24 aprilie 1999
La 10:32, ne-a trezit o bubuitura care a zguduit cladirile din jur. Noroc ca, avertizati, nu inchideam niciodata ferestrele camerei de hotel, care puteau fi sparte de suflul unei explozii apropiate. Dupa bubuitura, am auzit vuietul unui avion care se indeparta si, 5 minute mai tarziu, sirenele alarmei aeriene. Alarma a tinut pana la 11:20 si sarbii au pretins, din nou, ca un avion inamic a spart bariera sonica la joasa inaltime, provocand bubuitura care ne-a trezit.
O bomba a explodat astazi, la ora locala 6:00, in apropierea cladirii in care se afla consulatul american si cel britanic de la Ekaterinburg (Ural), atentatul provocand pagube materiale, dar nu si victime, relateaza agentia Itar-Tass. Explozia a produs un crater cu diametrul de 1 metru si adancimea de 50 de centimetri si a spart geamurile imobilelor vecine, avariind o masina.
Am trecut pe la Media Center, si am aflat ca, azi-noapte, zona industriala a Nis-ului a fost puternic bombardata. La Novi Pazar au fost auzite 20 de explozii, la Bogutovac, langa Kraljevo, din cauza bombardamentelor, o bucata dintr-un deal a alunecat, acoperind soseaua spre Raska, iar la Novi Sad, cateva rezervoare de petrol au luat foc, dupa ce a fost bombardata zona rafinariei. Azi dimineata, intre 9:00 si 10:00, cel putin 20 de proiectile au fost lansate asupra Pristinei, fiind vizate aeroportul Slatina, releul TV de la Goles si periferia orasului.
Am mai aflat o veste proasta: Eric Vaillant, cameraman al postului francez de televiziune TF1, si Antun Masle, ziarist la saptamanalul croat “Globus“, au fost condamnati la cate 30 de zile de inchisoare, de o instanta militara din Muntenegru. Cei doi fusesera arestati in 20 aprilie. Francezul a fost acuzat ca a vrut sa filmeze in satul Kaludjerska Laz, unde, in 18 aprilie, militarii sarbi au deschis focul asupra unor membri UCK ascunsi intr-o coloana de refugiati albanezi. La randul sau, Masle a fost acuzat ca a intrat in Iugoslavia fara viza.
Autoritatile de la Bucuresti vor respecta embargoul petrolier impus de Alianta Nord-Atlantica impotriva Iugoslaviei, a declarat ministrul roman al Afacerilor Externe Andrei Plesu, citat de Radio Romania Actualitati. “Obligatia Romaniei este de a se alinia la efortul tactic si strategic al aliatilor, ale caror actiuni vizeaza limitarea conflictului in Kosovo, chiar daca respectarea embargoului va fi costisitoare.”
Seful diplomatiei ruse Igor Ivanov a anuntat ca Moscova va continua sa furnizeze produse petroliere Belgradului si a minimalizat importanta embargoului impus de NATO, relateaza AFP. “Nu trebuie sa intreprindem nimic care sa contribuie la pricinuirea de suferinte poporului iugoslav,” a declarat Ivanov. “Deciziile NATO reprezinta o obligatie numai pentru cele 19 state membre, dar, conform dreptului international, nimeni nu poate impune asemenea sanctiuni fara consimtamantul Consiliului de Securitate al ONU.”
La 12:00, am intrat in direct la Stiri, dupa care m-am grabit sa ajung la sediul televiziunii, unde se anuntase o mare manifestatie. Ministrul Goran Matic declarase ca bombardarea sediului RTS a facut 16 morti, 18 raniti si 20 de disparuti. Am ajuns in dreptul bisericii Sf.Mark, odata cu mii de belgradeni, cu flori si lumanari in maini. In fruntea lor era o mica delegatie oficiala, care ii insotea pe primarul Belgradului si pe celebrul rock-star Bora Djordjevic de la Riblja Corba. Am avut un moment de inspiratie si i-am spus lui Mile sa nu scoata un cuvant. Cu niste fete grave, ne-am strecurat in delegatia oficiala si am reusit sa trecem neobservati de cordoanele de politisti care ii opreau pe ceilalti oameni pe colina din spatele televiziunii.
Am ajuns chiar langa corpul de cladire care fusese lovit de rachete. Aici, muncitorii continuau sa scormoneasca in mormanul de daramaturi, cautand corpurile celor 20 de persoane despre soarta carora nu se stia nimic. A doua zi, fotografia primarului, langa care stateam noi doi, a aparut in toate ziarele. Am aprins o lumanare si am privit, impietriti, lacrimile de pe fetele mamei unuia dintre cei ucisi de rachete. Delegatia a intrat sa viziteze restul cladirii, insa noi am fost descoperiti, din pacate, de bodyguarzii primarului, chiar in momentul in care intram pe usa, si am fost rapid indepartati de doi politisti, vizibil iritati ca reusisem sa-i pacalim.
Despre cei disparuti intre zidurile daramate ale cladirii televiziunii au aparut legendele. Zvonko Mahilovski, unul din cei mai vechi comentatori sportivi ai RTS, a afirmat ca mai multi colegi aflati sub daramaturi au reusit sa comunice cu cei de acasa, cu ajutorul telefoanelor celulare. Ca era mai mult un zvon, mi-am dat seama repede, deoarece Mahilovski spunea ca nu stie cati sunt si nici cum ii cheama, ceea ce mi se parea absurd, avand in vedere ca erau colegi. Timpul avea sa-mi dea dreptate. Fara sa-i condamn, am ramas impresionat de profesionalismul cu care propaganda iugoslava a speculat bombardarea televiziunii. Timp de aproape o saptamana, in fiecare zi, se anunta ca a mai fost descoperit un cadavru sub daramaturi. Mi s-a parut ca, initial, nu anuntasera numele celor morti. In schimb, de fiecare data cand mai “gaseau” un cadavru, spuneau imediat cum il cheama pe mort. Mai tarziu, am avut curiozitatea sa socotesc cati au fost gasiti si am constatat ca numarul final al mortilor de la RTS era acelasi cu cel anuntat aseara de Goran Matic: 16.
Blocada maritima care va fi instituita de NATO pentru a impiedica aprovizionarea Iugoslaviei cu petrol se va aplica si navelor rusesti, a anuntat, intr-o emisiune a postului de televiziune ABC, secretarul general al NATO Javier Solana. Marina militara germana este gata sa ia parte la o eventuala blocada maritima a Iugoslaviei, in cazul in care se va decide intarirea sanctiunilor economice impotriva acestei tari, a declarat adjunctul inspectorului general al Armatei germane, amiralul Hans Frank, citat de AFP.
Astazi la pranz, 5 copii au fost ucisi si alti 6 raniti (dintre care 2 grav) de explozia unei bombe cu fragmentatie cu efect brizant in satul Doganovci din Kosovo. Copiii se jucau intr-o livada de langa sat, in momentul in care in apropiere a fost lansata o astfel de bomba, despre care sarbii spun ca este interzisa prin conventiile internationale. Aveau varste intre 3 si 15 ani si faceau parte dintr-o familie de etnici albanezi.
Dupa amiaza, de la 17:00 la 18:26, in Belgrad a fost din nou alarma aeriana. Nu s-a intamplat nimic, insa a fost bombardat orasul Vranje. Sarbii au anuntat ca ar fi doborat, la ora 15:00, unul dintre avioanele care bombardau Pristina. Aparatul ar fi cazut langa Orlane, la 15 kilometri nord-vest de oras, dupa care atacul NATO, care incepuse la ora 9:00 si in timpul caruia avioanele au lansat peste 50 de proiectile asupra regiunii, a incetat brusc. Ceva mai tarziu, sarbii au spus ca ar mai fi doborat inca 4 avioane inamice. Unul ar fi cazut langa satul Lipljan, iar altul, de tip Thunderbolt, langa Lipovica, la sud-vest de Pristina. Celelalte doua ar fi fost doborate in zona localitatii Leskovac. Initial, despre unul dintre ele se credea ca a fost de tip F-16, apoi sarbii au realizat ca este un F-14 Tomcat cu dubla comanda. Poterele organizate pe urmele lor l-au capturat pe unul dintre piloti in padurea Predejane, iar celalalt era cautat in continuare.
Bill Clinton a uitat, astazi, valiza care contine butonul nuclear in cladirea in care se desfasura summit-ul NATO, pentru ca era foarte grabit sa ajunga la Casa Alba, a recunoscut purtatorul de cuvant Joe Lockhart, citat de AFP. Convoiul prezidential a plecat in graba, fara a-l mai astepta pe cel care avea in grija celebra valiza. Acesta a fost nevoit sa parcurga pe jos cei 400 de metri intre Cladirea Ronald Reagan, unde se desfasoara summit-ul NATO, si Casa Alba. “Pot spune, in cunostinta de cauza, ca astfel de lucruri se mai pot intampla,” a spus, in gluma, Joe Lockhart, care a pierdut, el insusi, in 1998, avionul prezidential care pleca din Irlanda de Nord spre Moscova.
La ora 20:40, alarma aeriana suna din nou. Prima parte a noptii a fost linistita, poate pentru ca norii acopereau cerul. NATO s-a multumit sa bombardeze combinatul “Milan Blagojevic” de la Lucani, cartierele din estul Nis-ului si – in trei raiduri – statiunea Gucevo de langa Loznica. La Nis, sarbii au spus ca bombele au avariat mai multe obiective civile, cum ar fi Casa Studentilor, cladirea unei facultati si autogara.
In zona Kosare, la frontiera cu Albania, continuau luptele dintre UCK si Armata iugoslava. Sarbii au anuntat ca au respins un atac al gherilelor albaneze, ranind cateva zeci de luptatori UCK si luand mai multi prizonieri, si au afirmat ca acestia erau insotiti de doi ofiteri ai Armatei albaneze. La randul lor, reprezentantii UCK au anuntat ca ar fi ucis in lupte 39 de soldati sarbi, insa au recunoscut ca situatia din Kosovo face imposibila comunicarea cu luptatorii aflati in linia intai.
RTS a continuat sa-si transmita emisiunile din sediul postului privat de televiziune Studio B. La ora 2:50, insa, programele televiziunii nationale au disparut din nou de pe ecrane. Putin mai devreme, auzisem o bubuitura. NATO lovise, in cartierul Avala, centrala electrica de langa restaurantul “Panorama”. Aceasta alimenta releul principal al RTS, care asigura retransmisia programelor sale in restul tarii. RTS si-a reluat emisia abia dupa 12 ore, cand a emis buletine de stiri pe frecventa altui post de televiziune, “Palma“.
Proprietarul Palmei era Miodrag “Miki” Vujovic, un individ cu barba, care adora sa apara pe post. Ore intregi, te putea exaspera cu monologurile lui. Seara, de cate ori treceam pe frecventa Palmei, il vedeam tolanit intr-un fotoliu, din care tuna si fulgera impotriva Aliantei Nord-Atlantice. Cred ca pana si cameramanul care il filma adormise, fiindca nimeni nu se ostenea sa mai schimbe cadrul. Cand am observat, insa, ca RTS isi emitea stirile din studiourile Palmei, am avut o strangere de inima. Sediul acestei televiziuni era in holul unei biblioteci, de la parterul unei cladiri aflate la nici 100 de metri de hotelul nostru. E drept ca era putin probabil ca NATO sa bombardeze Palma, pentru ca orice lovitura directa asupra acesteia ar fi provocat o tragedie, deoarece cladirea era lipita de alte imobile, in care se aflau locuinte. Dar daca…
Ministrul Afacerilor Externe Janos Martonyi a afirmat hotararea Ungariei de a autoriza NATO sa utilizeze trei dintre bazele sale aeriene pentru a lansa raiduri impotriva Iugoslaviei, informeaza AFP. Si Slovenia a autorizat Alianta Nord-Atlantica sa utilizeze spatiul ei aerian in campania militara impotriva Iugoslaviei, a anuntat purtatorul de cuvant al NATO Jamie Shea. “In masura in care ne este permis sa patrundem in spatiul aerian iugoslav din mai multe puncte, va fi mult mai dificil pentru sistemul de aparare anti-aerian iugoslav sa prevada cand si de unde venim,” a explicat Shea.