Feed on
Posts
Comments

8 iunie 1999

Alarma aeriana s-a ridicat la 6:30. Eu ma trezisem deja, pentru ca Misu Predescu aflase de bombardamentele din noaptea care trecuse si m-a rugat sa le relatez in direct, pentru emisiunea de dimineata. M-am bucurat sa fiu din nou in dialog cu Cristi Tabara, povestindu-i prin ce am trecut. Ca sa nu pun paie pe foc, am ocolit incidentul cu cei doi politisti. Si – desigur – cel cu frumoasa blonda, pe care am hotarat sa il pastram printre putinele amintiri frumoase din acest razboi blestemat. Am mai apucat sa-i atrag atentia ca norul de fum de la Pancevo acoperea tot orizontul si ca la Novi Sad, Politia sarba a blocat accesul catre rafinaria bombardata azi-noapte.

Dupa transmisie, nu m-am mai culcat, pentru ca trebuia sa-mi improspatez informatiile. Urma sa mai transmit o corespondenta si la Stirile de la ora 13:00. I-am rugat pe colegii de la Bucuresti sa ma sune imediat ce afla detalii despre reuniunea G-8, care urma sa se reia astazi la Koln, pentru ca la noi ajungeau cu intarziere. Mi-au spus ca ma vor anunta din timp si ca – deocamdata – stiau doar ca Madeleine Albright, care trebuia sa soseasca astazi la Bucuresti, si-a amanat vizita, din cauza prelungirii convorbirilor pe marginea planului de pace.

Ofiterii Corpului III al Armatei iugoslave incearca sa il determine pe Slobodan Milosevic sa refuze cererile NATO de a retrage trupele din provincie, a afirmat cotidianul britanic “The Independent“. Potrivit ziarului, “indignarea” acestor ofiteri constituie adevarata cauza a refuzului Serbiei de a-si retrage soldatii din Kosovo si de a permite desfasurarea fortelor NATO. Ofiterii cer instituirea unei forte a ONU, de tipul “Castilor albastre“, inainte de a-si retrage trupele si materialul de razboi din Kosovo. Articolul evidentiaza insa ca pozitia ferma a acestor ofiteri are scopul de a sprijini Serbia in cadrul viitoarelor negocieri cu NATO si nu de a slabi autoritatea presedintelui iugoslav.

Ca de obicei, s-a mai gasit un politician care sa dea cu batul in balta, acum, cand toata lumea era concentrata asupra negocierilor de la Koln si din Macedonia: Jozsef Kassay, primarul orasului Subotica si lider al Uniunii Maghiarilor din Vojvodina. El a declarat ca dezaproba intreruperea negocierilor dintre delegatiile militare ale Armatei iugoslave si NATO, pentru ca acest lucru nu este in spiritul mandatului acordat saptamana trecuta de Parlamentul sarb. “Nici cererea de prelungire la doua saptamani a perioadei de retragere din Kosovo a Armatei iugoslave nu este conforma cu ce s-a hotarat in Parlament,” a afirmat Kassay. “Ca sa nu mai vorbim ca Parlamentul ar fi trebuit sa adopte un document similar acum 2 luni si jumatate, inainte de inceperea razboiului…”

Nici Milo Djukanovic, presedintele Muntenegrului, nu mai avea rabdare si a solicitat, desi nimeni nu-l baga in seama in acest moment, oprirea imediata a bombardamentelor. “Comunitatea internationala trebuie sa evite ca ultimele tresariri ale unei politici tragice si ratate sa cauzeze noi victime si distrugeri,” a declarat Djukanovic intr-o conferinta de presa. El a sugerat Belgradului sa aboleasca starea de razboi si sa-i demobilizeze pe rezervistii din Iugoslavia. Desi acest lucru nici nu era prevazut de planul de pace, presedintele muntenegrean a spus ca nu va fi de acord cu o retragere prin Muntenegru a fortelor iugoslave care vor pleca din Kosovo. Apoi a acuzat din nou o parte a conducerii Armatei iugoslave ca “s-a pus in serviciul regimului dictatorial al Belgradului si incearca sa destabilizeze Muntenegrul“, avand intentia de a suplimenta contingentul de militari aflati in aceasta tara. Toate aceste declaratii nu aratau decat totala dezorientare in care se zbateau politicienii din Iugoslavia, frustrati ca sunt exclusi de la luarea deciziilor care vor aduce pacea.

Un camion rusesc a adus astazi la sediul NATO din Bruxelles 1 milion de semnaturi din 70 de regiuni ale Rusiei, in favoarea unei incetari imediate a bombardamentelor NATO asupra Iugoslaviei, informeaza AFP. Camionul, pe care era scris “Opriti razboiul !“, a fost – in mod simbolic – descarcat de catre fostul vicepremier rus Boris Nemtov, care a avut, dupa aceea, o intrevedere cu secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Javier Solana.

La ora 13:00, s-a anuntat reluarea negocierilor dintre NATO si militarii iugoslavi. De aceasta data, la nivel de ofiteri de legatura. Se spunea ca discutiile ar avea loc la cafeneaua “Europa 93” de langa Blace, insa oficialii Aliantei Nord-Atlantice au dezmintit informatia. Totusi, jurnalistii straini care stateau la panda in zona au observat, langa cafeneaua “Paris-Roma” de pe soseaua dintre Presevo si Tabanovce, 3 jeep-uri britanice, un vehicul militar american si unul francez. Dupa ce i-au asteptat pe sarbi pana la ora 11:00, militarii NATO – printre care ziaristii l-au recunoscut pe generalul Bruno Cuche, seful contingentului francez din Macedonia – s-au urcat in masini si au plecat.

Oricum, sarbii au facut bascalie de coborarea nivelului de reprezentare al celor doua parti, spunand ca – daca lucrurile merg tot asa – se va ajunge la negocieri intre nevestele sefilor celor doua armate, care ar avea mai multe sanse sa se inteleaga. La pranz, Nebojsa Vujovic era inca la Belgrad si a organizat o scurta conferinta de presa, in care a declarat ca, azi-noapte, la granita dintre Macedonia si Iugoslavia au avut loc doua runde de negocieri, la nivel de experti. El a adaugat ca “discutiile au fost pozitive si au decurs intr-un climat favorabil”. Fara alte detalii. Imediat dupa conferinta, Vujovic s-a grabit sa plece catre Macedonia, pentru o noua runda de negocieri.

Am vorbit din nou in tara. Se facuse un bilant al cetatenilor iugoslavi care au intrat in Romania de la inceputul razboiului. Peste 2.000, majoritatea venind la rude sau prieteni si intrand in tara cu viza turistica. Pe langa ei, au fost inregistrati 371 de refugiati, dintre care 124 de albanezi, 233 de sarbi si 14 romani proveniti din familii mixte. Am mai primit o stire a agentiei Mediafax, in care se anunta ca, imediat dupa inceperea atacurilor NATO, sistemul energetic romanesc a fost separat de cel iugoslav, ceea ce a permis functionarea normala a complexului de la Portile de Fier. “Dupa primele atacuri, la Portile de Fier s-au simtit socuri, dar numai de durata catorva sutimi de secunda. Nu s-au creat disfunctionalitati in functionarea centralei, pentru ca s-au declansat mecanismele de protectie specifice pentru cazuri de urgenta,” a declarat Silviu Boghiu, director general al CONEL.

Initiativa partii romane a fost foarte inspirata, sistemul energetic iugoslav fiind una din tintele preferate ale NATO. Intr-un interviu acordat cotidianului “Vecernje novosti“, profesorul Nikola Rajakovic, de la Catedra de sisteme electro-energetice a Facultatii de Electrotehnica din Belgrad, a afirmat ca sistemul energetic national al Serbiei nu va putea fi stabilizat pana la sfarsitul anului, deci iarna care va veni va fi dramatic de grea. “Compania de distributie a energiei electrice din Serbia (EPS) a suferit pagube de sute de milioane de dolari,” a apreciat Rajakovic. “Au fost distruse peste 30 de transformatoare de mare putere si – chiar daca incepem acum tratative cu cele mai mari firme din lume din acest domeniu – cele noi nu vor putea fi puse in functiune mai devreme de 1 an. Liniile de inalta tensiune nu mai suporta sarcini mai mari de 100 de milioane de kilowati-ora pe zi, iar in iarna trecuta, se consumau cel putin 150 de milioane de kilowati-ora zilnic. Vom avea doua mari probleme. Una tehnica, pentru ca va fi necesar un plan foarte bun de distributie alternativa a curentului electric, iar alta economica, deoarece prevad scumpirea drastica a energiei.” Profesorul Rajakovic n-a mai luat in calcul, in cazul in care transformatoarele ar fi achizitionate, si posibilitatea integrarii lor intr-un sistem adaptat – in functie de aparatura procurata – ba din Rusia, ba din Occident.

Astazi, compania “Elektrovojvodina” a anuntat ca, la Novi Sad, continua sa existe mari probleme cu distribuirea energiei si curentul este intrerupt 6 ore pe zi. In zona Backa, apa nu urca pana la robinetele apartamentelor de la etajele superioare ale blocurilor, iar curentul are frecvente caderi de tensiune. Dupa bombardamentul de azi-noapte, cartierul Shanghai a ramas complet fara apa si locuitorii sunt aprovizionati din cisterne. In Novi Sad nu mai exista apa calda. Fusese lovita si centrala termica. Din cauza crizei de carburanti, compania de salubritate nu mai lucreaza de doua zile, locuitorii orasului fiind rugati sa nu arunce gunoiul in jurul containerelor pline.

Slobodan Milosevic “si-a epuizat toata munitia” si va trebui “fie sa paraseasca rapid Iugoslavia, fie sa sfarseasca precum Nicolae Ceausescu“, a afirmat inaltul reprezentant al comunitatii internationale pentru Bosnia Carlos Westendorp, citat de AFP. “Armata iugoslava este furioasa si se intreaba astazi pentru ce s-a dat razboiul, daca se accepta aceleasi conditii ca acelea dinaintea izbucnirii lui,” a afirmat Westendorp. Una din cheile pacii in Iugoslavia, sustine diplomatul spaniol, este viitorul UCK. “Mentinerea sa activa si inarmata in Kosovo este la fel de periculoasa pentru Milosevic, ca si pentru comunitatea internationala.”

Vuk Draskovic a organizat o conferinta de presa la sediul SPO, insa nu m-am dus, de teama ca voi fi recunoscut de vreun jurnalist strain sau de vreun ofiter de la Centrul militar de presa. Oricum, am aflat rapid ca Draskovic a declarat din nou, ca oprirea bombardamentelor impotriva Iugoslaviei este “o problema de ore, cel mult zile” si ca – imediat dupa incheierea razboiului – in tara va trebui sa inceapa procesul unei mari reforme economice si politice. Intrebat daca acest lucru se va putea petrece cat timp Slobodan Milosevic va fi la putere, liderul SPO a raspuns in stilul sau duplicitar: “Sunt bineveniti toti cei care vor aproba schimbarea si primenirea politicii iugoslave.” Imediat, a avut grija sa traga o limba si puterilor occidentale: “Dupa retragerea Armatei iugoslave din Kosovo, in provincie nu va exista un vid de autoritate, deoarece fortele Natiunilor Unite vor fi rapid desfasurate. Cea mai mare problema este daca UCK va intelege sa nu profite de situatie si sa nu atace unitatile sarbesti care se retrag sau sa inceapa prigoana impotriva sarbilor care locuiesc in Kosovo.”

Raspunsul a venit de la Hashim Thaqi, liderul politic al UCK. Acesta statea la panda la Koln, asteptand finalul reuniunii G-8. Bine strunit de Madeleine Albright, Thaqi a promis ca unitatile UCK nu vor ataca militarii sarbi in retragere si ca va stopa ofensiva declansata in sudul provinciei. El a mai anuntat ca urmeaza sa se intalneasca cu Ibrahim Rugova, cand acesta va vizita Albania. Paskal Milo, ministrul albanez de Externe, a spus, insa, ca Rugova nu va veni la Tirana, pentru ca nu i se poate garanta securitatea personala. Si in Albania, unde Ibrahim Rugova nu mai fusese de 2 ani, Puterea si Opozitia isi reglau conturile fara sa tina cont de interesele nationale. Milo declarase ca, atata vreme cat Rugova vine sa discute cu Sali Berisha, fost presedinte si actual lider al Opozitiei, Guvernul nu are nici un motiv sa-i asigure protectia.

In aceasta vreme, alarma aeriana nu mai fusese ridicata in Kosovo de ieri dimineata. A fost alarma si in Serbia, la Cacak si Nis, insa nu a durat decat 2 ore, in care a fost inca o data bombardata ferma de la Dobricevo. Inca doi jurnalisti au fost raniti in Kosovo in aceasta dimineata. Un automobil in care se aflau Ron Ben Yishai (de la cotidianul israelian “Yediot ahronoth“), Ivan Cvejic (de la Centrul de presa din Pristina) si Aleksandar Mikic (corespondentul agentiei France Presse) a cazut intr-o ambuscada a gherilelor UCK pe soseaua UrosevacKacanik. Ziaristii incercau sa ajunga in localitatea Djeneral Jankovic, de la granita cu Macedonia, cand separatistii UCK au tras asupra lor mai multe rafale de arme automate. Yishai si Cvejic au fost raniti, iar Mikic a scapat ca prin minune nevatamat.

Politia macedoneana a arestat 7 persoane, in apropiere de granita cu Iugoslavia, in timp ce incercau sa lanseze un avion fara pilot echipat cu aparatura pentru fotografiat, a anuntat ministrul macedonean de Interne Pavle Traianov, citat de AFP. Cetatenii israelieni, care pretind ca sunt ziaristi, au fost interogati de Politie si apoi eliberati. Fusesera retinuti in apropiere de localitatea Ramno, la 15 kilometri nord de Skopje. Impreuna cu ei a fost arestat si un politist macedonean care le servea drept ghid. “Avionul fara pilot fusese transportat din Israel pe bucati,” a precizat Traianov. “Israelienii nu vor fi urmariti in Justitie, deoarece in momentul arestarii lor, nu se aflau intr-o zona interzisa.”

In fine, in aceasta dupa-amiaza, ministrii de Externe din tarile G-8 au convenit la Koln asupra textului unui proiect de rezolutie cu privire la Kosovo, care ar urma sa fie prezentat Consiliului de Securitate al ONU. Prima care a prezentat principalele puncte ale proiectului a fost agentia France Presse. Conform textului, Consiliul de Securitate al ONU:

– reafirma integritatea teritoriala a Republicii Federale Iugoslavia;

– cere o “autonomie substantiala” pentru Kosovo;

– face referire la capitolul VII al Cartei ONU, care prevede recurgerea la forta, in caz de nevoie;

– cere Belgradului “sa puna capat imediat si intr-o maniera care sa poata fi verificata a violentei si represiunii in Kosovo”. Cere, de asemenea, Belgradului, sa “inceapa retragerea verificabila a tuturor fortelor militare, de politie si paramilitare” sarbe, in functie de care, “va fi sincronizata desfasurarea unei prezente internationale de securitate in Kosovo”;

– plaseaza desfasurarea “prezentelor civile si de securitate” in Kosovo sub auspiciile Natiunilor Unite;

– nu vorbeste in mod explicit de NATO, dar “autorizeaza statele membre si organizatiile internationale adecvate” sa alcatuiasca o forta internationala, in termenii definiti de planul de pace comun elaborat de occidentali si rusi si acceptat de Belgrad. Textul prevede, intr-o anexa, ca este vorba de o “forta cu participarea substantiala a NATO” si plasata “sub un comandament unic“;

– defineste misiunea acestei forte ca fiind, cu precadere, “mentinerea si, daca este nevoie, impunerea incetarii focului”, asigurarea retragerii si impiedicarea intoarcerii in Kosovo a fortelor sarbe si iugoslave, demilitarizarea UCK, supravegherea operatiunilor de deminare si asigurarea functiilor de graniceri;

– prevede instituirea unei administratii provizorii, in numele secretarului general al ONU si “cu ajutorul organizatiilor internationale adecvate”, al carei scop va fi in special facilitarea tranzitiei catre o autonomie a provinciei, dupa alegeri;

– cere Republicii Federale Iugoslavia sa faciliteze accesul in Kosovo a organizatiilor umanitare;

– cere cooperarea “tuturor celor interesati, inclusiv a prezentei internationale de securitate” cu Tribunalul International de la Haga;

– fixeaza la un an mandatul initial al prezentei civile si de securitate.

Pentru a obtine sprijinul Chinei la adoptarea in Consiliul de Securitate a acestui proiect de rezolutie, Martti Ahtisaari s-a dus la Beijing, informandu-i pe liderii chinezi despre viziunea occidentala asupra reglementarii politice a crizei din Kosovo. Dupa o discutie telefonica cu Boris Eltin, presedintele chinez Jiang Zemin a spus ca, in aceasta seara, cand se va discuta rezolutia, China va insista sa se prevada explicit respectarea suveranitatii Iugoslaviei.

NATO nu intentioneaza sa incredinteze Rusiei vreun “sector” in Kosovo, in cadrul desfasurarii unei forte de pace,” a declarat secretarul american de stat Madeleine Albright, citata de AFP. “Este foarte important ca NATO sa fie bine reprezentata in toate sectoarele,” a spus Albright. “Cred ca fortele ruse pot fi plasate sub comandamentul si controlul NATO, insa ma astept sa existe un nivel de colaborare acceptabil, asa cum este cazul in Bosnia,” spunea si Bill Clinton, adaugand ca “este foarte important” ca Rusia sa participe la KFOR. “Oricum, sarbii nu vor putea in nici un fel sa controleze cine va intra in Kosovo,” a adaugat Madeleine Albright. “Vor exista, probabil, cativa sarbi la granite, insa nu vor fi o forta capabila sa controleze accesul in Kosovo.”

Pentru Stirile de la 19:30, colegii din Bucuresti m-au rugat sa fiu atent la reactiile cercurilor politice de la Belgrad, dupa incheierea reuniunii G-8. Era prea devreme pentru reactii oficiale, asa ca m-am rezumat sa spun ca – in general – oamenii obisnuiti considera ca se incearca tragerea pe sfoara a sarbilor. Ei cred ca americanii nu vor introduce proiectul de rezolutie in sedinta Consiliului de Securitate, decat dupa inceperea retragerii Armatei iugoslave din Kosovo, pentru a putea intra nestingheriti in provincie si a pune ONU in fata unui fapt implinit. Sarbii au tot mai mult convingerea ca rusii i-au tradat, asa cum se asteptau inca de la inceput, si ca nu vor trimite in Kosovo, gasind tot felul de pretexte, decat un numar mic de militari. Astfel incat, practic, Kosovo va intra sub ocupatia NATO, intregul razboi fiind zadarnic.

In timpul pregatirilor pentru sedinta Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, avioanele NATO continuau sa bombardeze – e drept ca sporadic – localitatile din Kosovo. Dupa ce satul Bunusevac si apoi orasul Vranje au fost tinta a 8 proiectile, alte doua au lovit in aceasta dupa-amiaza varful Pancicev, de pe muntele Kopaonik. Au fost atacate apoi satele Dragas si Planeje, de langa Prizren. La 19:30, patru proiectile au explodat la Berane, langa Pec, urmate de alte cateva in satul Gorazdevac. La aceeasi ora, au fost inregistrate 5 explozii intre orasele Urosevac si Stimlja, ceva mai tarziu venind din nou randul zonei satului Planeje.

Premierul francez Lionel Jospin a confirmat impartirea provinciei Kosovo in 5 “zone multinationale”, care urmeaza a fi plasate sub controlul a 5 tari occidentale, informeaza AFP. Jospin a precizat cele 5 natiuni cadru: Germania, Statele Unite, Franta, Marea Britanie si Italia. Contingentul francez se va desfasura in nordul provinciei Kosovo, in jurul orasului Kosovska Mitrovica. “Atitudinea in privinta UCK este extrem de clara. Noi nu suntem de acord ca violentele sarbilor sa fie inlocuite de violentele altor forte,” a precizat Jospin.

La 22:05, sirenele alarmei aeriene sunau din nou, atat la Belgrad, cat si in restul Serbiei. Noi stateam pe terasa cafenelei de langa hotel, eu – asteptand Stirile de la miezul noptii, pentru care aveam pregatita inca o transmisie in direct prin telefon. De o ora, generalul Michael Jackson se intalnise la Kumanovo cu o delegatie iugoslava condusa de generalul Svetozar Marjanovic, pentru semnarea unui acord tehnico-militar care sa stabileasca modalitatile de retragere a fortelor sarbe din Kosovo.

Vorbisem cu Lucian Mindruta despre subiectele interventiei mele si, in afara de povestea bombardamentelor din noaptea trecuta, pentru care venisera imagini de la agentiile de presa, m-a rugat sa caut in continuare reactii la reuniunea G-8. In jurnalul de stiri al RTS, vazusem din nou stradaniile regimului de la Belgrad de a prezenta proiectul de rezolutie intr-o lumina cat mai favorabila. Desi nu au fost inca prezentate detalii despre textul proiectului, sarbii au inceput sa inteleaga ca, atunci cand pierzi in razboi, cu cat intarzii mai mult semnarea acordului de pace, cu atat primesti mai putin. Oamenii nu mai dau doi bani pe propaganda rasuflata pe care o parte a mass-mediei incearca sa le-o bage pe gat. Despre rezultatul concret al mult trambitatei Uniuni Rusia-Belarus-Iugoslavia… apa de ploaie ! Despre reactiile liderilor politici… simple marionete manevrate de Milosevic !

Armata iugoslava a inceput pregatirile pentru a-si retrage fortele din Kosovo, chiar daca nici un soldat nu a parasit – pana in prezent – provincia, a anuntat Pentagonul, citat de AFP. “Am vazut indicii care arata ca isi mobilizeaza vehiculele si alte mijloace de transport, dar nu am vazut inca nici un semn ca trupele sarbe sau fortele de Politie sau paramilitare se retrag,” a spus Kenneth Bacon. “Am vazut insa clar ca sunt in curs de desfasurare pregatiri de retragere.”

De-a lungul intregii nopti, am ascultat stirile radiourilor iugoslave, care anuntau derularea negocierilor de la Kumanovo. La un moment dat, 3 din membrii delegatiei iugoslave au plecat in Serbia, pentru a se consulta cu Milosevic. Sarbii nu aveau incredere decat in propriile sisteme de comunicatii, de teama ca ar putea fi interceptati de satelitii NATO. Generalii Marjanovic si Jackson au ramas la Kumanovo. Dupa o ora, cei 3 s-au intors. Intre timp, s-a incheiat sedinta Consiliului de Securitate, cu o rezolutie care urmeaza sa fie votata maine. Cu exceptia slabelor bombardamente din Kosovo si a atacurilor UCK dinspre Albania, in intreaga Iugoslavie era liniste.

In aceasta seara, cand asteptam impreuna cu Mile sa ne transmitem corespondentele pentru jurnalele de seara, a cazut pentru prima oara reteaua GSM din Belgrad. Mai aveam cateva minute pana sa intram in direct. Am sunat in tara si i-am spus la Beavis, inginerul de sunet de la ProTV, numarul de telefon al centralei hotelului. Pe Mile l-au sunat primul, la noi in camera. In criza de timp, am navalit peste Dobrivoi, care statea langa noi si i-am spus receptionerului sa-mi dea legatura in camera lui. Cand a reusit sa ma prinda, Beavis a rasuflat usurat. A mai apucat sa-mi spuna: “Atentie ! Mai ai 30 de secunde !” si am intrat in direct cu Andreea Esca. Dobrivoi ne privea uimit si nu intelegea de ce ne agitam atat pentru o transmisie in direct. De unde sa stie ca, aseara, amandoi – si eu si Mile – am intrat in direct in acelasi timp ? El transmitea de la telefonul din camera, in timp ce eu – inchis in baie, ca sa nu ne bruiem relatarile.

Dobrivoi ne-a facut o surpriza: ne-a invitat pe toti la masa, la hotel “Toplice“. Vorbise cu Nelu si au fost impreuna la cumparaturi, asa ca ne-am trezit cu niste platouri imense, cu branza, mezeluri si legume, de nu ne mai puteam opri din inghitit. Nelu si Dule radeau, pentru ca venea felul doi: Karadjordjeva snicla – un fel de Cordon bleu in varianta sarbeasca – pe care, daca il mancai tot, puteai sa crapi. Pana si Eugen Mihaescu, un fin gurmand, sensibil la calitatea mancarurilor, s-a declarat incantat de cina pregatita pentru noi.

Etnicii albanezi din provincie Kosovo sunt constransi de sarbi sa semneze documente prin care renunta la cetatenie, pentru a putea parasi provincia, a anuntat purtatorul de cuvant al NATO Jamie Shea, citat de AFP. In acest sens, au fost primite un numar mare de marturii, culese de la cei aproximativ 500 de refugiati din Kosovo care au sosit luni in Albania si Macedonia.

La un moment dat, ne-am plictisit si am hotarat sa cautam o discoteca, sa mai uitam de razboi. Eugen Mihaescu s-a dus la culcare. Era dezamagit si hotarase sa se intoarca in Romania, pentru ca nu voia sa vada deznodamantul jalnic al unei batalii inegale, careia sarbii ii facusera fata cu fruntea sus pana acum. George Roncea voia sa plece si el, pentru ca nu mai avea bani. Spera sa mai faca rost, pentru a se intoarce cat mai repede. Nu credea ca pacea va veni prea curand, convins ca militarii sarbi se vor razvrati, il vor da jos pe Milosevic si vor reincepe luptele cu NATO. Dobrivoi se saturase si el de un razboi pe care – desi era sarb – nu-l simtea decat ca pe un spectacol de pe urma caruia va castiga niste bani.

Am gasit repede o discoteca, chiar langa Trg Republike. La intrare, doi body-guarzi imensi, imbracati complet in negru. Ne-au intrebat daca suntem inarmati si nu au parut deloc impresionati de zambetele noastre ironice. O umflatura sub sacourile lor indica un ditamai pistolul. I-am lasat sa ne perchezitioneze fara comentarii. Zarisem pe usa de la intrare un semn, ca de circulatie, care voia sa spuna ca accesul cu arme de foc este interzis. Am intrat si ne-am asezat la o masa mai retrasa, de unde puteam observa tot ce se intampla.

Desi arata excelent, discoteca era pe jumatate goala. In semi-intunericul spart de razele unor lasere, dansau niste fete superbe. N-am indraznit sa ne apropiem de ele. Observasem privirile de cerber ale tipilor cu care venisera si stiam ca sarbii sunt aprigi la manie, mai ales daca vrei sa le sufli gagicile. Ne-am luat ceva de baut si am ascultat cuminti muzica sarbeasca, destul de proasta. Mile ne-a amintit ca – in general – in discotecile sarbesti nu prea se asculta muzica straina. Eventual, variantele sarbesti ale unor hituri rasuflate. Dupa damblaua cu discoteca, ne-am intors la hotel si am adormit linistiti. Stiam ca se apropie pacea, asa ca, la 6:27, cand sirenele au anuntat sfarsitul alarmei aeriene, ne-am intors pe partea cealalta, bombanind nemultumiti.