Feed on
Posts
Comments

19 aprilie 1999

Cand am ajuns la Centrul militar de presa, sarbii ne-au pus la dispozitie transcrierea discutiei dintre pilotul avionului F-16 care a bombardat convoiul de refugiati de la Djakovica si echipa de pe AWACS, avionul-radar folosit pentru coordonarea atacurilor NATO. Dialogul nu mai are nevoie de nici un comentariu. Poate doar ar trebui adaugat ca Jamie Shea a dezmintit autenticitatea lui. Sau ca generalul american Daniel Leaf a recunoscut ca avioanele NATO au lansat nu mai putin de 9 bombe cu ghidaj laser asupra celor doua convoaie.

F-16: Buna, aici Charlie. Sunt in pozitia 10. Nu vad nici o miscare. Solicit informatii despre MiG-urile Rosiilor (sarbii erau numiti, codat, “Rosii”). AWACS: Charlie Bravo, aici Mama. Patrule spre nord-vest, in directia Prizren, Djakovica. Nici un MiG al Rosiilor nu e in aer (…) F-16: Charlie Bravo catre Mama. Sunt la 3.000 de picioare. Vad o coloana de masini, ceva tractoare, la sol. Ce e asta ? Solicit informatii. AWACS: Mama catre Charlie Bravo. Vezi si tancuri ? Repet: vezi si tancuri ? F-16: Charlie Bravo catre Mama. Vad doar tractoare. Sper ca Rosii nu si-au camuflat tancurile in tractoare. AWACS: Mama catre Charlie Bravo. Care convoi ? Care civili ? La dracu’ ! Aici e mana sarbilor. Distruge tinta ! F-16: Charlie Bravo catre Mama. Ce sa distrug ? Tractoare ? Masini obisnuite ? Repet: nu vad nici un tanc. Solicit instructiuni. AWACS: Mama catre Charlie Bravo. E o tinta militara. O tinta militara absolut legitima. Distruge tinta ! Repet: distruge tinta ! F-16: Charlie Bravo catre Mama. Am inteles. Lansez rachetele !

Cotidianul britanic “The Express” a dezvaluit ca pilotul unui Harrier GR-7 al fortelor aeriene britanice, aflat in misiune in momentul atacului din apropiere de Djakovica, l-a avertizat pe pilotul american al aparatului F-16 in privinta unor posibile “pagube colaterale”. Dupa ce a survolat la joasa inaltime convoiul de refugiati, englezul i-a transmis prin radio ca, in mod sigur, este vorba de vehicule civile, flancate de vehicule militare.

Presa din Muntenegru i-a acuzat pe ziaristii straini aflati la Podgorica ca sunt informati din timp ce tinte vor fi vizate de atacurile NATO, pentru a putea filma in direct loviturile aeriene. Cotidianul “Dan” a relatat ca, in 15 aprilie, cativa reporteri de televiziune straini s-au urcat pe acoperisul hotelului “Muntenegru, cu 10 minute inainte de declansarea unui atac al NATO. Dupa ce acestia s-au amplasat, au inceput sa se auda puternice explozii, urmate de nori grosi de fum. Cotidianul muntenegrean se intreaba prin ce coincidenta s-au urcat reporterii pe acoperis chiar inaintea atacului aerian, avand in vedere ca nimeni nu urcase, pana atunci, pe hotel, iar Podgorica nu e bombardata in fiecare zi.

Neboisa Vujovic, purtatorul de cuvant al Ministerului federal de Externe, a recunoscut ca un militar iugoslav, capturat de separatistii albanezi din Kosovo, este detinut de armata americana. “Acest lucru demonstreaza clar ca exista o cooperare intre teroristii albanezi si fortele NATO, la conducerea carora se afla Statele Unite,” a spus Vujovic. Astazi, un reprezentant al UCK a anuntat ca inca 3 soldati ai Armatei iugoslave si un voluntar rus au fost luati prizonieri si se desfasoara negocieri pentru ca si acestia sa fie predati Aliantei Nord-Atlantice.

Zeci de mii de refugiati sunt impiedicati sa paraseasca provincia Kosovo, ca urmare a inchiderii frontierelor de catre fortele iugoslave, a anuntat UNHCR. “Frontiera cu Albania a fost inchisa la ora 3 dimineata, iar o situatie similara a fost constatata si la granita cu Macedonia si Muntenegru,” a precizat purtatorul de cuvant al UNHCR, Kris Janowski. O coloana de vehicule, aparent civile, lunga de 20 pana la 25 de kilometri, este in miscare in apropiere de Pristina si se indreapta spre sudul provinciei Kosovo.

Apropo de stranii coincidente, presedintele Academiei Iugoslave de Film a anuntat ca va acorda un premiu special lui Barry Levinson, regizorul filmului “Wag the Dog“, realizat la sfarsitul anului trecut, in care se povesteste despre un razboi declansat artificial de SUA impotriva Albaniei, pentru ca presedintele american, implicat intr-un scandal sexual cu o stagiara, sa fie reales.

Majoritatea intelectualilor iugoslavi este mai mult decat oricand impotriva presedintelui Slobodan Milosevic, chiar daca ei nu afirma in mod public acest lucru, a declarat scriitorul sarb Aleksandar Tisma, intr-un interviu publicat de cotidianul “Berliner Morgenpost“. “In timpul marilor miscari de protest de acum doi ani, toti intelectualii erau impotriva acestui regim, insa astazi ei tac, pentru ca tara este atacata, iar bombele cad. Nu este posibil deocamdata ca ei sa se intrebe daca acest regim este cel bun,” a adaugat Tisma. Potrivit romancierului sarb, pozitia regimului este, pentru moment, stabila. “Nimeni nu are curajul sau capacitatea intelectuala de a se distanta de acest regim, fara a-si pune in pericol propria viata,” a explicat el. In opinia sa, nu exista pentru moment nici o solutie si nici posibilitatea ca razboiul sa se incheie. “Nu vad, pentru moment, decat oameni precum presedintele Bill Clinton sau seful diplomatiei germane Joschka Fischer, care in trecut si-au exprimat opinii pacifiste, dar care in prezent si-au asumat responsabilitatea de a pedepsi prin razboi un stat care s-a numarat printre fondatoarele Natiunile Unite. Pentru ei, nu este vorba decat de putere,” a afirmat Aleksandar Tisma.

Pentru ca vremea s-a incalzit, a trebuit sa merg sa-mi cumpar niste haine mai subtiri. Nu a fost o problema. In afara de magazine, unde preturile sunt cam mari, poti sa-ti cumperi toale de calitate din piata. Chiar in centru, este amenajat un loc special pentru tarabe, unde poti gasi orice – de la cosmetice si pantofi, pana la blugi si tricouri. In fiecare zi, in timp ce plecam de la hotel sau ne intoarcem, trecem pe strada Knez Mihailova, unde negustorii ambulanti sunt imprevizibili. Vand de toate, dar, mai ales, s-a creat o adevarata industrie de obiecte prin care se protesteaza impotriva razboiului. Se vand harti ale Iugoslaviei pe care sunt marcate localitatile bombardate, tricouri si insigne cu tinte sau mesaje anti-NATO, cusme clasice sarbesti, insigne ale cetnicilor si steaguri negre cu cap de mort, pe care scrie “Cu credinta in Dumnezeu, Libertate sau Moarte“. Si muzica, foarte multa muzica. Cea straina, de contrabanda, este la jumatate de pret fata de CD-urile sau casetele cu formatiile sarbesti.

Colegii nostri rusi ne-au aratat o stire a agentiei Itar-Tass, care il citeaza pe purtatorul de cuvant al flotei din Marea Baltica, Anatoli Lobski. Acesta a precizat ca o nava poloneza, una suedeza si una germana se afla la limita apelor teritoriale ruse din Marea Baltica si supravegheaza flota rusa. O astfel de supraveghere este inedita in ultimii ani, a spus Lobski, care a adaugat ca si supravegherea aeriana occidentala la frontierele enclavei ruse de la Kaliningrad a fost sporita de trei ori.

Presedintii Bill Clinton si Boris Eltin au avut astazi o convorbire telefonica de 50 de minute, a anuntat purtatorul de cuvant al Casei Albe Joe Lockhart. “Am spus de la inceput ca suntem de parere ca rusii au un rol foarte constructiv, pe plan diplomatic, in acest conflict,” a afirmat Lockhart. “Suntem de acord in anumite privinte, dar avem si cateva dezacorduri fundamentale.” La randul sau, Presedintia rusa a precizat ca, in cursul acestei convorbiri telefonice care a avut loc la initiativa Casei Albe, Boris Eltin a subliniat ca este absolut indispensabil sa inceteze imediat folosirea fortei in relatiile cu Iugoslavia, care este un stat suveran. “Statele Unite si NATO spera in zadar intr-o capitulare a lui Slobodan Milosevic,” declarase Eltin inainte de a vorbi cu omologul sau american. Bill Clinton a mai anuntat ca a cerut Congresului deblocarea unui fond de urgenta in valoare de 6 miliarde de dolari, pentru sustinerea efortului de razboi al SUA impotriva Iugoslaviei.

Hotarat lucru, sarbii sunt pusi pe glume. In aceasta seara, la ora 21:00, ne-au chemat din nou la Centrul militar de presa. Aici, ne astepta Goran Matic, ministrul federal al Informatiilor, care ne-a spus ca, pe langa razboiul clasic, impotriva Iugoslaviei este declansat un necrutator razboi mediatic. Vazand ca, pana acum, pierde aceasta batalie, NATO ameninta ca va bombarda Televiziunea Nationala Iugoslava (RTS). Dupa ce ne-a laudat, spunand ca noi, jurnalistii aflati la Belgrad, suntem singurii care spunem adevarul, pentru ca nu putem minti cand vedem atatea grozavii, Matic ne-a propus sa ne manifestam, in aceasta seara, solidaritatea cu colegii nostri de la RTS. Ne-a pufnit, din nou, rasul. “Iar ne folosesc astia ca scuturi vii,” hohotea Mile.

Nu stiu daca datorita ploii marunte sau spaimei ca vor fi bombardati chiar de ai lor, dar trei sferturi dintre jurnalisti s-au urcat in masinile lor sau in taximetre si s-au intors la hoteluri. Asa ca, la marsul de solidaritate spre RTS am ramas vreo 50 de oameni. Ajunsi la sediul televiziunii, am fost asteptati de reporterii sarbi. In hol, a urmat o noua suita de discursuri de solidaritate si am fost invitati sa filmam si sa intervievam pe cine dorim. Mai mult, sarbii au anuntat ca toti cei care doresc sa-si transmita imaginile filmate aici, la televiziunile pentru care lucreaza, o pot face, chiar acum, gratis. In mod normal, pentru transmisia prin satelit a unui singur minut de imagini, sarbii te taxau cu cel putin 800 de marci germane.

Am cascat noi gura prin sediul RTS, dupa care directorul televiziunii ne-a poftit intr-o sala de protocol unde – spunea el – colegii sarbi vor sa ciocneasca un pahar cu noi. Ei bine, chiar in acel moment au inceput sa sune sirenele alarmei aeriene. Era 22:30 si, in 5 minute, zambind incurcati, toti ziaristii si-au luat talpasita. In frunte, desigur, chiar cu ministrul Matic, care n-avea, nici el, nevoie de surprize neplacute. Am ras cu lacrimi vazandu-i cat de repede au uitat si de solidaritate si de vin si de tot. Imi amintesc ca, putin mai tarziu, mama lui Mile l-a sunat si ne-a certat ca radeam ca prostii in sediul RTS. Reporterii sarbi filmasera vizita de solidaritate si au difuzat stirea, in care apaream si noi, iar la Timisoara se vad programele televiziunilor sarbesti.

Cand ne-am intors la hotel, la o masa a barului ne asteptau Nelu si cu “scriitorul” Dragan. Privindu-ne cu repros, Dragan ne-a intrebat ce fel de intelectuali sunt cei care, indiferent in ce scop, aproba declansarea unui razboi. Nu am inteles ce voia sa spuna. Ne-a aratat un comunicat, semnat de cateva zeci de intelectuali romani, in sprijinul orientarii euro-atlantice a autoritatilor de la Bucuresti. “Ceea ce a derutat pe multi dintre cetatenii nostri si i-a impiedicat sa ia o pozitie limpede in actualul conflict din Balcani este ca impartim cu poporul sarb valorile credintei,” ne-a citit Dragan, cu glas tare, din comunicat. “Numai ca Milosevic nu duce “un razboi sfant”, ci unul de epurare etnica, iar valorile ortodoxiei, pe care le impartasim cu poporul sarb, nu inseamna si coincidenta cu optiunile politice ale celor doua popoare. Structurile puterii noastre s-au pronuntat, de la bun inceput si cu admirabila consecventa, pentru NATO si Europa.”

N-am prea avut raspuns. Ca de obicei, Dragan ne surprindea prin informatiile pe care le avea si prin logica argumentelor. Nu era suparat pe noi sau pe cei care au semnat scrisoarea, ci se intreba in numele caror valori, un grup de “proeminenti intelectuali” puteau sa sustina un razboi ilegal, declansat impotriva unui stat suveran, fara acordul Natiunilor Unite si doar in baza unor reportaje difuzate, ce-i drept, pe posturi importante de televiziune. Reportaje precum cele de la CNN, de exemplu, realizate de Christiana Amanpour, care “intamplator” este sotia lui James Rubin, purtatorul de cuvant al Departamentului de stat al Statelor Unite.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) considera ca Iugoslavia nu are in desfasurare un program de fabricare a bombei nucleare, a declarat agentiei Reuters Hans-Dietrich Meyer, seful Departamentului de informare al organizatiei cu sediul la Viena. El nu considera ca Iugoslavia ar incerca sa fabrice o bomba nucleara, deoarece reactorul pe care il detine la Vinca (la cativa kilometri est de Belgrad) dispune doar de materiale de incalzire si ar fi extrem de dificil de transformat aceste materiale pentru producerea unei bombe nucleare.

La Belgrad, a fost, din nou, o noapte cu cer innorat, deci linistita. Doar aproape de ora 3:00, am auzit cateva bubuituri dinspre aeroportul Batajnica, unde a fost avariata cladirea administrativa a bazei aeriene. In schimb, in restul tarii, atacurile nu au contenit. La 22:45, cinci proiectile au lovit statia de transmisie pe satelit de la Ivanic, care a luat foc si a fost distrusa. La 23:00, a inceput cel mai violent atac de pana acum asupra orasului Nis, in care un om a fost ucis si alti 11 raniti. Cel putin 10 case din cartierul tiganesc au fost daramate de suflul exploziilor. Bombele s-au concentrat asupra zonei de nord-vest a orasului, unde au fost lovite o ferma, cateva instalatii electrice, magazinul “Kopaonik”, statia de salvare si o gara. Fabrica de tigari DIN, cea mai mare din Iugoslavia, a fost din nou bombardata, fiind distruse centrala termica, mai multe hale si cantina.

La aceeasi ora, o casa din Aleksinac a fost lovita de un proiectil. Mai multe explozii au fost auzite in jurul orasului Krusevac. Timp de un sfert de ora, 8 rachete au lovit centrul medical “Cigota de pe muntele Zlatibor, care s-a facut scrum pana dimineata. La 1:25, a fost distrus podul de la Nova Varos, fiind intrerupta, astfel, calea ferata Belgrad – Bar. O jumatate de ora mai tarziu, regiunea oraselor Novi Pazar si Kraljevo a ramas in bezna, datorita avarierii unei centrale electrice. La 2:30, s-au auzit mai multe explozii la Bogutovac. La 2:35, NATO a lansat al doilea raid asupra Pristinei, bombele explodand in partea de est si in satele Lukaren si Belacevac din apropiere, locuite doar de etnici albanezi. In timpul atacului asupra localitatii Gornji Milanovac, sarbii pretind ca ar fi doborat unul din avioanele inamice. RTS a mai anuntat ca, in aceasta noapte, in regiunea Kragujevac, apararea antiaeriana a doborat inca doua avioane NATO. S-ar parea ca aparatele s-au prabusit pe muntele Rudnik si au fost organizate potere pentru gasirea pilotilor care au reusit sa se catapulteze.

La 2:30, avioanele au atacat in cateva raiduri centrul orasului Kragujevac. La 3:17, orasul Valjevo a fost lovit de 8 rachete aer-sol. A fost din nou lovita fabrica “Krusik“, dupa care, incercand sa nimereasca podul de pe soseaua spre Belgrad, pilotii au avariat un spital si mai multe case. La 3:40, intr-un atac ce a durat aproape o ora, 15 rachete au lovit centrul orasului Kursumlija. Au fost bombardate fabrica “Metalac“, o cazarma a armatei si podurile peste raurile Kosanica si Visoka. Sistemul de aprovizionare cu apa al orasului a fost serios avariat.