1 aprilie 1999
La 10:40, cand ieseam din hotel “Toplice”, sirenele anuntau ridicarea alarmei aeriene, dupa mai bine de 27 de ore. In Belgrad, nimic schimbat. Obsedat de ideea ca preturile ar trebui s-o ia razna, intr-o tara aflata in razboi, am fost surprins ca ma inselam. Aruncandu-mi privirea pe tarabele din piata, la fel de pline ca altadata, am retinut ca merele se vindeau tot cu 15 dinari (1,5 DM) kilogramul, iar branza cu 20 de dinari.
Azi-noapte, un grup de 26 de persoane de diferite nationalitati (12 din Irak, 3 din Sri Lanka, 5 din Nigeria, 2 din Macedonia si cate unul din Ghana, Bulgaria, Cehia si Romania) au fost gasite de granicerii romani intr-o barca ce plutea pe Dunare, in dreptul localitatii Dubova, la 70 de km de Turnu Severin, conform corespondentului Mediafax. Ei au spus ca au fost retinuti de Politie cand au cerut sa li se reinnoiasca vizele de sedere in tara, urcati in barca si abandonati. Sase dintre ei nu aveau acte de identitate, iar romanul a fost arestat, deoarece era dat in urmarire generala pentru furt.
In Trg Republike, oamenii incepeau sa se adune la concert. Astazi, urmau sa cante Riblja Corba, unda din formatiile legendare in Iugoslavia, Van Gogh, un excelent grup de muzica alternativa, si Crni Biseri. Surprizele zilei au venit, insa, din Rusia. Pe scena a urcat cea mai buna trupa ruseasca, pe nume Na-Na, care canta un pop-rock destul de penibil si a fost aplaudata mai mult pentru gestul facut, decat pentru calitatea muzicii.
Cand sa plecam, Mile Carpenisan a observat mai multe masini oficiale, din care au coborat niste barbati imbracati in costume negre, insotiti de ministrul iugoslav al Culturii si de cativa militari. Prezentatorul concertului a anuntat ca in fata noastra se afla Serghei Baburin, vicepresedintele Dumei din Rusia, care sosise in aceasta dimineata la Belgrad, cu autocarul, pentru a vedea cu ochii lui efectele bombardamentelor si a discuta cum i-ar putea ajuta pe sarbi. “Parlamentul nostru doreste sa oblige Occidentul sa-si schimbe pozitia si sa opreasca bombardamentele,” a spus Baburin. “Procesul de la Rambouillet a murit, trebuie sa gasim o alta structura. Aceasta este pozitia Rusiei.” Dupa care, ne-a lasat cu gura cascata: cu o superba voce de tenor, vicepresedintele Dumei a cantat “Podmoskovnie vecera“, o frumoasa balada ruseasca. Sarbii au fost foarte incantati ca, daca tot nu le trimiteau arme, rusii macar le descretesc fruntile si ii ajuta sa uite de necazul prin care trec.
Am aflat ca, putin mai devreme, presedintele Serbiei Milan Milutinovic a stat de vorba cu monseniorul Jean-Louis Tauran, ministrul de Externe al Vaticanului, care a sosit, si el, la Belgrad. Acesta incearca o mediere a conflictului si s-a intalnit, mai tarziu, cu Milosevic si cu patriarhul Pavle, capul Bisericii Ortodoxe Sarbe. Pavle si Papa Ioan Paul al II-lea vor face apel in favoarea incetarii focului cu ocazia celor doua sarbatori pascale.
“Potrivit unui comunicat al Pentagonului, trupele iugoslave utilizeaza pentru atacarea avioanelor NATO rachete sol-aer SAM, de provenienta romaneasca. Departamentul de stat al SUA a inaintat un protest autoritatilor de la Bucuresti, acuzandu-le ca au furnizat armament antiaerian Belgradului, in perioada 1994-1996, cat timp Iugoslavia se afla sub embargo international. Partea absurda a opiniei expertilor americani, care au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au cercetat resturile unei rachete lansate de sarbi, cazuta pe teritoriul Albaniei, este ca acestia sustin ca “avionul invizibil” ar fi fost doborat de sarbi cu o astfel de racheta SAM, trasa de la Jimbolia. Agentia Nationala pentru Controlul Exporturilor Strategice din Romania a respins acuzatiile, mentionand ca sarbii ar fi putut intra in posesia rachetelor sol-aer romanesti doar prin intermediul unui alt stat.” Aceasta stire, publicata pe prima pagina a numarului de azi al cotidianului “Evenimentul zilei“, i-a umplut de groaza pe unii cititori, pe altii de mandrie, iar pe altii i-a facut sa se cutremure de ras. Era o simpla gluma de 1 aprilie.
Am trecut pe la Centrul militar de presa. Acesta se afla intr-o sala mare, la etajul intai al unei cladiri din Trg Republike. In hol erau aduse cateva zeci de scaune, iar 4 televizoare functionau non-stop si puteai urmari chiar si CNN sau Sky News. Era plin de ziaristi straini, care completau cereri de acreditare, scriau sau vorbeau la telefon. Vreo doi adormisera, cu cotul sprijinit pe marginea scaunului si scapasera din maini buletinul editat, in fiecare zi, de agentia oficiala de presa Tanjug. La un moment dat, dintr-un alt birou a iesit Sanja Sarac, tanara care ne intampinase la Ministerul Informatiilor, in primele noastre zile la Belgrad. Ne-a recunoscut si a stat cateva minute de vorba cu noi, spre furia catorva englezi care se chinuisera, pana atunci, sa ii intre in gratii si s-o invite seara, la un pahar de vin.
Ne-am intalnit aici cu Adelin Petrisor, care lucra pe atunci la TVR, si cu Olimpiu Gheorghiu, care lucra pentru APTN. Bucurosi ca vedeam doi romani, ne-am dus spre ei, insa nu pareau la fel de incantati de intalnire. Abia ne-au salutat, asa ca i-am lasat in plata Domnului si am plecat spre Media Center.
Cotidianul “Delo” din Slovenia a anuntat ca doi din angajatii sai, reporterul Vili Einspieler si fotograful Tomi Lombar, au fost arestati marti in Iugoslavia, la 20 de kilometri de frontiera cu Muntenegru. Ei au fost opriti de membri ai militiilor paramilitare sarbe, care au pretins ca cei doi nu au acreditare. Au fost retinuti si anchetati timp de 18 ore, batuti cu brutalitate si expulzati. Nu inainte de a li se confisca echipamentul, masina si actele de identitate.
Am aflat ca, dupa multa vreme, la Pristina era o dimineata linistita, cu toate ca in unele cartiere nu este curent electric. In schimb, la Pec, la 9:30, o bomba a cazut la nici 50 de metri de cladirea Patriarhiei. Mai tarziu, si la Pristina au reinceput bombardamentele si cateva rachete au explodat langa manastirea Gracanica, unul din monumentele aflate in patrimoniul cultural al omenirii. La Prokuplje, 3 scoli, un spital si mai multe cladiri civile au fost afectate de bombe.
Toata lumea vorbea de distrugerea podului Varadin de la Novi Sad. Explozia a avariat cladirile din jur, printre care un muzeu. O parte din oras a ramas fara apa, deoarece, pe sub scheletul de metal al podului, treceau conductele de alimentare, cabluri de curent si de telefon. Traficul fluvial pe Dunare a fost blocat de ramasitele podului care s-au prabusit in apa.
Foarte incantati erau sarbii de capturarea celor 3 militari americani si isi bateau joc de NATO, spunand ca arunca in linia intai numai baieti de emigranti. Asta, apropo de numele cu rezonanta mexicana a doi dintre cei prinsi. Vuk Draskovic a declarat ca acestia nu vor pati nimic si vor fi judecati corect, conform unei proceduri democratice, cu respectarea Conventiei de la Geneva privind prizonierii de razboi. Mai tarziu, Milan Bozic, ministru fara portofoliu in guvernul iugoslav, a spus ca cei trei soldati nu vor fi judecati si vor fi eliberati dupa incetarea ostilitatilor.
Statele Unite au anuntat ca militarii americani capturati de sarbi trebuie tratati ca prizonieri de razboi si au cerut Iugoslaviei sa autorizeze Comitetul International al Crucii Rosii sa ii viziteze. Pentagonul a comunicat datele oficiale ale prizonierilor: sergentul Andrew A.Ramirez (24 de ani), originar din Los Angeles, care a intrat in armata americana in iulie 1992, sergentul Christopher Stone (25 de ani), originar din Michigan, inrolat in august 1991, casatorit si tatal unui copil, si Steven M.Gonzales (24 de ani), originar din Texas, inrolat in septembrie 1996.
La ora 15:00, din nou a sunat alarma aeriana, dar nu a tinut decat o ora si nu s-a intamplat nimic deosebit in Belgrad. Noi, insa, la fel ca restul ziaristilor, stateam tintuiti in fata televizoarelor. Dupa ce ieri dezmintise ca ar fi fost asasinat, Ibrahim Rugova a sosit astazi la Belgrad si s-a intalnit cu Slobodan Milosevic ! Nimeni nu a stiut de intalnirea celor doi si doar reporterii RTS au avut voie sa filmeze. Imaginile ii aratau pe cei doi surazatori, stand linistiti de vorba, insa sonorul fusese taiat si inlocuit cu un comentariu din studio. Crainica spunea ca Rugova si Milosevic au cazut de acord ca solutia conflictului din Kosovo nu poate fi decat una politica si au semnat un comunicat comun. Nu au existat nici un fel de reactii oficiale la aceasta importanta intalnire, care a surprins pe toata lumea. Oamenii obisnuiti nu s-au lasat prea mult impresionati de aceasta si, auzind stirea ca cei doi lideri s-au impacat, doi batrani ce isi sorbeau, linistiti, cafeaua pe o terasa langa noi au mormait: “Pentru cate zile ?”
Comunitatea internationala si-a exprimat indoiala ca Ibrahim Rugova si Slobodan Milosevic s-ar fi intalnit si ar fi semnat comunicatul comun, americanii sugerand ca imaginile prezentate de RTS ar fi din arhiva, anunta AFP. Secretarul general al NATO Javier Solana a declarat ca se indoieste ca liderul albanez actioneaza liber, iar Jakup Krasniqi, purtatorul de cuvant al UCK, a fost de aceeasi parere: “Este posibil sa fi fost fortat sa declare ca NATO trebuie sa inceteze bombardarea sarbilor. Daca insa, a declarat deliberat acest lucru, atunci a comis un act de inalta tradare fata de poporul sau.” Pentru a se convinge de opinia lui Rugova, Richard Holbrooke, trimisul special al SUA in Balcani, a cerut guvernului de la Belgrad sa autorizeze o intalnire cu personalitati internationale.
Astazi, printr-un decret prezidential, comandantul Armatei II din Iugoslavia, stationata in Muntenegru, generalul Radoslav Martinovic, a fost inlocuit cu generalul Milorad Obradovic si numit simplu consilier la Ministerul Apararii. Inlocuirea a fost considerata suspecta la Washington, James Rubin declarand ca este un semn ca presedintele iugoslav se indoieste de loialitatea fortelor sale din regiune. Asociind stirea cu tot felul de zvonuri vehiculate prin Balcani, oficialii NATO au apreciat ca Milosevic pregateste o lovitura de stat in Muntenegru, pentru a-l indeparta pe Milo Djukanovic, considerat de Occident un opozant al sau. Reprezentantii NATO se bazau pe ultimele declaratii ale lui Djukanovic, care a cerut ca tara sa sa nu fie bombardata pentru greselile Belgradului. Uitau, insa, ca acesta a mers ani de zile cot la cot cu Milosevic.
Astazi s-a anuntat ca se amana inceperea cursurilor gimnaziale, care trebuia sa aiba loc luni, deoarece peste 120 de cladiri ale Ministerului Invatamantului au fost avariate de bombardamente. Sarbii spun ca au intocmit un plan pe 6 luni, pentru a putea face fata razboiului. Sunt optimisti si ministrul Dejan Kovacevic a declarat ca firmele sarbesti pot repara distrugerile provocate de bombe.
Primele masuri luate ne-au infuriat. Restaurantele erau obligate sa inchida la ora 19:00 si numai unele baruri de noapte pot functiona, cu conditia sa-si afiseze orarul aprobat de autoritati. Au lasat barurile pentru ca cele mai multe sunt ale unor influenti mafioti sau chiar ale rudelor celor din guvern. Ca sa nu mai vorbim de discoteca “Madona“ a lui Marko Milosevic, fiul presedintelui iugoslav.
Vuk Draskovic a declarat ca NATO este precum un crocodil care, dupa ce isi inghite prada, varsa lacrimi amare. Spunea ca acordul semnat de Rugova si Milosevic este semnalul inceperii negocierilor dintre sarbi si albanezi, asa ca bombardamentele nu isi mai au rostul. “Pana la inceperea atacurilor aeriene, in Kosovo nu au existat refugiati, case distruse, bombardamente si oameni dormind in adaposturi,” a spus el. Un comunicat de azi al guvernului iugoslav sustinea aceeasi idee, foarte adevarata, de altfel: “Coloane de civili disperati fug din Kosovo in toate directiile, pentru a scapa de bombele agresorilor si de moarte. Sub pretextul dorintei de a impiedica o catastrofa umanitara, NATO a creat una generala, de proportii nebanuite. Peste 8 milioane de persoane isi petrec timpul in adaposturi antiaeriene, lipsiti de apa, alimente si electricitate.” La Pristina s-a anuntat ca peste 60.000 de locuitori (dintre care 35.000 albanezi) au parasit, deja, orasul.
Observatorii OSCE de la frontiera dintre Albania si Kosovo au declarat AFP ca foarte multi albanezi care vin din Pristina spun ca sarbii ii forteaza sa paraseasca orasul, trecand din casa in casa si obligandu-i sa se urce in autobuzele pregatite. Aproape 10.000 de refugiati din Kosovo erau adunati astazi, la punctul de trecere a frontierei cu Macedonia de la Blace, spre disperarea politistilor si granicerilor macedoneni, care nu mai fac fata situatiei. SUA au anuntat ca vor acorda un ajutor de urgenta pentru refugiati, in valoare de 50 de milioane de dolari. In acest timp, ministrul de Externe german Joschka Fischer afirma ca refugiatii sunt o consecinta a razboiului etnic dus de armata iugoslava, intr-o campanie planificata din timp, avand ca scop destabilizarea intregii regiuni a Balcanilor.
Comandamentul Armatei III din Iugoslavia, care se afla in Kosovo, a afisat astazi, un avertisment adresat “bandelor UCK”, in care se spune: “Albanezi, predati la timp armele care v-au fost distribuite ! Noi le vom intoarce impotriva celor care doresc raul nostru, al tuturor. Profitati de acest apel. Maine va fi prea tarziu. Nu va lasati inselati de promisiunile referitoare la un stat independent. Voi nu insemnati nimic in ochii tiranilor mondiali, drept pentru care va bombardeaza pe voi, pe femeile si pe copiii vostri. Tot ce ii intereseaza este teritoriul pe care vor sa ni-l ia tuturor. Albanezi, nu permiteti unei adunaturi de mercenari sa va duca la moarte. Nu le urmati ideile nebune. Nu acceptati sa atacati armata, pe concetatenii si vecinii vostri !”
La RTS s-a anuntat ca armata a lichidat grupurile de “teroristi albanezi” din centrul provinciei Kosovo, din localitatile Dragobilje, Ovcarevo, Obrinje, Prekaz, Lapasnica, Pagarusa, Malisevo si de pe muntele Cicavica. Reporterul RTS din Kosovo spunea ca soldatii UCK isi arunca armele si uniformele si isi abandoneaza bazele.
Cotidianul “Washington Post” a afirmat ca guvernul american are in vedere parasutarea de ajutoare umanitare pentru rebelii albanezi, care opun rezistenta ofensivei fortelor sarbe. James Rubin, purtatorul de cuvant al Departamentului de stat, a recunoscut ca se afla in legatura permanenta cu Hassim Thaqi, liderul politic al UCK, care i-a solicitat acest ajutor. Din pacate, insa, aceasta operatiune ar fi fost foarte periculoasa, din cauza eficientei artileriei antiaeriene iugoslave si din cauza ca nu pot sti exact unde se afla gherilele albaneze. Rubin a refuzat sa comenteze afirmatiile cotidianului american, potrivit carora UCK a solicitat sprijin in arme grele si munitie.
Agentia Tanjug a anuntat ca, noaptea trecuta, antiaeriana sarba de pe muntele Tara ar fi doborat un avion si doua elicoptere NATO, cu 50 de puscasi marini la bord. NATO a dezmintit imediat informatia, insa sarbii au revenit cu amanunte credibile. Avionul ar fi fost lovit deasupra capitalei Republicii Muntenegru. Trei vanatori muntenegreni au gasit, in apropiere de localitatea Oradjenica, din masivul Pastrovacka Gora, un rucsac cu insemnele US Air Force, avand inscris numele pilotului: Jenny Haley (se pare, o femeie). Am reusit sa aflam, de la unii ofiteri pe care ii cunostea Nelu, amanunte despre doborarea celor doua elicoptere. Acestea au fost trimise pentru a-l recupera pe pilotul avionului doborat si au fost interceptate de radarele sarbilor. Ofiterul de pe radar a anuntat comandamentul si si-a chemat colegii sa vada cum actioneaza antiaeriana. Dupa 15 minute de asteptare in zadar, ofiterul a sunat din nou la comandament si i s-a spus sa stea linistit, ca totul este in regula. Sarbii i-au lasat pe membrii echipelor de recuperare sa-l gaseasca pe pilot si au deschis focul cand cele doua elicoptere au incercat sa se ridice de la sol. Cel ce povestise intamplarea zicea ca nu stia ce s-au auzit mai tare, exploziile elicopterelor sau urletele lor de bucurie.
Un alt avion de tip F-117 A a aterizat de urgenta, azi-dimineata, pe aeroportul din Zagreb, avand mari probleme.
AFP a anuntat, citand surse ale Politiei din Salonic, ca doi soldati germani ai unei unitati NATO stationata in Macedonia au fost raniti si repatriati spre Frankfurt, trecand prin Salonic. Ei au fost adusi cu o ambulanta si trimisi in Germania, la bordul unui avion C-130. Ministrul german al Apararii a confirmat informatia, insa a precizat ca cei doi au fost victimele unui “accident de munca“, fara legatura cu situatia din regiune.
Seara, dupa ce ne-am transmis corespondentele, am dat o fuga pana la podul peste Dunare dinspre Pancevo. Cateva sute de sarbi au venit aici, iar un preot a oficiat o slujba, invocandu-L pe Dumnezeu sa apere podul de bombele dusmanilor. Atmosfera era impresionanta si puteam vedea pe fetele oamenilor ca nu au fost trimisi de nimeni aici, ci chiar credeau ca ceea ce fac ii va determina pe liderii NATO sa le lase podul in pace. Si chiar sperau ca Dumnezeu il va ocroti. In momentul in care isi faceau cruce, sirenele alarmei aeriene au inceput sa sune. Era ora 21:00.
Pentagonul a ordonat trimiterea a inca 13 bombardiere F-117 A Stealth (“avioanele invizibile”) pentru a participa la raidurile impotriva Iugoslaviei. Ele vor pleca de la baza Holloman din New Mexico si sunt asteptate sa ajunga in zona de conflict in acest week-end. Cu acestea, numarul avioanelor invizibile americane angajate in Operatiunea “Allied Force” va ajunge la 24, anunta AFP.
Am apucat sa mai vedem cateva stiri ale RTS. Insistau, din nou, asupra demonstratiilor din diverse orase de pe glob, impotriva atacarii Iugoslaviei. Una dintre ele, la care au participat mii de persoane, a avut loc la Berlin, dar nu a fost prezentata de televiziunea iugoslava. Era a albanezilor si lozincile sunau cam asa: “Opriti genocidul si epurarea etnica in Kosovo !“, “Libertate pentru Kosovo !”… In aceasta seara, la Salonic, o studenta de la Facultatea de Arte a fost arestata, dupa ce a incercat sa detoneze un dispozitiv exploziv artizanal langa consulatul american. Fata avea o geanta cu mai multe tuburi cu gaz si benzina si a incercat sa le dea foc. Politistul de garda a oprit-o si doar un tub a explodat, fara a rani pe cineva. Tanara a spus ca voia sa protesteze impotriva bombardarii Iugoslaviei.
Pe la miezul noptii, au inceput sa vina vesti despre raidurile aeriene. La 22:40, 3 rachete lovisera o cazarma a Armatei iugoslave din orasul Vranje (300 km sud de Belgrad), fara a face victime. O explozie a fost auzita si langa satul Pepeljevac, pe soseaua Nis-Pristina. In satul Samokovo, o racheta a lovit casa familiei Stefanovic, omorand un barbat si ranind alti doi. In zona aeroportului Slatina, de langa Pristina, au fost lansate mai multe bombe cu fragmentatie. Mai multi civili de nationalitate albaneza au fost raniti in bombardamentele asupra satului Logavce.
La 1:27, am urcat pe acoperisul hotelului, pentru ca se auzeau avioanele care survolau Belgradul. Antiaeriana a tras cateva rafale, dupa care s-a facut din nou liniste si ne-am dus la culcare.