Feed on
Posts
Comments

2 mai 1999

Alarma a incetat la 6:28, insa nu ne-am trezit decat mai tarziu. Era duminica si nici eu, nici Mile nu aveam transmisie decat seara. Jurnalele tuturor televiziunilor iugoslave aratau imagini ale ramasitelor avionului F-16 doborat azi-noapte si repetau declaratia lui Jamie Shea, care confirma ca au pierdut aparatul. Pe langa aceasta, sarbii mai spuneau ca antiaeriana a mai lovit un avion inamic, de tip A-10.

“Avionul A-10 a avut o problema la motor, provocata de apararea antiaeriana,” a confirmat purtatorul de cuvant al Aliantei, Jamie Shea. “Pilotul nu a fost ranit si a reusit sa ajunga in Macedonia. Este pentru prima data cand un avion al NATO este lovit de apararea antiaeriana iugoslava.” Conform militarilor occidentali, “avionul invizibil” F-117 ar fi fost distrus dupa ce a fost dezechilibrat de explozia, in apropierea sa, a unei rachete antiaeriene.

In aceasta dimineata, la ordinul lui Slobodan Milosevic, au fost eliberati cei 3 soldati americani luati prizonieri in 31 martie. Ei au fost predati reverendului Jesse Jackson, care a plecat spre Croatia, intr-un autocar insotit de doua automobile Mercedes. In comunicatul oficial difuzat de Centrul militar de presa, se spunea: “Noi nu-i vedem pe soldatii americani ca pe niste inamici, ci ca pe niste victime ale militarismului si razboiului.” In punctul de frontiera croat Lipovac, unde a fost organizata o conferinta de presa, cei 3 soldati au spus ca au fost foarte bine tratati de sarbi, in timpul celor 32 de zile de captivitate.

Fost candidat prezidential american si varf de lance al miscarilor pentru drepturi civice din Statele Unite, Jesse Jackson este recunoscut ca o persoana care a avut succes si in trecut in misiuni controversate pe langa lideri considerati paria de Washington, cum ar fi presedintele sirian Hafez al Assad, liderul irakian Saddam Hussein sau seful statului cubanez, Fidel Castro, comenta agentia Reuters. Astfel, in 1984, Jesse Jackson a negociat in Siria eliberarea unui ofiter din marina militara americana. In 1987, in cursul unei calatorii la Havana, el a obtinut de la Fidel Castro eliberarea a circa 50 de detinuti cubanezi. In 1990, Jackson a fost primul american care a adus ostatici din Kuweit si Iran. Pastorul Jackson, baptist, in varsta de 57 de ani, este una dintre personalitatile de frunte ale aripii de stanga a Partidului Democrat din Statele Unite, de la care a reusit sa obtina, in doua randuri, nominalizarea in cursa pentru Casa Alba, in 1984 si 1988.

La ora 11:00, in unele cartiere ale Belgradului a inceput sa ploua cu fluturasi albi. Erau niste manifeste lansate de NATO, care i-au amuzat copios pe cei care le-au gasit. Sarbii erau indemnati sa se ridice la lupta impotriva lui Slobodan Milosevic. In text, presedintele iugoslav era comparat cu un inconstient jucator de poker, care va pierde provincia Kosovo, dupa ce intreaga tara va fi transformata in ruine.

La 12:20, o bubuitura puternica a zguduit zidurile cladirilor din centrul orasului. Am sarit de pe scaune, enervati ca am crezut o clipa zvonul ca, in schimbul eliberarii celor 3 soldati, sarbii ar fi obtinut trei zile de pace. Imediat dupa aceea, au inceput sa sune sirenele alarmei aeriene. Desi Apararea civila a anuntat ca bubuitura a fost provocata de un avion al NATO care a spart bariera sonica la joasa altitudine, nu ne-a pacalit. Deja deosebeam bubuiturile si, dupa ce am dat cateva telefoane, am aflat ca un proiectil fusese lansat asupra cartierului Rakovica. Pana la 14:02, cand s-a ridicat alarma, nu s-a mai intamplat nimic.

NATO ar trebui sa constituie nucleul unei forte internationale de securitate in Kosovo, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, James Rubin. “Trebuie sa vedem ca aceste un milion de persoane se intorc la caminele lor,” a subliniat el, intr-o declaratie acordata canalului de televiziune CNN. “Refugiatii nu vor sa se intoarca acasa, dupa ce au suferit atatea atrocitati, daca o ceata de ucraineni se agita cu pustile.”

Avioanele NATO s-au indreptat spre zona Iriski Venac si au bombardat muntele Fruska Gora. La 14:30, la Gnjilane, in ciuda inversunarii cu care a ripostat antiaeriana, NATO a reusit sa distruga o hala a fabricii “Mladost.

O alta alarma, care a durat 30 de minute, a fost anuntata la 18:57. La jurnalul RTS am aflat ca, la ora 8:40, patru proiectile au lovit sediul Politiei din Kosovska Mitrovica, distrugandu-l din temelie. Exploziile au provocat mari pagube cladirilor din jur si cel putin 50 de automobile au fost sfaramate. Cadavrele a doi barbati au fost scoase de sub daramaturi si 35 de persoane, printre care si copii, au avut nevoie de ingrijiri medicale. In timpul raidului aerian de la pranz, au fost bombardate mai multe localitati din Kosovo.

“In aceasta dimineata, la autogara din Prizren, unde se aflau 3.000 de persoane, politistii sarbi au inceput sa controleze actele acestora si sa-i impiedice pe oameni sa se urce in autobuze, desi, anterior, Politia le pusese la dispozitie aceste autobuze, pentru a putea pleca,” a declarat un martor ocular. Locuitor din Prizren, el a putut, totusi, fugi impreuna cu familia, pentru ca este originar dintr-un sat vecin: “S-a creat panica, toata lumea s-a grabit sa se urce in autobuze. Politistii au tras o serie de rafale in aer.

Seara, am vazut interviul acordat de Mira Markovic, sotia lui Milosevic, jurnalistului american Dan Rather de la CBS. In dorinta de a servi publicului american cliseele cu care s-a obisnuit sa traiasca, reporterii vanau orice miscare a acestei femei. Facea parte din imaginea – devenita clasica – a dictatorului care are o nevasta ce ii alimenteaza cele mai absurde dorinte. Pe care familia Ceausescu o hranise atatia ani. Privind interviul, am avut doar impresia ca vad o femeie hartuita si pusa, pe de o parte, sa-si apere sotul si poporul, si pe de alta parte, facand fata cu greu unui rol in care, de altfel, nu avea ce cauta. Interviul nu a adus nimic nou si cred ca i-a dezamagit pe cei care l-au vazut. Mira Markovic a incercat sa accentueze drama prin care trec sarbii si sa dezminta, fara puterea de convingere a sotului sau, acuzatiile ca fortele sarbe ar duce o campanie de purificare etnica in Kosovo.

Ministrul german al Mediului, ecologistul Jurgen Trittin, a pledat pentru eliminarea presedintelui Slobodan Milosevic, intr-o interventie la postul public de televiziune ARD. Evocand ideea “asasinarii tiranului”, Trittin a declarat ca apreciaza aceasta forma de violenta ca fiind “justificata si explicabila“.

Alarma a sunat la ora 21:05 si am urcat pe acoperis, sa vedem daca se intampla ceva. La 21:46, cand ne plictisisem si ne pregateam sa coboram, am vazut niste strafulgerari albastre si Belgradul s-a cufundat in intuneric. Intreaga Serbie s-a cufundat in intuneric. Am reusit sa aflam, de la un post de radio ce si-a pornit generatorul propriu de curent, ca a fost lovita o centrala electrica si sistemul energetic national a fost avariat. NATO sustinea ca, in acest fel, taie posibilitatea militarilor sarbi de a mai comunica si impiedica folosirea radarelor care ghideaza antiaeriana. De altfel, aproape din ora in ora, avioanele Aliatilor au atacat Belgradul, lansand cate o racheta, parca pentru a testa capacitatea sarbilor de a riposta in aceste conditii. Si care a fost prompta, fiecare racheta fiind doborata.

Fiind o situatia cu totul noua, nu am stiut cum sa reactionam si am ramas pe acoperis, sa vedem ce se mai intampla. Am auzit la radio ca, la Valjevo, 7 proiectile au lovit un cartier de locuinte, doua blocuri turn fiind complet distruse. Sarbii sustin ca ar fi lovit, la randul lor, un avion inamic. Pe la 2:30, am coborat, bajbaind, in camera si am avut o surpriza neplacuta: la robinete nu mai curgea nici un strop de apa. Ne-am culcat injurandu-i pe americani si razboiul asta blestemat. Ne-am trezit la 4:30, cu lumina in ochi. Uitasem becul aprins si, in centrul Belgradului, aprovizionarea cu energie electrica fusese restabilita.

“Este vorba despre o arma ultrasecreta, despre care preferam sa nu discutam in public,” a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Kenneth Bacon. “Aceasta dezorienteaza si perturba computerele, oprindu-le dintr-o data, ceea ce – credem noi – are un important impact, chiar daca durata blocajului a fost scurta, de aproximativ 7 ore. Am vrut sa demonstram capacitatea de a opri sistemul electric in momentul in care vrem noi, fara a distruge infrastructura de baza, care le permite civililor sa fie aprovizionati cu electricitate.”

Am mai dormit putin si m-am trezit ca sa-mi pregatesc corespondenta pentru emisiunea de dimineata. Am reusit sa aflu ca prabusirea sistemului energetic iugoslav a avut loc dupa ce avioanele NATO au lansat cateva bombe cu grafit asupra instalatiilor termocentralelor de la Kostolac si Obrenovac. Bombele nu au provocat distrugeri, ci doar o serie de scurt-circuite: acele flame albastre pe care le-am zarit de pe acoperis.

Bombele cu grafit erau o arma secreta, a carei existenta nu a fost dezvaluita pana acum si care a fost folosita pentru prima data aseara. Ghidata prin satelit, bomba explodeaza deasupra instalatiilor electrice si imprastie un nor de praf de grafit, care se intinde pe sute de metri si provoaca scurt-circuite in lant. Curentul a revenit in cateva orase, prioritara fiind alimentarea spitalelor si restabilirea aprovizionarii cu apa. Slobodanka Ilic, directorul Institutului de Neonatologie, a declarat ca vietile a 111 copii, nascuti inainte de termen si internati in institut, au fost in mare pericol din cauza atacului. “Generatoarele noastre nu pot asigura electricitate decat pentru cateva ore si numai pentru aparatele vitale, ceea ce este insuficient pentru a oferi un ajutor medical adecvat copiilor nascuti prematur.”