Feed on
Posts
Comments

8 aprilie 1999

Astazi, n-am mai trecut pe la Centrul militar de presa. Deja ma plictiseau cu comunicatele lor ce nu contineau informatii esentiale si cu importanta pe care si-o dadeau cand organizau cate o conferinta de presa din care nu ramaneai cu nimic.

La Media Center, am aflat ca un grup de 100 de voluntari bulgari vor veni, in aceasta saptamana, sa lupte alaturi de sarbi. Ivan Dionisiev, liderul Legiunii bulgare auto-intitulata “Vasili Levski”, a declarat ca 342 de persoane s-au inscris pe listele de voluntari, insa, mai intai, trebuie sa parcurga o perioada de 15 zile de antrenament. Candidatii trebuiau sa fie sanatosi, sa nu aiba cazier si sa prezinte recomandari de la ofiterii sub comanda carora si-au satisfacut stagiul militar. Dionisiev pretindea ca, daca trupele NATO se vor desfasura in Iugoslavia, voluntarii bulgari vor lupta in linia intai, alaturi de sarbi, in batalioane de 500 de oameni comandate de ofiteri bulgari, in colaborare cu cei iugoslavi, care vor coordona operatiunile.

Ivica Mihajlovic, secretar pentru Kosovo si Metohia la Ministerul Informatiilor, a declarat ca ieri, 10 civili si-au pierdut viata la Pristina, din cauza bombardamentului. Tot el a afirmat ca, in ultimele 24 de ore, la casele lor din capitala provinciei Kosovo, s-au intors cam 30.000 de albanezi.

NATO are in vedere sa initieze o operatiune desfasurata “mai aproape de sol“, a afirmat astazi Javier Solana, citat de AFP. “Actiunea va fi indreptata strict impotriva obiectivelor militare si nu va face victime in randurile civililor,” a precizat Solana. Pe de alta parte, James Rubin, purtator de cuvant al Departamentului de stat al SUA, a declarat ca acordul de la Rambouillet este depasit. “Principiile acestuia nu sunt depasite, pentru ca aceste principii sunt desfasurarea in Kosovo a unei forte de pace internationale, retragerea fortelor sarbe si autodeterminarea poporului din provincie,” a precizat Rubin.

Dupa-amiaza, pe aeroportul belgradean Surcin a aterizat presedintele Parlamentului din Cipru, Spyros Kiprianou. Ieri, Dimitris Reppas, purtatorul de cuvant al Guvernului elen, anuntase ca Milosevic i-a promis lui Kiprianou ca ii va preda pe cei trei militari americani capturati la inceputul lunii. NATO a salutat gestul sarbilor, insa Jamie Shea a declarat, sec, apropo de ideea suspendarii, in schimb, a bombardamentelor: “Nu se pune problema unui targ. Misiunea continua.”

Sosirea lui Kiprianou nu a fost deloc mediatizata, semn ca sarbii nu erau foarte hotarati sa le dea drumul celor trei prizonieri. Ba mai mult, Ivica Dacic, purtatorul de cuvant al Partidului Socialist din Serbia (SPS, condus de Milosevic), s-a aratat foarte surprins de zvonurile eventualei eliberari. Spre seara, Spyros Kiprianou avea sa declare ca “nu a reusit sa obtina nici un rezultat concret”. De altfel, chiar inainte de sosirea la Belgrad a oficialului cipriot, vicepremierul sarb Vojislav Seselj afirmase raspicat: “America duce un razboi nedeclarat impotriva Iugoslaviei si este exclusa eliberarea celor trei americani capturati pe teritoriul iugoslav”.

Ministrul israelian al Afacerilor externe Ariel Sharon a lasat sa se inteleaga ca ar fi purtat, in secret, negocieri pentru eliberarea celor trei militari americani capturati de sarbi. Televiziunea israeliana a anuntat ca Sharon ar fi trimis un emisar la Moscova si a discutat de mai multe ori cu Igor Ivanov aceasta problema. De parca, daca ar fi avut vreo influenta asupra sarbilor, rusii nu ar fi incercat chiar ei sa se impauneze cu acest succes.

Astazi, Slobodan Milosevic s-a intalnit la Belgrad cu presedintele Partidului Muncitoresc Ungar Gyula Thurmer, caruia i-a spus ca atacurile NATO impotriva Iugoslaviei afecteaza intreaga tara, inclusiv provincia Vojvodina, unde traieste o numeroasa comunitate maghiara (peste 350.000 de persoane). “Daca Ungaria accepta sa devina un instrument al NATO, care este o alianta fascista, in actiunile acesteia impotriva Iugoslaviei, ea ar comite cea mai tragica eroare,” a avertizat Milosevic.

Riscul unui conflict direct intre Serbia si una din tarile vecine este serios luat in considerare de Albania. Fostul presedinte albanez Sali Berisha, in prezent lider al Opozitiei, a declarat astazi ca “Albania nu poate cere francezilor, englezilor sau americanilor sa riste viata militarilor lor, fara a accepta ea insasi anumite riscuri”.

Din tara am aflat ca Mihai Razvan Ungureanu, secretar de stat in Ministerul roman al Afacerilor Externe, a dezmintit zvonurile vehiculate prin presa, conform carora autoritatile iugoslave ii incorporeaza in toiul noptii pe etnicii romani din Valea Timocului intr-o miscare speciala. Adevarul este ca am vorbit de multe ori cu romanii din Banatul sarbesc, la telefon sau fata in fata. Dincolo de amaraciunea si disperarea provocata de bombardamentele NATO, dincolo de supararea ca Guvernul roman se pune la dispozitia NATO si ii face sa plece, rusinati, capul, in fata privirilor pline de repros ale vecinilor sarbi, etnicii romani ne-au marturisit ca incearca, cu orice pret, sa-si fereasca baietii ce au implinit 18 ani din calea militarilor care veneau cu ordine de incorporare. Si, de multe ori, tinerii romani fugeau, impreuna cu cei sarbi, sa se ascunda in paduri sau chiar in Romania, trecand ilegal frontiera.

Conform Mediafax, Crucea Rosie Romana a trimis, in aceasta dimineata, primul transport cu ajutoare umanitare pentru refugiatii din Iugoslavia. Valoarea totala a transportului, care este compus din alimente de baza, paturi, articole de igiena si sanitare, oua rosii si cozonaci, se ridica la 210 milioane de lei.

Cuvintele unui general francez, care a amenintat ca NATO va distruge reteaua de relee de televiziune a sarbilor, au starnit mare indignare in Iugoslavia. La acestea s-au adaugat afirmatiile comandorului britanic David Wilby: “Posturile de radio si televiziune sarbesti sunt un instrument de propaganda si opresiune. Slobodan Milosevic a transmis, pe calea undelor, numai ura si minciuni. Acestea devin, asadar, o tinta legitima in campania aeriana a NATO.” M-a infiorat cinismul acestor declaratii, date de niste oameni care si-au dedicat viata razboiului. Cine le conferea lor autoritatea morala de a hotari cine spune adevarul si cine raspandeste ura si minciuni ? Fiind in mijlocul evenimentelor, am avut si urma sa mai am, de atatea ori, ocazia sa aud minciuni ordinare spuse de aceiasi lupi moralisti. Nu stiu daca reactia mea era dictata de faptul ca eram, la randul meu, jurnalist, insa m-am convins definitiv cat de lejer isi pot oamenii justifica actiunile cele mai murdare, fluturand stindardul unor idei extraordinar de frumoase si generoase.

In jurnalul RTS au fost prezentate mai multe stiri despre modul in care mass-media occidentale manipuleaza opinia publica. Printre ele, am revazut si un reportaj montat grosolan de CNN, in care se vorbea de bietii refugiati albanezi care fug din Kosovo, iar in imagini se vedeau oameni amarati mergand prin zapada. Insa, in ziua in care se pretindea ca a fost realizat reportajul, in zona respectiva nu mai exista zapada de mai bine de o luna. In comentariul lor, crainicii sarbi au spus ca amenintarile dovedesc slabiciunea NATO, care nu ii poate invinge pe sarbi, nici in confruntarea militara, nici in cea mediatica. Si au adaugat ca sunt mandri de profesionalismul lor, care ii determina pe occidentali sa recurga la asemenea amenintari si ca nu le puteau face un compliment mai mare. Mai mult, au anuntat ca sunt dispusi sa ofere, zilnic, un spatiu de emisie de 6 ore pe frecventele lor, oricarei televiziuni occidentale. “Noua ne este suficient, in schimb, 6 minute pe canalele televiziunilor din tarile voastre si, in cateva zile, intreaga lume va cunoaste adevarul despre agresiunea NATO asupra Iugoslaviei,” a spus crainicul sarb.

Secretarul general al NATO Javier Solana a declarat in aceasta seara ca Alianta nu a cooperat cu UCK si nici nu intentioneaza sa-i inarmeze pe luptatorii albanezi. Totusi, in interviul acordat postului francez de televiziune France 3, Solana nu a exclus posibilitatea ca unele tari membre NATO sa poata furniza arme militantilor acestei miscari secesioniste.

Jurnalistii de la unele posturi franceze de radio, care au ajuns in provincie cu ajutorul unor membri UCK, au afirmat ca Armata de Eliberare din Kosovo ajuta NATO la distrugerea anumitor obiective iugoslave. Un “comandant” UCK a declarat trimisilor speciali ai France Info, Europe 1 si RTL ca luptatorii albanezi sunt in permanenta legatura cu NATO si indica militarilor aliati obiectivele a caror distrugere este cea mai eficienta pentru paralizarea fortelor sarbe. Ministrul francez al Apararii Alain Richard a recunoscut ca UCK furnizeaza informatii Aliantei Nord-Atlantice, insa responsabilitatea alegerii tintelor si operatiunilor revine Comandamentului de la Bruxelles.

Incepand cu ora 19:00, pe podul Brankov s-au adunat din nou cateva sute de oameni la concert. Initiativa este sprijinita de autoritati. Circulatia masinilor era inchisa pe unul din sensuri. In mijlocul podului era oprit un camion-scena, cu boxe si instrumente muzicale, inconjurat de oameni cu steaguri, flori si pancarte in maini. Au cantat formatii cunoscute: Moby Dick, Galija si Zana. Toata lumea purta in piept celebrele tinte. Din cand in cand, un imens drapel iugoslav era plimbat pe brate, dintr-o parte in cealalta a multimii. Impreuna cu Mile, m-am plimbat mult printre ei, realizand cat de frumosi erau, in efortul lor disperat si inutil de a-si apara podul. Din cand in cand, pe raul Sava trecea cate o canoe cu faclii, iar vaslasul se saluta cu cei de pe pod. Cand sa plecam, la capatul podului a aparut o limuzina luxoasa, din care a coborat Vojislav Seselj, presedintele Partidului Radical din Serbia(SRS). Inalt, burtos, avand sacoul umflat la piept, sub bratul stang, de un pistol si insotit de un impozant bodyguard, a inceput sa se plimbe printre oamenii adunati la concert. Si-a atins repede scopul pentru care venise. In cateva clipe, era asaltat de reporterii televiziunilor, carora le explica despre eroismul poporului sarb. Ne-am grabit sa plecam, sa ramanem in minte doar cu amintirea celor care au venit pe pod dintr-un imbold launtric, nu din ordin de la partid.

La aceeasi ora, pe podul peste Dunare dinspre Pancevo, alti 2.000 de sarbi au venit la un mars al tacerii, in speranta ca cineva o sa respecte gestul lor si va anula eventualul ordin de a-l distruge. Exemplul a fost urmat si de locuitorii din Novi Sad, care au alcatuit un lant uman pe singurul pod peste Dunare ramas in picioare in oras.

De la ziaristii care inca se mai aflau in Kosovo, am aflat ca, in cimitirul ortodox din Pristina, zeci de cruci si monumente funerare au fost distruse de bombardamente, iar oseminte si fragmente de cadavre sunt imprastiate peste tot. Locuitorii din oras au ramas consternati in fata craterelor, unele avand 6 metri adancime si 30 de metri diametru. Singura lor reactie, consemnata chiar de jurnalistii straini, a fost: “Este o barbarie, o lucrare a Satanei !”

NATO  a dezmintit ca ar fi provocat pagubele prezentate de sarbi jurnalistilor straini, pretinzand ca  atins doar doua obiective din centrul orasului Pristina. “Celalalte stricaciuni sunt provocate de sarbi,” a afirmat amiralul Thomas Wilson, citat de AFP. El a spus ca majoritatea tintelor NATO se aflau la periferia capitalei provinciei Kosovo, singurele obiective din zona urbana fiind centrala telefonica si cartierul general al Politiei. Wilson a mai adaugat ca principalele rafinarii ale Iugoslaviei, de la Pancevo si Novi Sad, au devenit inutilizabile, in urma ultimelor raiduri aeriene. “Capacitatile de rafinare au fost reduse cu 60 %, iar rezervele militare si strategice de benzina – cu peste 20 %,” a aratat amiralul american, “insa NATO va continua sa atace rafinariile, conductele de petrol, slepurile si podurile, in incercarea de a paraliza fortele sarbe.”

La RTS, am vazut doua reportaje de razboi. Primul arata avionul-spion de tip “Hunter” doborat aseara, iar cel ce il nimerise povestea cat de simplu a fost. Omul spunea ca avionul zbura cam la 5.000 de metri si, inainte de a-l dobori, i-a vazut reflexia pe radar. Celalalt reportaj, la fel de interesant, desi era evident propagandistic, ii arata pe comandantii Corpului III al Armatei Iugoslave vizitand trupele dislocate in Kosovo.

Astazi, alarma aeriana a sunat mai tarziu decat de obicei, abia la 22:15. In ultima vreme, ne obisnuisem  sa o auzim pe la 20:00, pe cand ne sorbeam cafeaua in holul hotelului. Imediat dupa alarma, am auzit cateva bubuituri dinspre cartierul Rakovica, unde se afla o cariera de calcar, folosita – se pare – de Armata pentru a-si adaposti efectivele si tehnica militara.

“Fortele sarbe par sa fi inceput adunarea refugiatilor care asteapta sa paraseasca tara, ca sa ii forteze sa ramana si au inchis mai multe puncte de trecere a frontierei din provincia Kosovo,” a declarat pentru AFP Clare Short, ministrul britanic pentru Dezvoltare Internationala. “Nu stim daca acesti refugiati sunt readusi la casele lor sau altundeva in Kosovo.” Short a avertizat ca presedintele Slobodan Milosevic va fi considerat in intregime responsabil pentru orice abuz impotriva etnicilor albanezi care se afla la discretia trupelor militare si paramilitare sarbe.

Al doilea raid asupra Belgradului a inceput la 0:30, cand avioanele au lansat rachete asupra cartierului Zvezdara si, din nou, in Rakovica. La aceeasi ora, era bombardat si Novi Sad-ul. De obicei, avand in vedere distanta mica dintre cele doua orase (vreo 80 de kilometri), cand unul dintre ele era atacat, la scurta vreme venea si randul celuilalt. In noaptea asta, cerul era rosu si inspre Pancevo, semn al unui incendiu in zona rafinariei.

Se pare ca NATO a lansat un atac serios asupra intregii Iugoslavii. La 0:50, au fost provocate distrugeri in satul Pricevic, de langa Valjevo. La 1:00, uzinele “Zastava” din Kragujevac au fost cuprinse de flacari. Tot atunci, avea loc o mare explozie, urmata de un violent incendiu, la depozitele “Jugopetrol” din Smederevo. Pentru a stinge flacarile au fost trimise echipele de pompieri din Belgrad, iar primele informatii indicau pagube foarte mari. In Muntenegru, langa Jagodina, a fost bombardat releul de televiziune de pe muntele Crni Vrh. La 1:20, intr-un al doilea raid, avioanele NATO au mai lansat 5 rachete asupra uzinelor din Kragujevac. Abia pe la ora 5:00, pompierii au reusit sa localizeze incendiile izbucnite aici.

La radio s-a anuntat ca, ieri dupa-amiaza, o echipa a postului de televiziune german ZDF, care fusese arestata miercuri seara, deoarece filma intr-o zona interzisa, a fost eliberata. Noi suntem sub o atenta supraveghere aici, la hotel. Noroc ca Mile este sarb, iar eu stiu binisor sa vorbesc sarbeste, asa ca suntem considerati prieteni. Azi-dimineata, un tanar pletos, imbracat in costum de blugi, i-a aratat lui Mile o legitimatie de la Securitate si l-a intrebat despre mine. Mile i-a spus sa nu-si faca griji, pentru ca sunt “de-al lor”. Se pare ca l-a crezut, pentru ca nu s-a mai legat de noi. Doar in seara asta, ne-a sunat sa ne spuna ca o echipa a unei televiziuni din Romania a fost prinsa filmand intre Varset si Belgrad si ne-a intrebat daca sunt dintre cei cazati la hotel “Toplice. Nu erau si l-am rugat sa afle cum ii cheama si de la ce televiziune sunt. N-a mai sunat, dar ne-a transmis ca au fost expulzati rapid.

Un sondaj de opinie realizat de “Washington Post” si ABC arata ca 58 % dintre americani se pronunta in favoarea unei interventii terestre in Iugoslavia, ca urmare a degradarii situatiei umanitare. Cu toate acestea, aproape 50 de procente dintre cei chestionati nu doresc ca in conflict sa-si piarda viata soldati americani. In Franta, 53 % din persoanele ce au raspuns unui sondaj realizat de institutul IPSOS pentru revista “Le Pointnu au incredere in informatiile furnizate de NATO despre conflictul din Kosovo, insa peste 60 % aproba atitudinea presedintelui si premierului francezi. Doua treimi dintre alegatorii britanici il sustin pe Tony Blair, care a devenit, in urma razboiului din Iugoslavia, unul din cei mai populari premieri din Marea Britanie de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Sirenele de incetare a alarmei aeriene, de la ora 7:25, le-am auzit in somn, dupa ce imi transmisesem corespondenta pentru emisiunea de dimineata. Am inceput sa ma ingrijorez, pentru ca relatarile mele riscau sa devina stereotipe. Raiduri aeriene, bombe, incendii, morti, raniti, distrugeri. In fiecare zi la fel. Se schimba doar orasul sau numarul victimelor. Cu toata ingrijorarea produsa de un razboi la granitele noastre, nu era greu sa-mi imaginez ca lumea se va plictisi de atatea insiruiri de nenorociri si imi bateam capul ce sa aduc nou, in fiecare transmisie, pentru a mentine interesul telespectatorilor fata de drama vecinilor nostri.