schimb, la Novi Sad a fost inca o noapte de cosmar. Atacurile au inceput la 1:15, cand avioanele NATO au venit dinspre nord-vest si au lansat 7 proiectile asupra podului Zezeljev, unicul ramas in picioare peste Dunare, desi fusese avariat acum cateva zile. Trei dintre ele si-au atins tinta si l-au distrus complet. Un operator al televiziunii locale a avut inspiratia (daca pot spune asa) sa-si indrepte camera catre pod in timpul atacului si a filmat in direct distrugerea lui.

Scheletul metalic al podului Zezeljev s-a prabusit in Dunare si bucati imense de beton au fost aruncate pe mal, avariind casele din apropiere. Imediat, locuitorii Novi Sad-ului s-au adunat langa pod. E greu de descris durerea lor, mai ales ca, sperand cu disperare ca macar acesta va fi crutat, au stat de atatea ori seara pe el pentru a-l apara. Oamenii au ramas fara apa si canalizare, pentru ca tevile treceau pe sub podul distrus.

Doua avioane apartinand aviatiei NATO au patruns in aceasta noapte, timp de 2 minute, in spatiul aerian romanesc, nereusind sa vireze la timp din cauza vitezei supersonice folosite, a precizat, pentru Mediafax, Biroul de presa al Ministerului Apararii Nationale. Cele doua aparate s-au aflat in spatiul aerian romanesc intre orele locale 2:43 si 2:45, patrunzand pe o distanta cuprinsa intre 5 si 10 kilometri, deasupra localitatii Stamora-Moravita.

Atacul a continuat in zona, fiind bombardate aeroportul din Sombor si instalatiile Jugopetrol din satul Pricevic, de langa Valjevo. Si la Pristina au cazut bombe, din nou asupra aeroportului Slatina si a cartierului Grmije. Doar Studio B a difuzat imagini de la bombardamentele asupra podului Zezeljev de la Novi Sad, pentru ca, la 3:35, programele RTS au disparut din nou, atat cele transmise prin lanturile de relee terestre, cat si cele prin satelit.