Feed on
Posts
Comments

10 mai 1999

Dupa transmisia pentru emisiunea de dimineata, am plecat spre Media Center. Din cauza lipsei de carburanti, dispeceratul central al Companiei “Vodovod i kanalizacije” anuntase ca va limita distribuirea apei calde in Belgrad intre orele 5:00 si 20:00. Dupa cozile imense la tigari, cu a caror imagine m-am obisnuit deja, au inceput sa apara cozile la cafea. Sarbii sunt mari amatori de cafea si, de cateva zile, aceasta a disparut din magazine, in ciuda pretului relativ ridicat (90 de dinari/kg, adica aproape 10 marci germane).

In timp ce noi ne trageam sufletul, dupa noaptea linistita care trecuse, scandalul international provocat de bombardarea Ambasadei Chinei continua. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez declarase ca tara sa isi va suspenda contactele militare si dialogul in privinta drepturilor omului angajat cu Statele Unite. In ciuda insistentelor reprezentantului chinez, Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a refuzat sa voteze proiectul unei declaratii care cerea “condamnarea NATO si aducerea in fata Justitiei a celor ce se fac vinovati pentru acest raid”. Compania Air China a trimis un avion Airbus A340, care astepta, in aceasta dimineata, la Bucuresti, un culoar aerian liber pentru a ajunge la Belgrad, sa repatrieze ranitii si cadavrele celor ucisi. La ora 12:00, la capela unui cimitir din Belgrad, in prezenta oficialilor sarbi si chinezi, a avut loc o slujba religioasa, in memoria celor 4.

Bombardarea Ambasadei Chinei de la Belgrad a fost cauzata de utilizarea unor harti depasite, furnizate de CIA, care nu indicau ca ambasada si-a schimbat adresa acum cativa ani, a anuntat postul de televiziune CNN. “In mod clar, o informatie eronata a generat o greseala in stabilirea tintei. Ca urmare, procedurile pentru selectarea si validarea tintelor nu au putut corecta eroarea initiala,” au anuntat doi oficiali americani. CNN a precizat, fara a cita nici o sursa, ca hartile Belgradului furnizate de catre CIA, care par a fi cele utilizate de NATO pentru a-si alege tintele atacurilor, nu indicau ca adresa Ambasadei Chinei s-a schimbat acum 4 ani.

Asa cum era de asteptat, chinezii au refuzat sa accepte explicatia NATO. Sun Yi Xi, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, care a ajuns inca de ieri la Belgrad, a declarat ca, in mod clar, ambasada era direct vizata. “Au fost mai multe rachete, trase din directii diferite, care au atins ambasada cu o foarte mare precizie,” a subliniat el. “Ambele cladiri, si cancelaria si resedinta, au fost atinse.” Desi Bill Clinton a adresat presedintelui Jiang Zemin o telegrama de condoleante, acesta nu a luat-o in considerare si, in timpul unei convorbiri telefonice cu Boris Eltin, i-a spus acestuia: “Este vorba de un act deosebit de barbar si despre o violare grosolana a suveranitatii chineze, care este rara in istoria diplomatiei.”

Cum stiam adevarul, urmaream usor amuzat intreg acest spectacol diplomatic, care era, totodata, cutremurator prin tragismul invatamintelor amare pe care le puteam trage. Cativa jurnalisti si-au pierdut viata, mai multi chinezi au fost raniti si, in afara de aceste declaratii sforaitoare, pana acum, cea mai grava consecinta a bombardarii ambasadei a fost transformarea vizitei oficiale la Beijing a cancelarului german Gerhard Schroeder, care urma sa inceapa maine, intr-o simpla vizita de lucru. Din acest motiv, o gramada de oameni de afaceri au fost lasati acasa, iar programul vizitei a fost scurtat. Am continuat sa fiu atent, in zilele urmatoare, la acest scandal care s-a stins usor, pe masura ce alte evenimente au intrat in atentia opiniei publice.

“In Kosovo nu este vorba de purificare etnica. Este un mit,” a declarat Borislav Milosevic, fratele presedintelui iugoslav, care este ambasador in Rusia, intr-un interviu publicat de saptamanalul american “Newsweek“. “Nu exclud, insa, ca ar fi putut exista si elemente pe care nu le-am putut controla, in cadrul Politiei si al fortelor de securitate.” In legatura cu o posibila intoarcere a refugiatilor, dintre care multi au fost deposedati de actele de identitate, Borislav Milosevic a declarat ca majoritatea albanezilor din Kosovo nu avea cetatenie iugoslava: “De cateva decenii incoace, ei soseau ilegal din Albania.”

Ma intriga foarte tare anuntul facut aseara de Comandamentul suprem al Armatei iugoslave, despre retragerea unor unitati militare din Kosovo. Imi era dificil sa aflu mai multe amanunte neoficiale, pentru ca nu mai puteam sa merg la Centrul militar de presa, iar Mile inca nu se intorsese din Romania. Din ce mi-am dat seama, era vorba doar de o incercare a lui Slobodan Milosevic de a-si arata disponibilitatea de a satisface solicitarile comunitatii internationale. Cel putin la nivel declarativ. De aceasta data, insa, conflictul era mult prea serios pentru ca metoda, folosita cu succes in timpul razboaielor din Croatia si Bosnia, sa mai dea rezultate.

Pe de alta parte, comunicatul oficial care sustinea ca aseara, la ora 22:00, primele unitati sarbesti s-au retras din Kosovo, era greu de confirmat. Chiar si sarbii au subliniat ca operatiunea se desfasoara lent, din cauza podurilor distruse de bombardamente si a raidurilor aeriene. “Marele pericol este ca, in timpul retragerii, trupele sa devina tinta aviatiei NATO,” au declarat reprezentantii de la Pristina ai Armatei si Politiei iugoslave. “O incetarea a atacurilor NATO ar accelera ritmul retragerii. Aseara, doua vehicule ale Armatei au fost atinse de bombe, la Decani si Dulje.”

Reprezentantii celor 15 tari ale Uniunii Europene au adoptat oficial noile sanctiuni politice si economice impuse Belgradului, interzicand in special acordarea de vize pentru presedintele Slobodan Milosevic, pentru familia acestuia si pentru ministrii si inaltii oficiali iugoslavi, in total in numar de 300, potrivit unui comunicat oficial citat de AFP. “Cei 15” au confirmat, de asemenea, extinderea masurilor de inghetare a bunurilor statului iugoslav in strainatate pentru persoanele asociate cu Milosevic si pentru intreprinderile controlate sau actionand in contul Republicii Federale Iugoslavia sau al Serbiei. Pe de alta parte, interdictia acordarii de credite pentru export a fost extinsa si la sectorul privat. De asemenea, au fost interzise investitiile europene in Iugoslavia si furnizarea tuturor bunurilor si serviciilor legate de agresiunea interna. “Cei 15” au confirmat interzicerea totala a zboruruilor comerciale sau private intre UE si Iugoslavia. In fine, statele membre ale UE au interzis exportul catre Iugoslavia al bunurilor, serviciilor, echipamentelor si tehnologiilor ce pot ajuta la repararea pagubelor cauzate de loviturile aeriene ale NATO, precum si infrastructurilor si echipamentelor care ar permite guvernului de la Belgrad sa-si continue politica de represiune in Kosovo.

Astazi, intr-un cimitir din Belgrad, a fost inmormantat cunoscutul atlet iugoslav Goran Raicevic, fost triplu campion balcanic si castigator al mai multor editii ale Maratonului Belgradului. Raicevic fusese inrolat in Armata iugoslava si a fost impuscat mortal sambata, la 20 de kilometri de Pristina, de un lunetist al UCK.

La 13:20, un sunet familiar ne-a umplut, din nou, urechile: sirenele alarmei aeriene. Ceva mai devreme, alarma sunase deja la Nis (11:12), Cacak (12:55), Kragujevac (13:00), iar la 13:40, a venit randul Novi Sad-ului. La 14:27, o bubuitura puternica a zguduit centrul Belgradului urmata, un sfert de ora mai tarziu, de o a doua. Imediat dupa aceasta, telefoanele mobile au devenit inutilizabile. M-am grabit sa transmit in tara cateva detalii despre noaptea ce trecuse si dimineata de astazi, de teama ca vor cadea si retelele telefonice fixe. Nu s-a intamplat nimic si, dupa o vreme, reteaua GSM a fost restabilita. Intre timp, Comandamentul Apararii civile anuntase ca bubuiturile au fost provocate de avioane ale NATO care au spart bariera sonica la joasa altitudine. Stiam ca mint, pentru ca deja recunosteam cum suna o astfel de detunatura. Cand eram, ca acum, la Media Center, exploziile rachetelor faceau sa zdrangane geamurile din termopan si vibratia pamantului lovit de o racheta o simteai in cosul pieptului. Un argument in plus a fost o explozie la Novi Sad, intre cele doua bubuituri de la Belgrad. De asemenea, la 15:15, Nis-ul a fost atins de doua rachete. Spre deosebire de alte atacuri din timpul zilei, alarma de azi a fost lunga, fiind suspendata abia la 17:50.

Intre 13:00 si 14:00, NATO a bombardat pozitiile din Kosovo ale Armatei iugoslave, din zona granitei cu Albania. Patru explozii puternice au fost observate in dreptul postului de frontiera de la Morine. Bombardamentele vizau tancurile sarbesti ascunse in padurile din regiunea Zur. De aceasta data, antiaeriana sarba a ripostat, incercand sa alunge avioanele inamice.

Papa Ioan Paul al II-lea s-a intalnit la Vatican cu liderul moderat al albanezilor din Kosovo Ibrahim Rugova, informeaza AFP. Rugova i-a multumit Suveranului Pontif pentru eforturile sale in favoarea pacii si pentru declaratia comuna pe care a dat-o, impreuna cu patriarhul Teoctist, cu ocazia vizitei in Romania. “Este necesara o faza tranzitorie de 3 ani pentru reconstructia provinciei, dupa care oamenilor din Kosovo trebuie sa li se acorde sansa de a se pronunta asupra viitorului tarii sau sa se organizeze o conferinta internationala,” a mai afirmat Rugova. Intrebat de imprejurarile intalnirii sale cu Slobodan Milosevic, Rugova a explicat: “Mi-am mentinut intotdeauna pozitia. I-am rugat pe oamenii aceia sa nu lupte impotriva intregii lumi si sa accepte sa salveze provincia Kosovo, Serbia, intreaga regiune.”

Revenirea lui Ibrahim Rugova in atentia opiniei publice internationale i-a alarmat pe liderii UCK, acestia vazandu-si amenintata pozitia de unici reprezentanti ai albanezilor din Kosovo. Mai ales dupa ce Jamie Shea a declarat ca “este acelasi Rugova dinainte de declansarea bombardamentelor NATO, care nu a semnat nici un acord cu Milosevic si este in favoarea autonomiei provinciei si a prezentei NATO in Kosovo”. Liderii UCK s-au plans ca exista o complicitate orientala si occidentala, care incurajeaza initiativa lui Ibrahim Rugova, acesta fiind, in realitate, un emisar al lui Slobodan Milosevic. Bardhyl Mahmuti, care se afla la Paris, a declarat ca Rugova nu are nici o misiune si nu reprezinta decat partidul sau. UCK se straduia sa-si creeze imaginea unei organizatii care rezista cu eroism in fata armatei iugoslave si furnizeaza NATO informatii despre pozitiile acesteia. Mult mai radicali, liderii UCK doreau independenta provinciei Kosovo si continuau sa solicita sprijin logistic si militar din partea Occidentului. Or, aparitia lui Rugova, un adept al non-violentei, ii incurca foarte tare.

Inainte de transmisia pentru Stirile de la 19:30, am reusit sa aflu un bilant al bombardamentelor din aceasta dupa-amiaza. La ora 13:00, doua proiectile au lovit un combinat din Novi Pazar, iar alte patru au atins aeroportul Ponikve, de langa Uzice. La Raska, explozia unei rachete a avariat mai multe case, in timp ce la ora 15:00, 10 proiectile au explodat in doua sate de langa Kraljevo. Zece minute mai tarziu, in timpul atacului asupra zonei industriale din Cacak, au fost ucise 4 persoane si ranite alte 12. Un puternic incendiu a mistuit 12 case, iar pe un viaduct de pe soseaua de centura a orasului, a fost lovit un camion in care se aflau doi barbati, grav raniti de explozie. La 15:45, au fost auzite mai multe explozii in sudul capitalei Muntenegrului, Podgorica, iar la 18:45, in timpul atacului asupra Pristinei, a fost lovit un pod al autostrazii spre Podujevo.

In ciuda embargoului impus, luna trecuta, de Uniunea Europeana si NATO, doua convoaie petroliere sarbesti se indreptau luni pe Dunare, spre Iugoslavia, a anuntat Vama bulgara. “Autoritatile bulgare au constatat incalcarea embargoului, dar nu au putut sa opreasca petrolierele, deoarece Conventia de navigatie pe Dunare nu autorizeaza controlarea vapoarelor aflate in tranzit,” a declarat Valentina Ionova, seful vamii din portul Vidin, citata de agentia BTA. Convoaiele urmau sa intre in apele teritoriale iugoslave in cursul noptii. Un alt convoi sarbesc a trecut joia trecuta, aducand petrol incarcat din portul ucrainean din Reni.

Seara, am reintrat in normal. Adica, alarma aeriana a sunat la 21:26 si, ceva mai tarziu, au inceput sa se auda vuietul avioanelor. O bubuitura puternica ne-a atras privirea spre Pancevo, unde a fost distrusa gara “Aerodrom”. La 23:30, inspre sud am vazut 3 ciuperci de foc care au luminat cerul, urmate de tirurile furioase ale antiaerienei. Avioanele NATO au lovit combinatul chimic “Prva Isrka” din Baric, de la 30 de kilometri de Belgrad, unde se afla cele doua rezervoare cu 170 de tone de acid fluorhidric. Din fericire, proiectilele au nimerit cladirile administrative si vechile instalatii, iar catastrofa de care vorbeau sarbii nu s-a mai produs. Mai tarziu, aveam sa aflu ca, fara sa mai mediatizeze aceasta, rezervoarele au fost golite si acidul transportat in alta parte.

La 22:57, rachetele au lovit inca o data sediul Politiei din Valjevo. Exploziile au avariat serios cladirile administrative din jur si sediul Ambulantei. La 23:00, doua persoane au fost ranite la Smederevo, cand proiectilele NATO au cazut pe o strada dintr-un cartier de locuinte, iar sarbii au anuntat ca unul din avioanele inamice a fost atins de antiaeriana. La 23:10, mari pagube materiale au fost provocate in zona industriala a orasului Sombor, unde au fost din nou lovite instalatiile companiei “Naftagaz”. La 23:15, a fost distrus si turnul de televiziune de langa Subotica, iar 5 minute mai tarziu, 4 proiectile au lovit in plin viaductul de langa Velika Plana, al autostrazii Belgrad-Nis. Viaductul s-a prabusit peste calea ferata si a distrus sinele si terasamentul. Alte doua raiduri aeriene au avut ca tinta orasul Nis, la 2:55 si 3:55. Proiectilele au lovit zona industriala si inca un viaduct.

UNHCR va lansa marti, o campanie care sa-i determine pe refugiatii din Kosovo aflati la Kukes, in nordul Albaniei, sa paraseasca regiunea, unde au sosit, in ultimele zile, alte 8.000 de persoane, relateaza AFP. UNHCR si autoritatile albaneze repeta de mai multe saptamani ca refugiatii trebuie sa paraseasca orasul Kukes, situat in apropierea zonelor de lupta si coplesit de afluxul de refugiati. Circa 100.000 de oameni sunt instalati in tabere construite in apropierea si in interiorul orasului, care are mai putin de 30.000 de locuitori. Si Macedonia trebuie sa fie repede degajata de zecile de mii de refugiati din Kosovo, din cauza pericolului izbucnirii unui razboi civil, a declarat un reprezentant al organizatiei catolice de caritate Caritas, in editia de duminica a ziarului “Frankfurter Allgemeine Zeitung“. “Taberele de refugiati au devenit un butoi cu pulbere, relatiile dintre macedoneni si albanezii din Kosovo fiind din ce in ce mai tensionate,” a afirmat Ludwig Grunwald. “Ne apropiem pe zi ce trece de un razboi civil.”

Intre 1:00 si 2:00, mai multe bombe cu fragmentatie de tip BLU-97 au fost lansate asupra satului Staro Gradsko, la 20 de kilometri vest de Pristina. Zece case au fost distruse, patru oameni ucisi si trei grav raniti. Corespondentul AFP, care a ajuns la fata locului printre primii, povestea ca a vazut cadavrele a doi batrani, imbracati in pijamale, in timp ce trupul unei fetite de 6 ani tocmai era scos de sub daramaturi. Fratele mai mic al acesteia, parintii si un vecin – toti in stare grava – au fost dusi de urgenta la spitalul din Pristina. La ora 2:00, au fost distruse inca doua poduri de cale ferata, la Biljanovac si Josanic si un pod rutier, la Brvenik, in regiunea Kopaonik fiind intrerupte si legaturile telefonice. Intre 2:50 si 3:30, a mai fost distrus un pod, in zona satului Zitoradja. Au mai fost bombardate zonele localitatilor Leskovac, Kosovopolje, Pristina, Sjenica si Lipljan, iar o femeie a fost grav ranita, dupa ce un proiectil care nu a explodat a cazut peste o casa din satul Zvecka, intre Obrenovac si Valjevo. La ora 6:00, la Belgrad s-a ridicat alarma aeriana.