Feed on
Posts
Comments

26 mai 1999

Alianta Nord-Atlantica a dezmintit informatiile difuzate de agentia oficiala Tanjug, conform carora unul din avioanele sale de tip Harrier ar fi fost doborat, in noaptea de marti spre miercuri, de apararea antiaeriana iugoslava, informeaza AFP. “Toate avioanele NATO s-au intors la bazele lor, fara a suferi pagube,” se afirma in comunicatul Aliantei. Si Biroul de presa al Ministerului Apararii Nationale roman a dezmintit informatia potrivit careia avionul doborat de apararea antiaeriana iugoslava s-ar fi prabusit pe teritoriul romanesc.

Imediat dupa ce m-am trezit, am plecat la Media Center. Mi-am facut mica plimbare pe Knez Mihailova, privind oamenii care forfoteau pe strada. Se pregateau pentru o noua zi, se grabeau spre servici, isi instalau tarabele pe care expuneau spre vanzare tot felul de maruntisuri. Am trecut pe langa tinerii care vindeau harti ale Belgradului si ale Iugoslaviei si care isi faceau reclama cu doua harti desfasurate, pe care insemnasera cu un marker rosu locurile bombardate de NATO. M-am oprit o clipa in fata unui batran cu mustati stufoase, care vindea insigne ale cetnicilor sarbi si ma cunostea deja, de cand imi cumparasem de la el un drapel negru, pe care erau brodate un cap de mort si lozinca “Sa verom u Boga, Sloboda ili smrt” (Cu credinta in Dumnezeu, Libertate sau moarte”). Si am mai zabovit un pic la tarabele cu casete si CD-uri, parandu-mi rau, ca de obicei, ca nu am destui bani sa-mi cumpar toate albumele cu muzica rock sarbeasca pe care mi le-as fi dorit.

Am ajuns la Media Center, mi-am luat o cafea si o apa minerala si m-am asezat in fata computerului, tragandu-mi telefonul aproape. Am constatat rapid ca nu toti sarbii au avut o dimineata la fel de linistita. Raidurile aeriene fusesera reluate inca de la prima ora, cand sirenele au anuntat alarma aeriana in mai multe orase, mai ales in Kosovo. In intervalul 7:25 – 11:40, asupra satului Markovic de langa Kursumlija, au fost lansate 14 proiectile, care au produs mari pagube materiale. Incepand cu 8:30, au fost atacate mai multe sate dintre Orahovac si Djakovica. In timpul bombardarii satului Radoste, doi copii au fost ucisi si unul ranit de explozii.

La 9:50, fabricile de bauturi racoritoare si guma de mestecat de langa Suva Reka au fost avariate de bombe. La 10:40, au fost bombardate din nou. La 10:30, in Pristina a rasunat ecoul unei explozii de pe muntele Goles. La 11:10, intre Kosovska Vitina si Letnice, antiaeriana sarba a doborat inca un avion spion fara pilot. Cinci minute mai tarziu, o femeie a fost ranita la Zubin Potok, cand au fost distruse mai multe case. La 12:15, a fost din nou bombardata regiunea localitatii Sutomore, de langa portul muntenegrean Bar, de pe malul Adriaticii. Atacul a fost scurt, din cauza ripostei puternice a artileriei antiaeriene de pe navele sarbesti de razboi.

Un avion-cisterna american, de tip KC-135, a fost nevoit sa efectueze o aterizare de urgenta pe aeroportul Ferihegy din Budapesta, din cauza unor probleme tehnice, au anuntat oficialitatile ungare, citate de agentia MTI. Aparatul KC-135 Stratotanker, angajat in cadrul operatiunilor aeriene ale NATO impotriva Iugoslaviei, se afla “in spatiul aerian ungar atunci cand a semnalat ca doreste sa-si intrerupa misiunea si sa aterizeze pe Ferihegy”, a declarat un reprezentant al Controlului aerian. Sursa citata nu a facut precizari  asupra naturii incidentului care a constrans avionul de alimentare sa aterizeze.

Am reusit sa aflu ca, intr-adevar, la Krusevac, cateva sute de oameni au organizat o manifestatie impotriva razboiului, cerand ca fiii lor sa se intoarca acasa de pe front. Majoritatea erau parinti ai militarilor detasati in Kosovo. Demonstratia a fost tinuta sub observatie de politisti inarmati pana-n dinti, care, insa, nu au intervenit, desi Legea martiala le-ar fi dat voie. In schimb, in zilele urmatoare, patrule inarmate au putut fi vazute aproape la fiecare colt din oras. Un comunicat al Armatei iugoslave confirma stirile din presa straina, despre unele dezertari. In comunicat s-a cerut dezertorilor sa se intoarca la unitatile lor. Li se promitea ca nu vor fi pedepsiti, insa cei care nu vor reveni de buna voie vor ajunge in fata Curtii martiale. Din ce am reusit sa aflu, dezertorii erau rezervisti care au fost incorporati si trimisi in Kosovo si care venisera acasa in permisii. In ciuda apelului, majoritatea a refuzat sa plece inapoi pe front.

Am sunat la Cacak si am aflat ca, ieri, Judecatoria i-a condamnat pe cei 6 localnici care au infiintat “Parlamentul cetatenilor” la amenzi totalizand 28.000 de dinari (cam 2.800 de marci germane). Ei au fost judecati in regim de urgenta si aveau termen pana astazi, la ora 11:00, sa-si plateasca amenzile. Altfel, acestea se transformau in inchisoare contraventionala. Pentru a justifica pedepsele nefiresti de mici, avand in vedere Legea martiala, judecatorul a motivat ca a avut in vedere ca toti erau intelectuali si nu au stiut – chipurile ! – ca incalca legea. Motivatia era puerila, deoarece in Iugoslavia, nici pe timp de pace nu era legal sa organizezi demonstratii neautorizate sau sa infiintezi astfel de “parlamente”. In realitate, autoritatile s-au temut ca o pedeapsa mai aspra ar putea provoca o revolta generalizata. Pentru a nu intinde coarda prea mult, cei 6 au adunat bani de la rude, prieteni si de la mai multi locuitori ai orasului, platindu-si amenzile pana la ora 11:00.

Inculparea presedintelui iugoslav Slobodan Milosevic de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) reprezinta “un nou mijloc de exercitare a presiunii” asupra Belgradului, chiar daca acest demers risca sa complice sarcina aliatilor, au apreciat diplomati de la Bruxelles, citati de AFP. NATO, care odata cu aceasta decizie, ar putea fi nevoita sa-si continue razboiul din Iugoslavia pana la indepartarea lui Milosevic de la putere, a refuzat sa faca orice comentariu, subliniind necesitatea de a astepta o decizie oficiala a TPI. “Milosevic nu va fi judecat, ci doar inculpat,” a declarat un diplomat. “Punerea sub acuzare a liderului de la Belgrad va fi un nou mijloc de exercitare a presiunii si va permite subordonatilor sai sa se indeparteze de el, pentru ca Milosevic isi va pierde autoritatea de care se bucura in ochii colaboratorilor sai si ai populatiei,” au afirmat alti diplomati de la Bruxelles.

Astazi, Guvernul iugoslav a anulat permisele de import pentru benzina, motorina si ulei, care restrictionau numarul firmelor ce puteau importa aceste produse. Ceea ce insemna ca, de acum, orice firma putea importa carburanti, semn ca embargoul petrolier isi facea simtite efectele. De asemenea, a fost ridicata si restrictia privind importul energiei electrice. Toate aceste restrictii fusesera impuse la inceputul razboiului si au favorizat, desigur, un numar redus de firme, apartinand apropiatilor lui Slobodan Milosevic.

Situatia cu adevarat dramatica era in Kosovo. La Pristina fusese interzisa cu desavarsire, sub amenintarea unor pedepse aspre, comercializarea bauturilor alcoolice. Oamenii isi facea cumparaturile in fuga, intre doua bombardamente. Dupa ora 10:00, nu mai puteai sa bei o cafea niciunde, iar tigarile ajunsesera sa se vanda in florarii. Desi imaginile filmate de RTS in capitala provinciei Kosovo insistau asupra unor magazine pline, in realitate, existau tot mai mari probleme la aprovizionarea cu alimente.

Franta, Marea Britanie si Statele Unite analizeaza, in prezent, posibilitatea de a utiliza mijloace civile pentru a incepe parasutarea unor ajutoare umanitare deasupra provinciei Kosovo, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului francez de Externe, Anne Gazeau-Secret, citata de AFP. Proiectele respective pot fi puse in practica in scurt timp. Ministrul francez al Apararii Alain Richard a anuntat ca se studiaza modalitatile care “sa faca posibila parasutarea de ajutoare umanitare prin intermediul unor dispozitive civile”, precizand ca acestea trebuie sa-si gaseasca locul in cadrul gestionarii, de catre fortele NATO, a spatiului aerian si a securitatii aeriene deasupra provinciei Kosovo.

La 12:54, la Belgrad sunau sirenele alarmei aeriene. Nimeni nu se mai speria de ele si, de aceasta data, nici nu au existat motive, pentru ca bombardamentele ne-au ocolit, iar alarma s-a ridicat la 14:08. Avioanele NATO au lovit, insa, alte localitati. La 13:00, doua proiectile au atins satul Donja Sabanta, de langa Kragujevac. La 13:12, o ferma de la marginea orasului Cuprija a fost lovita de o racheta. Trei minute mai tarziu, a fost bombardata regiunea satului Zdraljice, de la capatul vechiului drum dintre Jagodina si Kragujevac, precum si depozitele combinatului industrial “Dobricevo“. La aceeasi ora, la Zajecar, oras din estul Serbiei, langa granita cu Bulgaria, au fost auzite doua explozii puternice, in cartierul de la iesirea spre Lubnice. Autoritatile locale au anuntat ca a fost avariat un mare numar de case, desi in apropiere nu se afla nici un obiectiv militar.

Am continuat sa aflu cat mai multe noutati. Ieri, in timpul unui atac al gherilelor UCK asupra satului Vojtes, de langa Srbica, primarul Miroslav Kovacevic si soferul sau au fost raniti. Tensiunile de la frontiera iugoslavo-albaneza s-au intensificat in zona Morina, unde au fost auzite mai multe tiruri de artilerie grea si de arme automate. La pranz, aviatia NATO a bombardat pozitiile sarbe din spatele colinelor din zona de frontiera. Autobuzele UNHCR, membrii organizatiilor umanitare si jurnalistii aflati in Albania au fost impinsi cam la o suta de metri departare de postul de frontiera, iar vamesii si-au pus veste antiglont. Observatorii aflati in permanenta la punctul de trecere a frontierei au afirmat ca tirurile au inceput inca din zori, la ora 4:30. Cinci camioane cu militari au sosit dimineata in zona de frontiera, iar soldatii au urcat pe coline, pentru a intari pozitiile sarbe. Tirurile de artilerie se auzeau dinspre Kruma, la aproximativ 20 de kilometri vest de Morina, iar cele de arme automate – dinspre colinele din imediata apropiere a postului de frontiera. Satul Pogaj, situat pe o creasta, la 15 kilometri vest de Morina, a fost evacuat in timpul diminetii.

La Belgrad a inceput procesul celor doi australieni arestati in 31 martie, langa granita cu Croatia, si acuzati de spionaj. Steve Pratt si Peter Wallace intrasera in Iugoslavia prezentand documente care atestau ca fac parte din organizatia umanitare CARE International. La cateva zile de la arestare, insa, RTS prezentase imagini din timpul interogatoriului lui Pratt, in care acesta recunostea ca este spion. Conducerea organizatiei umanitare a dezmintit acuzatiile, precizand ca ei aveau rolul de a aduna informatii despre nevoile celor loviti de bombardamente si a stabili care sunt zonele mai grav afectate.

Procesul se va desfasura in regim de urgenta, cu usile inchise, sedinta fiind condusa de maiorul Ratko Korlat, ajutat de maiorul Milan Milosavljevic. Alaturi de cei doi, a fost acuzat de complicitate la spionaj Branko Jelen (cetatean iugoslav, angajat al biroului CARE din Nis), David Hill (cetatean australian) si albanezii Petri Sofijani si Brandelin Cakaj, ultimii 3 fiind, insa, plecati in strainatate. Guvernul australian, ai carui reprezentanti au discutat despre soarta lui Pratt si Wallace cu presedintele Milosevic si cu Boris Eltin, a alocat 45.000 de dolari pentru a le angaja aparatori. Peter Zivkovic, avocatul lui Wallace, se temea ca australienii pot fi condamnati la pedepse de pana la 10 ani de inchisoare.

Mai multe rachete de tip RPG au fost trase, in noaptea de marti spre miercuri, fara a face victime, asupra unor cladiri ocupate de soldatii SFOR in nord-estul Bosniei, s-a anuntat intr-un comunicat citat de AFP. Tirurile, care au avut loc in jurul orei 2:00, au provocat “anumite pagube” celor doua cladiri vizate, in orasul Zvornik, pe teritoriul sarb bosniac. SFOR nu precizeaza nationalitatea celor care se aflau in interiorul cladirilor in momentul atacurilor. Divizia Nord a SFOR, de care apartine orasul Zvornik, este compusa majoritar din americani.

La 15:11, alarma aeriana suna din nou la Belgrad, insa nici de aceasta data nu am fost bombardati, iar alarma a fost ridicata la 16:24. Raidurile aeriene s-au concentrat asupra provinciei Kosovo, unde nu au contenit o clipa. Intre 14:47 si 15:58, asupra satului Vitinja de langa Strpce, au fost lansate 8 proiectile. Incepand cu ora 15:00, aproape din 5 in 5 minute, a fost bombardata Pristina. In acelasi timp, nu mai putin de 12 rachete au lovit localitatea Knin, in jurul careia fusesera observati militarii sarbi. La 15:30, doua proiectile au explodat intre satul Izbica si statiunea Novopazarska Banja, unde exista un Centru pentru distrofici, in care sunt internati foarte multi bolnavi, pavilioanele acestuia fiind serios avariate. De la 15:50 pana la 16:20, a plouat cu bombe peste satul Suva Reka. A fost avariata scoala, insa bombardamentele s-au concentrat asupra depozitelor fabricii de guma de mestecat, unde erau ascunse, probabil, trupele iugoslave. Altfel nu se justifica inversunarea atacurilor.

Un nou atac asupra Pristinei a inceput la ora 17:00. Tot atunci, doua rachete loveau inca o data pista aeroportului Ponikve de la Uzice. La 18:05, a fost bombardat un sat de langa Pec. La 18:25, a fost atacata din nou localitatea Suva Reka. De aceasta data, tinta a fost fabrica de bauturi racoritoare. Alte doua raiduri, la 18:32 si 19:12, au fost lansate asupra Urosevac-ului. Aliatii profitau din plin de vremea superba. Nici luptatorii UCK nu stateau deoparte. In timp ce NATO bombarda pozitiile Armatei iugoslave, acestia incercau sa se infiltreze in Kosovo. In aceasta dupa-amiaza, in apropiere de Prizren, doi politisti sarbi au fost raniti intr-un schimb de focuri cu gherilele UCK.

Spatiul aerian romanesc a fost folosit de aparatele Aliantei Nord-Atlantice pentru intrari de cativa kilometri, langa frontiera de sud-vest, au declarat pentru Mediafax, surse din cadrul Statului Major al Aviatiei si Apararii Antiaeriene. Potrivit acestora, se inregistreaza, in medie, una-doua intrari pe zi in spatiul aerian al Romaniei, insa exista si zile sau nopti cand avioanele nu survoleaza teritoriul romanesc. Pana in prezent, nu au fost inregistrate zboruri de traversare a spatiului aerian romanesc. De obicei, intrarile sunt determinate de faptul ca aparatele Aliantei ar trebui sa franeze brusc, la viteza foarte mare, pentru a ocoli teritoriul Romaniei. Cei cativa kilometri parcursi in spatiul aerian romanesc permit pilotilor NATO sa vireze in conditii de siguranta.

Dupa ce mi-am transmis corespondenta pentru Stirile de la 19:30, m-am pregatit sa ma uit la meciul de fotbal dintre Manchester United si Bayern Munchen, din finala Ligii Campionilor. Eram stresat ca nu cumva sa inceapa atacurile aeriene, dar ma gandeam ca printre militarii englezi si germani din fortele NATO or fi destui microbisti, ca sa le amane pana dupa meci. Si am avut dreptate. Alarma aeriana a sunat la Belgrad la 22:35, la cateva momente dupa fluierul final al partidei.

In pauza meciului, m-a sunat Corina Hadarean, care ma rugase sa-i mai pregatesc un reportaj de atmosfera, despre viata locuitorilor din Novi Sad. Capitala provinciei Vojvodina era, pana la inceputul razboiului, unul din cele mai frumoase orase ale Iugoslaviei. Asezat pe Dunare, la poalele muntelui Fruska Gora, Novi Sad-ul era dominat de vechea cetate, zidurile acesteia impletindu-se cu noile constructii din epoca moderna. Cand au inceput sa cada primele bombe, oamenii s-au intrebat ce legatura avea Novi Sad-ul, situat in nordul Serbiei, unde sarbii convietuiau fara probleme alaturi de alte 5 minoritati nationale, cu problemele din Kosovo.

In scurta vreme, aceste intrebari fara raspuns au fost lasate deoparte. Unul cate unul, cele 3 poduri peste Dunare, care erau mandria orasului, au fost distruse de rachete. Degeaba s-au adunat oamenii in fiecare seara, la concertele de protest pe aceste poduri, pentru ca noaptea, rachetele lansate de avioane le prabuseau, rand pe rand, in valurile Dunarii. A urmat bombardarea rafinariei din zona industriala si nori negri de fum au intoxicat aerul si apa. Nici cladirea Televiziunii, care difuza programe in 6 limbi, nu a scapat si a fost distrusa din temelii in numai doua nopti. Apoi au ajuns la rand alte cladiri si orasul a fost partial transformat in ruine.

Valoarea cheltuielilor suplimentare si a pierderilor inregistrate de Ministerul Mediului in urma bombardamentelor din Iugoslavia asupra unor intreprinderi chimice, pana la data de 20 mai, se ridica la aproximativ 500.000 de dolari, a declarat ministrul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, Romica Tomescu. Cele mai mari pierderi le-a inregistrat Regia Nationala a Padurilor care nu a mai putut onora contractele pentru desfasurarea unor actiuni de vanatoare in padurile din Romania. Valoarea acestor pierderi este de peste 180.000 de dolari. Alte institutii romanesti care au inregistrat pierderi sau cheltuieli suplimentare sunt Directiile de Ape Jiu si Timis (peste 188 de milioane de lei), Institutul National de Meteorologie si Hidrologie (peste 183 de milioane de lei), Institutul de Cercetari si Ingineria Mediului (aproape 2 miliarde de lei) si Agentiile de Protectie a Mediului Drobeta Turnu Severin, Resita si Timisoara (aproximativ 45 de milioane de lei).

Dintr-o data, viata oamenilor din Novi Sad s-a transformat radical. Ca sa treaca dintr-o parte in alta a orasului, acum trebuie sa se inghesuie pe bacuri. Substantele toxice din aer si apa au depasit de peste 10 ori nivelul normal si pescuitul in Dunare a fost interzis. Locuitorii au fost aprovizionati cu apa adusa cu cisternele si, cand, in sfarsit, saptamana trecuta, calitatea apei a revenit in limite normale, robintele au secat din nou, din cauza avarierii sistemului energetic al Serbiei.

Spre deosebire de Belgrad, unde oamenii nu mai baga in seama sirenele care anunta alarma aeriana, la Novi Sad lumea fugea spre adaposturi, pentru ca, nu o data, bombele au cazut chiar si ziua in centrul orasului, imprastiind schije si bucati de beton in toate partile. De la inceputul lunii mai, nu mai exista noapte in care avioanele Aliantei sa ocoleasca Novi Sad-ul si, atunci cand nu bombardeaza orasul, lanseaza rachete asupra satelor de pe Fruska Gora, exploziile rasunand la fel de puternic.

Conducerea Vojvodinei a anuntat ca, pana acum, pagubele provocate de bombardamente in provincie depasesc 6 miliarde de marci germane. Numai reconstructia podurilor peste Dunare, pentru care au fost deschise conturi speciale, costa 1.500 de marci metrul patrat. Mii de carti postale care infatiseaza podurile distruse se vand in toata tara, o parte din banii fiind virata in aceste conturi. Transportul in comun functioneaza la limita, din lipsa de carburanti, cursurile scolilor au fost intrerupte, iar studentii vin la cursuri intre doua bombardamente. De doua ori pe saptamana, profesorul roman Lucian Pavel este asteptat cu drag de studentii Facultatii de limba si literatura romana din Novi Sad, iar acesta vine de la Belgrad pentru a-si preda cursurile. Multi studenti vorbesc perfect limba romana, iar dupa terminarea facultatii, absolventii si-au gasit slujbe bine platite la firmele mixte romano-iugoslave sau la ambasadele tarilor care nu sunt reprezentate in Romania.

Lucian Pavel m-a ajutat considerabil sa aflu ce se intampla la Novi Sad, mai ales de cand nu mai puteam sa circul prin Serbia, pentru ca nu mai aveam acreditare de razboi. Ca ziarist acreditat, pentru a circula prin Serbia, trebuia sa soliciti un permis special. In cerere, trebuia sa precizezi unde vrei sa mergi si in ce scop, ofiterii Centrului militar de presa hotarand daca iti acorda permisul. Intr-una din calatoriile mele spre Novi Sad, cand inca mai aveam acreditare de razboi, am vazut ceva incredibil. In plin camp, nu departe de sosea, se vedea un tanc ! Privindu-l mai atent, din mersul masinii, am observat ca, in realitate, tancul era desenat pe un panou imens, de tipul celor publicitare, si era destinat “ziaristilor” aflati in misiune de documentare. Care raportau la Bruxelles cele vazute si “tancul” era zdrobit in noaptea urmatoare de o racheta bine tintita.

Bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei nu determina poluarea Dunarii, indica rezultatele unui studiu dat publicitatii in Marea Britanie, care contrazic afirmatiile autoritatile de la Belgrad si Moscova, relateaza AFP. Studiul, finantat partial de Natiunile Unite, a fost realizat in perioada 12-16 mai, de o echipa de experti ai Forului pentru protejarea mediului inconjurator al Dunarii si ai Fondului Mondial pentru Natura. Rezultatele analizei demonstreaza ca nu se inregistreaza “poluari semnificative ale apelor sau influente negative asupra mediului”, a afirmat ministrul britanic al Apararii George Robertson, care a acuzat guvernul iugoslav ca incearca sa dezinformeze opinia publica.

Dupa ce am inregistrat corespondenta despre Novi Sad, Corina mi-a spus ca NATO a cerut expres tarilor vecine Iugoslaviei sa puna capat incalcarii pe Dunare a embargoului petrolier decis impotriva Belgradului. Atat Jamie Shea, cat si generalul Walter Jertz, au atras atentia ca NATO monitorizeaza cu atentie traficul pe Dunare, existand indicii ca embargoul este incalcat. In replica, Ministerul roman al Afacerilor Externe a comunicat ca tara noastra nu poate fi acuzata de aceasta, desi cotidianul “New York Times” scria astazi ca navele incarcate cu produse petroliere pentru Iugoslavia pleaca din Ucraina, traverseaza Marea Neagra si merg apoi pe Dunare, ajungand in porturile sarbesti.

Fiind cu musca pe caciula din cauza acuzatiilor de incalcare a embargoului precedent, Ministerul roman de Interne a luat masuri suplimentare pentru ca, la frontiera cu Iugoslavia, sa nu se mai inregistreze cazuri de contrabanda si sa fie aplicate cu strictete prevederile hotararii guvernamentale privind interdictia de a livra sau vinde produse petroliere pe teritoriul statului vecin. Generalul Mircea Muresan, secretar de stat in MI, a anuntat astazi ca, in spiritul si litera hotararii de guvern, micul trafic nu constituie contrabanda, libera circulatie a persoanelor nefiind ingradita de acest act normativ. Totusi, a fost sporita vigilenta la frontiera, in localitatea Ieselnita, la 20 de kilometri de Orsova, fiind organizat un punct de control, pentru a monitoriza traficul de pe Clisura Dunarii.

Un elicopter apartinand armatei americane a efectuat in aceasta seara o aterizare de urgenta in Bosnia, in apropiere de Brcko, unul din membrii echipajului fiind usor ranit in urma incidentului, a anuntat SFOR, citata de AFP. Victima este un militar al SFOR, identitatea si nationalitatea sa nefiind precizate. Incidentul s-a produs la 23:20, in timp ce elicopterul efectua un zbor de rutina, a precizat SFOR.

As mai fi vorbit cu Corina, insa am auzit afara vuietul avioanelor. De cand Mile a plecat temporar in Romania si am ramas singurul jurnalist roman la Belgrad, am inceput sa sufar de singuratate. In afara de Nelu, directorul de la “Toplice“, nu mai aveam cu cine sa schimb o vorba in romaneste si imi era dor. Noptile treceau tot mai greu si, pana incepeau bombardamentele, ma jucam cu jucaria electronica pe care mi-o cumparasem de la o taraba din piata. Jocul se numea “Power brick” si trebuia sa ordonezi pe un ecran niste “caramizi” virtuale, de diferite forme, pentru a construi un zid fara fisuri. La vremea cand a aparut, a facut furori printre copii, dar am constatat ca imi placea si mie, ba chiar ajunsesem sa-mi stabilesc tot felul de recorduri, pe care ma chinuiam sa le imbunatatesc. Era, oricum, un excelent remediu impotriva plictiselii.

Il sunasem mai devreme pe Ion Cristoiu, pentru ca, dupa ce ma obisnuisem sa vorbesc cu el in fiecare zi despre ce se intampla in Iugoslavia si Romania, legat de acest razboi, am constatat ca imi lipseau aceste discutii. Am reusit sa-l prind. Era inca in Anglia, unde fusese invitat, impreuna cu alti jurnalisti din Occident, de Ministerul britanic de Externe, si urma sa viziteze taberele din Macedonia si Albania in care traiau refugiatii din Kosovo. Mi-a povestit, pe scurt, ca vizita era o lectie de democratie, pentru ca din delegatie faceau parte cei mai inversunati critici ai razboiului impotriva Iugoslaviei. Si, spre deosebire de tara noasta, unde criticii celor de la Putere erau aproape proscrisi, Guvernul Marii Britanii ii invita ca sa le expuna ratiunile actiunilor sale si a incerca sa-i convinga de justetea punctului sau de vedere. Ion Cristoiu ramasese, in continuare, convins ca solutia conflictului din Kosovo nu era inlocuirea tragediei etnicilor albanezi cu cea a sarbilor si ca decizia NATO de a scoate provincia de sub autoritatea statului sarb si a o transforma intr-un protectorat international nu era cea mai potrivita.

Ibrahim Rugova a vizitat in aceasta dimineata tabara de refugiati din localitatea Blace, situata la frontiera macedoneano-iugoslava, informeaza AFP. Rugova a fost aplaudat de cei aproximativ 200 de refugiati care au iesit din corturi. “Am venit aici ca sa-mi vad poporul,” a declarat el. “Actiunea NATO este o actiune de pace, nu de razboi. Refugiatii se vor intoarce la casele lor, iar eu imi doresc acelasi lucru.” Rugova a fost confirmat in functia de lider al Ligii Democratice din Kosovo (LDK), in cursul unei reuniuni desfasurate cu usile inchise, care a avut loc la Tetovo.

La 23:05, a inceput unul din cele mai dure atacuri asupra Belgradului, in care aveau sa fie “contabilizate” exploziile a nu mai putin de 53 de proiectile de toate tipurile, lansate peste noi. Cerul era perfect senin si puteam vedea cu ochiul liber avioanele care treceau prin dreptul lunii. Dupa o jumatate de ora, cand s-au retras, pe cer am observat un paienjenis de dare albicioase, lasate de avioanele care survolasera orasul. Artileria antiaeriana a ripostat cu disperare, insa nu a reusit sa loveasca in aer decat 6 din rachetele ce se indreptau spre noi.

Prima serie de explozii am auzit-o in partea de sud a Belgradului. In suburbia Makis, de pe drumul spre Obrenovac, a fost lovit un depozit, unde a izbucnit un puternic incendiu care lumina cerul. In cartierul Rakovica, a fost din nou bombardata zona Strazevica si fabrica de motoare “21 mai”, fiind lovite service-ul si hala liniei de montaj. Din fericire, in apropiere nu se afla nici un trecator, asa ca nu au fost victime. Zona a fost imediat blocata de Politie, deoarece una din rachetele care au lovit fabrica nu a explodat. Au urmat zonele Ostruznica si Bubanj Potok. O alta racheta a lovit, fara sa explodeze, o casa din satul Begaljica, din cartierul periferic Grocka, o persoana fiind ranita. Casa familiei Pavlovic, de pe strada Sasa Kovacevic, a fost lovita in plin de unul din cele 4 proiectile care au explodat in comuna Ralja, de la 30 de kilometri de Belgrad. In explozie si-au pierdut viata doi copii, Stefan si Dejan Pavlovic, in varsta de 4, respectiv 8 ani, si Biljana Momcilovic, o vecina aflata in vizita. Parintii copiilor, Vladimir si Branislava, au fost internati in spital, femeia fiind in stare critica. Ljubinka Jovanovic, o alta vecina, a fost si ea ranita.

Nu am coborat de pe acoperis, pentru ca eram convins ca pilotii NATO nu vor irosi asa o noapte si vor veni din nou. Nu am avut prea mult de asteptat. La ora 2:00, a inceput o alta jumatate de ora de cosmar. Nu mai putin de 20 de proiectile de mare putere au lovit aeroportul Batajnica, provocand mari cratere in pista principala. Vibratiile exploziilor erau asa de puternice, ca pareau undele de soc ale unui cutremur fara sfarsit. De-abia mai reuseam sa ma tin pe picioare pe casa liftului de pe acoperis. O racheta a lovit cladirea Directiei Federale de Distributie a Marfurilor “Jugo Import“, de langa sediul Politiei din cartierul Novi Beograd. Nici aceasta racheta nu a explodat, insa a imprastiat zeci de schije si bucati de beton in jur. In curtea unei case de pe strada Cubulska din cartierul Vracar, a cazut, tot fara sa explodeze, o bucata dintr-o racheta aer-sol, lunga de aproape un metru. Vuietul atacului nu mi-a iesit din urechi minute in sir, chiar daca avioanele s-au retras, lasand in urma o noua plasa de dungi argintii pe cer.

Comandamentul Aviatiei militare a SUA a emis un ordin prin care se suspenda, pana la noi dispozitii, orice pensionare sau retragere de personal, a anuntat purtatorul de cuvant al Pentagonului Kenneth Bacon, citat de AFP. Masura a fost luata ca urmare a sporirii considerabile a volumului operatiunilor aviatiei militare americane in Iugoslavia si Irak si a necesitatii de a dispune de personal pentru aceste operatiuni.

In Kosovo, unde atacurile nu s-au mai oprit de cateva zile, in aceasta noapte au explodat alte 70 de proiectile. Tintele principale au fost orasele Pristina, Podujevo, Knin, Strpce, Lipljan, Zubin Potok, Dragas, Pec, Kosovska Mitrovica, Urosevac si Suva Reka. Trei civili au fost ucisi ai doi raniti in timpul bombardamentelor asupra regiunii dintre satele Jerekara si Gornja Budrinja, de langa Vitina, iar la 2:17, patru proiectile au lovit sediul Politiei din satul Stoic, de langa Kula.

Atacuri la fel de puternice au fost declansate si asupra celorlalte orase din Serbia. Au inceput la 12:00, la Mladenovac, unde o serie de explozii au rasunat vreme de un sfert de ora. In acelasi timp, doua proiectile au lovit muntele Kosmaj, unde se afla turnul de televiziune bombardat saptamana trecuta. La 23:06, pe muntele Malen din raionul Divcibar, au explodat doua bombe de mare putere. Insa atacul cel mai dur a fost asupra Nis-ului. De la 1:45 si pana dupa ora 4:00, peste 30 de proiectile au lovit zona industriala din nord-vestul orasului, fiind avariate zeci de case si ranit usor un civil. Alte 30 de bombe au lovit satul Markovic de langa Kursumlija. Regiunea Srem, de la nord-vest de Belgrad, a fost tinta a 7 raiduri aeriene, cele mai mari distrugeri fiind provocate in orasele Stara si Nova Pazova.

La 1:55, doua proiectile au cazut pe calea ferata si langa gara din Lukicevo, de langa Zrenjanin. Unul dintre ele nu a explodat, insa sinele au fost distruse si legaturile telefonice intrerupte. Incepand cu ora 2:00, fascinat de atacul asupra Belgradului, nici nu am observat seria de 10 explozii de pe muntele Fruska Gora, de langa Novi Sad. La 2:20, in satul Vranes de langa Kraljevo, o racheta a explodat intr-o livada, fara sa provoace pagube, iar o alta explozie a fost auzita in satul Rabas, de langa Valjevo.

Rusia a exclus astazi, in timpul discutiilor dintre seful diplomatiei ruse Igor Ivanov si adjunctul secretarului de stat american Strobe Talbott, o impartire a provinciei Kosovo, in vederea rezolvarii crizei iugoslave, relateaza AFP. Intalnirea Ivanov-Talbott a fost urmata, incepand cu ora 17:00, de o a treia reuniune tripartita Rusia-SUA-Finlanda, la care au participat si Viktor Cernomirdin si Martti Ahtisaari. “Pentru a crea conditii favorabile intoarcerii refugiatilor, prezenta unor forte sarbe inarmate in Kosovo este exclusa. Dupa incheierea retragerii complete a fortelor sarbe din acest teritoriu, comunitatea internationala va putea reflecta asupra posibilitatii unei intoarceri partiale in Kosovo a militarilor sarbi, care vor indeplini functii definite, sub stricta supraveghere,” a explicat Talbott. “Nimeni nu are intentia de a diviza Kosovo si afirmatiile pe marginea acestui subiect sunt abuzive,” a reamintit Igor Ivanov. “Exista documente care subliniaza ca solutionarea problemei Kosovo nu este posibila decat pastrand integritatea teritoriala a Iugoslaviei.”

La ora 3:00, am coborat de pe acoperis, fara a fi, insa, complet convins ca avioanele nu se vor intoarce. Din fericire, insa, nu au mai venit. Am sunat in redactie, la Bucuresti, povestind ce s-a intamplat si mi-au promis ca, daca Misu Predescu, redactorul-sef al Stirilor, va dori sa-mi preia corespondenta telefonica pentru emisiunea de dimineata, ma vor suna din timp. N-au mai facut-o, iar sirenele sfarsitului alarmei aeriene, de la 6:27, m-au trezit doar pentru cateva clipe. Eram groaznic de obosit si voiam sa visez ceva frumos, sa uit… Nu-mi ieseau din minte cuvintele Leposavei Milicevic, ministrul iugoslav al Sanatatii, care declarase ca, daca bombardamentele NATO vor continua, Iugoslavia va ajunge cea mai sanatoasa natiune din lume, pentru ca toti bolnavii din spitale vor da ortu’ popii.

Secretarul de stat american Madeleine Albright i-a cerut presedintelui Slobodan Milosevic, intr-o declaratie facuta in aceasta seara la televiziunea din Muntenegru, sa puna capat “epurarii etnice” din Kosovo. Sefa diplomatiei americane a subliniat ca se insista asupra unei “largi autonomii” acordate pentru Kosovo si, in nici un caz, asupra independentei sau secesiunii provinciei. Madeleine Albright a spus, de asemenea, ca Statele Unite sprijina politica lui Milo Djukanovic, presedintele reformator al Muntenegrului si adversar al lui Milosevic.