Feed on
Posts
Comments

23 aprilie 1999

Nu dormisem deloc, dar care ziarist ar mai fi putut dormi, dupa tot ce s-a intamplat ? Ma gandeam la vorbele lui Vuk Draskovic. Intr-un interviu acordat BBC-ului, spunea ca este pentru prima data cand in acest razboi mediatic dintre NATO si Iugoslavia s-a tras cu bombe adevarate. Ce s-a intamplat la Belgrad arata cat de mare si de temut este puterea presei. Dupa o luna de bombardamente nimicitoare, in disperare de cauza, NATO a incercat sa astupe gura jurnalistilor sarbi cu rachete Tomahawk, sub pretextul ca reprezinta avangarda propagandei iugoslave. Ca si cand, ceea ce difuzeaza posturile de televiziune occidentale nu este tot propaganda sau incercare de manipulare a opiniei publice. Cine poate discerne ce este adevarat si ce nu din ceea ce se intampla in Iugoslavia, daca o alianta militara, care pretinde ca reprezinta cele mai avansate tari din lume din punctul de vedere al democratiei si al libertatii de exprimare, ii omoara pe ziaristii din tabara adversa ?

Atacul asupra RTS era cu atat mai lipsit de onestitate, cu cat cei care au murit sau au fost raniti nu erau redactorii sau realizatorii de emisiuni (care ar putea fi – la o adica – acuzati de manipularea opiniei publice in favoarea lui Milosevic), ci cei care asigurau functionarea aparaturii si emisia. Adica tehnicienii care nu aveau nici in clin, nici in maneca cu continutul ce se difuza pe post. Cei care apasau niste butoane si nu dictau politica editoriala a postului de televiziune.

Atacul impotriva RTS si a retelei sale de relee din Republica Federala Iugoslavia este o tentativa evidenta de a inchide un intreg popor intr-un lagar de concentrare informationala,” a afirmat intr-un comunicat Ministerul Informatiilor din Republica Srpska. “Mijloacele de informare in masa sunt un drept suveran al oricarei tari si este clar ca NATO ataca nu numai bazele suveranitatii Republicii Federale Iugoslavia, ci si fundamentele drepturilor omului si ale dreptului la informare.”

La 7:15, RTS si-a emis stirile din studiourile postului de televiziune Studio B. La ora 10:00, m-am simtit mandru ca sunt coleg de breasla cu jurnalistii de la RTS. Au reusit sa-si reia emisia pe unul din canalele proprii. Nu cred ca exista o replica mai potrivita la tot ceea ce s-a intamplat azi-noapte.

Ne-am dus sa vedem cum arata sediul televiziunii la lumina zilei. Echipele de descarcerare continuau sa sape sub daramaturi, ajutate de buldozere si excavatoare, cautand eventuali supravietuitori. In afara departamentului de emisie, au fost serios avariate si celelalte doua corpuri de cladire. Pompierii se chinuiau sa ridice o imensa placa de beton, sub care se credea ca s-ar mai afla oameni. Sute de belgradeni veneau, ca intr-un pelerinaj la sediul RTS si lasau cate o floare langa zid.

La Centrul militar de presa, cativa ziaristi italieni au scris un protest fata de bombardarea televiziunii iugoslave, pe care l-au afisat pe un panou. Am fost primul roman care si-a pus semnatura alaturi de ei (Mile e pe jumatate sarb). Pana seara, nu mai era loc pe foaia de hartie si cineva a agatat inca una langa ea. La Media Center, un jurnalist olandez a alcatuit un alt protest, in care scria ca, asa cum NATO a bombardat sediul RTS, si sarbii ar avea dreptul sa bombardeze hotelurile “Hyatt” si “Intercontinental“, unde locuiau si scriau majoritatea corespondentilor de presa straini. Dupa ce l-a terminat, l-a semnat si – fara sa spuna o vorba – s-a uitat la mine si mi-a intins foaia de hartie. Mi-am pus numele langa al lui si i-am dat-o inapoi.

Casa Alba a respins criticile formulate de ministrul de Externe italian Lamberto Dini la adresa atacului de joi noaptea al aviatiei NATO asupra sediului RTS, relateaza AFP. “Noi consideram ca sediul televiziunii sarbe reprezinta un obiectiv militar, pentru ca regimul tiranic al lui Slobodan Milosevic foloseste din plin televiziunea in scopuri propagandistice, de dezinformare si de instigare a celor mai agresive spirite nationaliste,” a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe Joe Lockhart. Adresandu-se unor jurnalisti italieni prezenti la summit-ul NATO de la Washington, Lamberto Dini calificase atacul aviatiei americane drept “un act dezastruos” pe care el, personal, il dezaproba cu tarie. Ulterior, Dini a revenit asupra declaratiei initiale, pe care a pus-o pe seama “reactiei emotionale”.

Dupa-amiaza, corespondentul ARD Klaus Below i-a invitat pe toti jurnalistii straini in salonul hotelului “Hyatt”. Peste 100 de persoane s-au adunat sa-si exprime condoleante familiilor colegilor sarbi ucisi azi-noapte. Unul dupa altul, in tacere, corespondentii ZDF, NBC, BBC, Reuters, AFP, Stern, Corriere de la Serra, Le Figaro, toti am semnat o scrisoare de protest si condoleante, in care se spunea, printre altele, ca aceasta este “o demonstratie ca ziaristii nu sunt doar niste vanatori de senzatii, ci oameni, cu sentimente si lacrimi”.

Astazi, intr-un interviu acordat televiziunii ruse ORT, Slobodan Milosevic si-a prezentat “oferta de pace” pe care o propunea Occidentului. “Dupa incetarea bombardamentelor, Iugoslavia este gata sa accepte o misiune civila de observatori in Kosovo, sub egida ONU, pentru ca nu avem nimic de ascuns. Desigur, fara nici un reprezentant al tarilor care participa la agresiunea impotriva tarii noastre.” Ieri, impreuna cu Viktor Cernomirdin, Milosevic redactase oferta de pace, care avea sase puncte. In afara observatorilor internationali, sarbii erau de acord cu o reducere a fortelor militare si politienesti din Kosovo, odata cu retragerea fortelor NATO de la frontierele Iugoslaviei, reluarea negocierilor privind cadrul politic al viitoarei autonomii a provinciei Kosovo, intoarcerea refugiatilor, furnizarea unui ajutor umanitar si cooperarea internationala pentru reconstructia economiei Iugoslaviei.

“Aceasta oferta este insuficienta si nu corespunde cererilor NATO,” a declarat Tony Blair, citat de BBC. “Dar, daca este un indiciu privind faptul ca Milosevic isi da seama ca vom continua eforturile pana cand cererile vor fi indeplinite, atunci trebuie sa tinem cont de acest indiciu.” La randul lor, Bill Clinton a primit cu prudenta oferta lui Milosevic, afirmand ca ea reprezinta un “prim pas”, iar Jacques Chirac a spus ca propunerile prezentate lui Viktor Cernomirdin sunt “absolut insuficiente“.

I-am sunat pe cel de la Ambasada Romaniei, sa vad ce mai fac, si Traian Borsan mi-a spus ca autoritatile de la Belgrad le-au transmis un protest fata de decizia Parlamentului de a autoriza accesul aviatiei NATO in spatiul nostru aerian. In protest era strecurata si o amenintare voalata. Se preciza ca, pentru aceasta decizie, consecintele revin in totalitate Romaniei. Tot Traian Borsan mi-a spus ca, potrivit unei evaluari transmise de guvern Fondului Monetar International, in urma conflictului din Iugoslavia, Romania a pierdut 730 de milioane de dolari.

Astazi, m-au sunat niste prieteni din tara si mi-au povestit o aberatie care numai la noi, din prea multa slugarnicie, se putea intampla. Cotidianul “National” a dezvaluit ca Viorel Popescu, directorul de canale al postului Radio Romania Actualitati a interzis difuzarea melodiei “Iugoslavia“, compusa de Cornel Fugaru si interpretata de Monica Anghel. Motivul invocat de Popescu este ca “prin textul ei “tendentios“, melodia lezeaza interesele NATO in Iugoslavia”. Potrivit articolului, piesa a fost difuzata in premiera de Radio Romantic si zeci de mesaje telefonice au solicitat repetarea ei. Prietenii mi-au trimis prin fax textul piesei si cele mai “tendentioase” versuri mi s-au parut acestea: “Iugoslavia ! Iugoslavia ! / Esti Golgota ce-o urcam incet spre cer. / Iugoslavia ! Iugoslavia ! Pentru tine pacea lumii astazi cer…”

130 de cetateni germani, membri ai unor organizatii pacifiste gen “Mamele impotriva razboiului“, au ajuns la Subotica, urmand ca maine sa soseasca la Belgrad. “Convoiul pacii”, cum a fost intitulata actiunea, a fost intens mediatizat de televiziunile iugoslave. Germanii au plecat de la Dresda si doresc sa participe la concertele de pranz din Trg Republike si la cele organizate seara, pe podul Brankov. Presa iugoslava scrie ca ei cer incetarea imediata a bombardamentelor si reluarea negocierilor sub egida ONU.

Summit-ul NATO s-a deschis astazi, la Washington, cu un consiliu de razboi consacrat situatiei din Kosovo, relateaza AFP. Bill Clinton, care a luat cuvantul in deschiderea lucrarilor, a declarat ca liderii NATO “vor trimite un mesaj de unitate si fermitate” presedintelui iugoslav Slobodan Milosevic. “Alianta isi va continua campania aeriana atat timp cat va fi necesar,” a afirmat presedintele american. Ministrii Apararii din statele membre ale Aliantei au cazut de acord asupra intensificarii blocadei economice impotriva Iugoslaviei, cu accent pe embargoul asupra livrarilor de petrol, precum si sporirea intensitatii loviturilor aeriene.

“Raidurile aeriene contra Iugoslaviei reprezinta o violare flagranta si persistenta a cel putin 7 din cele 10 principii fundamentale ale relatiilor internationale stabilite de Actul final de la Helsinki,” se arata in nota scrisa adresata de Rusia tarilor NATO.

Culmea ! Speriati de ce le povestisem si – cred eu – de indignarea mea, colegii de la ProTV nu au avut curajul sa ma lase sa transmit in direct si mi-au cerut sa inregistram corespondenta. Au incercat sa inventeze tot felul de motive si imi tot repetau ca au prea multe transmisii in direct si nu au posibilitatea tehnica sa le realizeze, asa ca trebuia sa renunte la mine. L-am sunat pe Sergiu Toader, seful de la Stiri, si i-am spus ca, oricum, nu voi spune pentru inregistrare altceva decat as fi spus in direct. Dupa care l-am amenintat ca, daca aflu ca a taiat vreo propozitie din ce am transmis, de maine sa-si caute alt corespondent la Belgrad. Mi-a raspuns ca e o prostie si, intr-adevar, nu a eliminat nici un cuvant. Insa incidentul m-a intors pe dos si mai tare. Chiar daca nu era chiar asa, l-am perceput ca o incercare de a ma cenzura.

In seara asta, in timp ce stateam la masa cu Mile, Nelu si “scriitorul” Dragan, a venit vorba de elicopterele doborate de sarbi. Presupunand ca ar fi adevarat, nu-mi dadeam seama cum justificau generalii americani moartea unor soldati, in fata familiilor acestora, atata timp cat ei negau ca vreun aparat ar fi fost distrus de antiaeriana iugoslava. “Foarte simplu,” ne-a raspuns Dragan si ne-a intins o stire AFP. “Un elicopter al Armatei americane care transporta 11 soldati s-a prabusit joi, la Fort Campbell (in statul Kentucky), in cursul unui exercitiu de antrenament. Sapte persoane si-au pierdut viata, iar alte patru au fost grav ranite, potrivit unui bilant al armatei.” Si urmau detalii, destul de vagi, ale accidentului. “Avand in vedere ca operatiunile militare sunt secrete si accesul in bazele militare americane este interzis, aceste accidente pot fi inventate,” ne-a explicat Dragan. “Oricum, familiile soldatilor morti nu stiu unde se aflau acestia. Ei au murit in Iugoslavia, cadavrele au fost duse in SUA, dupa care serviciile secrete au inscenat accidentul.”

Intarirea controlului la granite de catre sarbi a limitat, in ultimele saptamani, comertul clandestin dintre Romania si Iugoslavia, insa traficantii romani au inceput sa-si pregateasca barcile si canistrele cu benzina in asteptarea zilelor faste, se arata intr-un comentariu al AFP. “Embargoul care a lovit Iugoslavia la inceputul anilor ’90 a creat adevarati profesionisti ai traficului cu benzina, care nu asteapta decat momentul propice pentru a-si relua aceasta indeletnicire,” a declarat maiorul Stefan Mihalache, comandantul granicerilor de la Moldova Noua. Cea mai mare parte a locuitorilor acestei mici localitati de pescari, situata pe Dunare, a facut avere intre 1992 si 1996, prin contrabanda catre Iugoslavia cu enorme cantitati de carburanti, cu acordul tacit al autoritatilor romane din acea perioada, afirma AFP.

Potrivit comandantului granicerilor, “sarbii au intarit supravegherea pe Dunare, iar cei care majoritatea acosteaza pe malul vecin sunt imediat interogati“. La randul lor, autoritatile romane au luat masuri vizand impiedicarea reluarii contrabandei si au confiscat in special ambarcatiuni, dar satenii dispun inca de motoare puternice si de mijloace de comunicare performante.

De la inceputul interventiei NATO, principalul punct de granita dintre Romania si Iugoslavia, cel de la Stamora-Moravita, este, in cea mai mare parte a timpului, pustiu. “In medie, 50 de automobile trec granita intr-o zi,” a precizat seful vamii, Teodor Ioja. “Cea mai mare parte a masinilor are portbagajul gol, ceea ce inseamna ca este vorba de mici traficanti, care fac plinul inainte de a trece granita, pentru a vinde benzina in Serbia.” Previziunile sunt, insa, optimiste. “Pe masura ce razboiul se prelungeste, sarbii vor avea nevoie de de toate. Si romanii s-au descurcat intotdeauna, cand a fost vorba sa castige bani facand afaceri,” spune maiorul Mihalache.

In seara asta, alarma a sunat la 22:14 si, cu toate ca dupa-amiaza, avioanele NATO au lansat cel putin 15 proiectile asupra Pristinei, Belgradul a avut o noapte linistita. Am cazut intr-un somn de plumb, fara vise si n-am auzit nici macar sirenele de incetare a alarmei, la 6:15.

Pentagonul a ordonat dislocarea in Albania a unui numar suplimentar de tancuri, vehicule blindate si piese de artilerie, care sa contribuie la protectia si, totodata, la sporirea eficientei de atac a celor 24 de elicoptere Apache, relateaza AFP. Noile dislocari vor proveni din Germania si SUA si vor include o companie de infanterie blindata (14 vehicule blindate de tip Bradley), o companie de tancuri grele (15 tancuri M-1 Abrams), o baterie de 8 tunuri de 155 mm, o baterie de lansatoare de rachete, o companie pentru lupta anti-tanc si mai multe grupuri de specialisti in culegere de informatii.