Feed on
Posts
Comments

4 mai 1999

Alarma aeriana a incetat la 6:04, dar dupa 8:20, Pancevo si o mare parte a Belgradului au ramas fara curent electric. Inca nestabilizat, sistemul energetic national cedase din nou. Desi autoritatile anuntasera ca, de astazi, vom avea si curent si apa. Asa ca ne-am mai cumparat un rand de lumanari, cate o lanterna si baterii de rezerva. Iar, inainte de a pleca de la hotel, am umplut mai multe sticle din plastic cu apa de la robinet, in caz ca vor fi din nou probleme.

Am sunat la Novi Sad si am aflat ca, dupa atacul de azi-noapte, cladirea televiziunii a fost partial distrusa si nu va mai putea fi folosita. Sarbii erau foarte indignati, pentru ca Televiziunea Novi Sad era considerata un simbol al intelegerii nationalitatilor care traiesc in Vojvodina. Emitea programe in 6 limbi, printre care si cea romana si, in anii trecuti, ii intalnisem la Timisoara pe cativa dintre jurnalistii care lucrau acolo. Multi vorbeau mai bine romaneste decat unii realizatori de televiziune de la noi. Autoritatile locale au anuntat ca vor incerca sa-i ajute sa-si reia emisia cat mai repede.

La 12:15, s-a anuntat din nou alarma aeriana. Nu numai la Belgrad, ci in majoritatea oraselor iugoslave. Mai mult, la Kraljevo, cu cateva minute inainte de a suna sirenele, a fost bombardata din nou fabrica “Krusik, doi muncitori fiind surprinsi de atac si raniti usor. In Belgrad nu am auzit bubuituri, iar alarma a incetat la 15:49.

Un avion de vanatoare F-16 al Aliantei Nord-Atlantice a doborat un avion Mig-29 deasupra Iugoslaviei, a anuntat col.Richard Bridges, purtator de cuvant al Pentagonului, citat de AFP. “Aparatul a fost doborat in jurul orei 13:00, la cativa kilometri de frontiera cu Bosnia, cand un grup de avioane ale NATO se intorceau, dupa ce efectuasera un raid asupra unei baze a aviatiei militare. Aparatul F-16 a utilizat o racheta anti-radar pentru a lovi Mig-ul, care nu a reusit sa se apropie de avioanele NATO suficient de mult pentru a putea trage asupra lor,” a precizat generalul Charles Wald. De asemenea, un Mig-29, impreuna cu alte doua aparate iugoslave care nu au fost identificate, au fost distruse la sol de NATO in timpul bombardamentelor din noaptea de luni spre marti.

Astazi, presedintele iugoslav Slobodan Milosevic s-a intalnit cu ofiteri din conducerea Armatei si Politiei, cu care a discutat despre situatia din tara. El i-a felicitat pe militari, afirmand ca “au consimtit sa faca sacrificii si sa suporte privatiuni, pentru a impiedica cel mai mare agresor din lume sa cucereasca fie si o farama din teritoriul iugoslav”. “In acelasi timp, au anihilat toate tentativele bandelor teroriste de a ne incalca granita si au nimicit, in interiorul tarii, unitatile, bazele si infrastructurile organizatiei teroriste care isi spune UCK,” a declarat Milosevic. Niciodata, in exprimarea oficiala, nu am auzit o alta sintagma decat “organizatia terorista autointitulata UCK“. Prin asta, sarbii demonstrau ca nici macar denumirea nu doreau sa o accepte. In comunicatul difuzat de Presedintie, se spune ca au fost arestate mai multe sute de persoane, pentru delicte criminale care pun in pericol siguranta cetatenilor, fiind pronuntat un mare numar de condamnari la pedepse cuprinse intre 5 si 20 de ani de inchisoare.

Opozantul sarb Miroslav Hadzic a fost arestat pe 9 aprilie la Belgrad si nu a mai dat, de atunci, nici un semn de viata, a anuntat la Berlin editorul sau german Arno Spitz, citat de AFP. “Nu stiu unde este inchis si daca este inca in viata,” a adaugat el. Hadzic, fost colonel, lucreaza de mai multi ani la Institutul de Stiinte Sociale din Belgrad si face parte din mai multe grupuri de opozitie. El a studiat modul de transformare a armatei populare din Iugoslavia in factor de putere in cadrul regimului sarb si felul cum a contribuit aceasta la explozia nationalismului si a propagandei de razboi in Iugoslavia.

Ne-am dus din nou sa intrebam de noile acreditari, la Centrul militar de presa. A lui Mile era gata, dar a mea nu. Militarul care le impartea mi-a spus sa trec maine. Nu m-am nelinistit, pentru ca nici a lui George Roncea nu era gata. M-am dus la Media Center sa scriu si am incercat sa aflu unde putem gasi un Internet-Cafe, pentru cazul in care se lua din nou curentul. Cel mai apropiat loc era la Dom Omladine (Casa Tineretului), la urmatorul colt. Oricum, atata vreme cat era curent, preferam sa stam la Media Center, unde, pentru 60 de dolari pe saptamana, aveam acces la telefon, fax, computer cu conexiunea internet si acces la agentiile de presa iugoslave.

Am vazut astazi ce contineau bombele care au provocat caderea sistemului energetic iugoslav. Arma secreta a americanilor. Proiectilele erau pline cu niste cutii mai mici, de forma conservelor de bere, in care se aflau praf de grafit si ghemotoace de fire din aluminiu. Cutiile explodau deasupra instalatiilor electrice si, in afara grafitului – bun conducator electric – care se imprastia deasupra lor, firele de aluminiu se infasurau in jurul cablurilor de inalta tensiune, formand un fel de fuior tesut de un paianjen urias. Cablurile deveneau inutilizabile si trebuiau inlocuite in intregime.

Cotidianul belgradean “Glas javnosti” a publicat o reproducere a scrisorii de adio lasate de Christopher Stone, unul din cei 3 soldati americani luati prizonieri de sarbi si eliberati duminica. Mi s-a parut amuzanta: “Dupa toate aceste zile, am inceput sa iubesc poporul sarb si voi continua sa ma rog lui Dumnezeu pentru pace si pentru sfarsitul acestui razboi. Va multumesc, in special pentru tigarile pe care mi le-ati dat.” Scrisoarea se incheia cu cateva cuvinte, scrise cu stangacie in sarbeste: “Va multumesc frumos. Sunteti foarte draguti. Dumnezeu sa va ajute.” Si era semnata “Chris Stone, poreclit Slobodan“. 🙂

Alianta Nord-Atlantica va face o pauza in operatiunea impotriva Iugoslaviei, daca fortele sarbe vor incepe sa se retraga din Kosovo, a afirmat ministrul britanic al Apararii George Robertson, citat de AFP. Si Bill Clinton a anuntat, pentru prima data, posibilitatea unei “pauze in atacurile NATO. “O suspendare a bombardamentelor impotriva Iugoslaviei implica acceptarea de catre autoritatile de la Belgrad a principiilor de baza enuntate de NATO si cel putin inceperea retragerii fortelor sarbe,” a precizat Clinton.

Intreaga presa iugoslava a preluat o stire a cotidianului “Washington Times“, conform careia membrii UCK sunt antrenati in tabere din Afganistan si Bosnia conduse de liderul islamist Osama bin Laden. Acesta este banuit si ca ar finanta organizatia separatista albaneza. Bin Laden era deja considerat de Guvernul american unul din cei mai periculosi teroristi ai lumii, fiind acuzat ca ar fi organizat atentatele din vara anului 1998 impotriva ambasadelor americane din Nairobi si Dar-es-Salaam, soldate cu 224 de morti si mii de raniti.

Iar am avut de suportat reprosurile sarbilor, din cauza vizitei pe care premierul britanic Tony Blair a facut-o astazi la Bucuresti. De data asta, ne-au ironizat chiar cu vorbele presedintelui Emil Constantinescu, care i-a amintit lui Blair ca Romania a pierdut pana acum, din cauza crizei iugoslave, peste 700 de milioane de dolari, pe care spera sa-i recupereze cumva. “Scriitorul” Dragan ne-a intrebat, zambind pe sub mustata stufoasa, daca ii vom recupera la fel ca pierderile suferite din cauza precedentului embargo. Stia bine ca n-am vazut un cent.

“Astazi vreau sa-mi iau un nou angajament,” a spus Blair, intr-o alocutiune in fata camerelor reunite ale Parlamentului. “La Consiliul European din decembrie de la Helsinki, Marea Britanie va sprijini lansarea unei invitatii de incepere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeana pentru Romania. La summit-ul de la Washington, Alianta si partenerii sai au stabilit o cale clara de urmat pentru statele aspirante. Romania ramane in fruntea listei de candidati. Vreau ca Romania sa adere rapid la NATO.” Potrivit agentiei Mediafax, Tony Blair si-a exprimat admiratia pentru modul in care Romania a actionat in domeniul asigurarii securitatii sale nationale, ca si a celei regionale. El a afirmat ca nimeni nu ameninta granitele Romaniei si ca nimanui nu ii va fi permis sa o faca.

Inainte de a-mi incepe transmisia pentru Stirile de la 19:30, pana sa-mi vina randul, am ascultat stirile dinaintea mea. L-am auzit pe Victor Babiuc, ministrul Apararii, care atragea atentia parlamentarilor romani ca nu poate fi acuzat ca i-a tras pe sfoara pentru ca nu le-a spus ca spatiul aerian romanesc cuprinde si aeroporturile. Malitios, acesta a pretins ca MApN nu si-a permis sa considere ca parlamentarii nu stiu ce voteaza sau ca au ignorat Codul aerian – lege votata chiar de ei, cu mai putin de 2 ani in urma.

De altfel, disputa mi se parea inutila, deoarece colegii din Timisoara mi-au spus ca expertii NATO care au inspectat aeroportul le-au dezvaluit ca acesta nu poate fi folosit de avioanele Aliantei, deoarece nu pot decola sau ateriza inarmate de pe el. Pentru a transforma aeroporturile romanesti in baze de lansare, ar fi nevoie de investitii considerabile si, mai ales, de timp. Asa ca pilotii NATO nu aveau nevoie decat sa-si usureze misiunile, patrunzand, in timpul atacurilor, in spatiul nostru aerian. Multi timisoreni au inceput, insa, sa priveasca cu alti ochi donatia pe care o facuse NATO cu un an in urma, cand la Timisoara a fost instalat unul din cele mai performante sisteme radar din lume.

Parlamentul bulgar a aprobat cu 153 de voturi pentru, 81 impotriva si o abtinere, deschiderea spatiului aerian pentru avioanele NATO, informeaza AFP. Bulgaria era ultima tara vecina cu Iugoslavia care nu deschisese inca spatiul aerian pentru aparatele Aliantei Nord-Atlantice. Ministrul Afacerilor Externe Nadejda Mihailova a asigurat Parlamentul ca acordul nu inseamna ca Bulgaria va participa “direct sau indirect la conflictul din Kosovo”.

Deoarece le era teama ca vor pierde legatura cu mine pentru Stirile de la 19:30, colegii mei ma sunau la 19:25 si ramaneam in legatura directa pana imi venea randul. Asa ascultam toate stirile dinaintea mea. Ca de obicei, ma suna “Beavis“, sunetistul regiei de emisie. Nu ne cunoscusem pana atunci, dar am devenit prieteni vorbind la telefon. Uneori avea chef de glume, alteori era ingrijorat, dar intotdeauna isi gasea cateva clipe sa vorbeasca cu mine. Ii povesteam cum o mai duc, ne spuneam bancuri si imi promitea ca, atunci cand ma voi intoarce acasa, o sa-mi dea niste jocuri pe computer, care sa ma faca sa uit toata nebunia de la Belgrad.

Seara, la jurnalul RTS, am vazut imagini ale unui avion american A-10, despre care sarbii au spus ca a fost doborat in provincia Kosovo, impreuna cu un alt aparat, in timp ce incercau sa bombardeze o regiune in care se afla generalul Vladimir Lazarevic. Acesta era comandantul Corpului Pristina al Armatei iugoslave si inspecta unitatile din zona. In imagini am vazut unul din motoarele avionului, lovit in plin de un proiectil, si placuta de identitate a aparatului, pe care scria “modelul A-10, seria A40662, codul 77751“. Imaginile purtau data de 2 mai, ceea ce m-a facut sa cred ca ar putea fi avionul despre care Eric Mognot, purtator de cuvant al NATO, a pretins ca ar fi reusit sa aterizeze de urgenta pe aeroportul din Skopje. Se pare ca n-a fost chiar o reusita.

Alarma aeriana a sunat la 21:30. Am urcat cu totii pe acoperis, sa vedem ce se intampla. In aceasta seara eram multi: eu, Mile, George Roncea, Tavi Penda, Bogdan Stihi si Remus, un tanar care aparuse, in mod ciudat, de cateva zile la Belgrad. Parea un fel de hippy si asa dorea sa se poarte. Ne-a spus, cand a venit, ca nu e ziarist, ci student la filosofie si a venit la Belgrad din solidaritate cu suferinta poporului sarb. Nu avea prea multi bani si incerca sa se tina dupa noi. Dupa ce i-am aratat ce era de vazut, l-am lasat in plata Domnului si ne-am vazut de treaba. Nelu Madjinca, directorul de la “Toplice“, ii daduse o camaruta, aproape gratis, si habar n-aveam ce si unde mananca. In general, seara nu statea cu noi, dar astazi venise si el.

De aceasta data, pe acoperis au venit Nelu cu Dragan, “scriitorul”, care era insotit de inca un barbat. Din felul in care se purta Dragan cu el, am inteles ca era un fel de superior al sau, care ii verifica activitatea. Ne-am facut ca ploua si le-am sugerat, discret, celorlalti, sa nu faca gesturi necugetate. In timp ce priveam antiaeriana care incerca sa respinga un atac, am auzit, in spatele meu, declicul unui aparat foto. M-am intors si l-am vazut pe Remus. I-am soptit sa se potoleasca, pana pleaca Dragan si seful lui. Dupa cateva minute, am mai auzit un clic. In acel moment, Mile, care il observase si el, s-a dus in fata lui si, pe un ton care nu admitea replica, i-a cerut aparatul foto. Furios, i-a scos filmul din aparat si i l-a intins lui Dragan, spunandu-i: “Un cadou din partea noastra.” Tavi Penda, care vazuse intreaga scena, l-a luat pe Remus de guler si i-a spus: “Dispari de aici, ca te arunc de pe acoperis ! Maine dimineata, iti faci bagajele si te cari acasa. Daca te mai vad dupa ora 8:00 in hotel, chem Politia !” Din acea clipa, nu l-am mai vazut, insa aveam sa mai auzim de el.

Un numar de pana la 3.000 de refugiati din Kosovo vor sosi in Romania, pana la sfarsitul lunii iunie, din cifra maxima de 6.000 pentru care Guvernul si-a exprimat disponibilitatea, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne Carmen Vasile, citat de Mediafax. Astazi, in jurul orei 16:00, pe aeroportul Bucuresti-Otopeni urmau sa soseasca aproximativ 600 de refugiati kosovari, care vor fi transportati la Sarata-Monteoru, in judetul Buzau. Ministerul de Interne va suporta costul cazarii la hotelul “Parca celor 600 de kosovari, calculat la pretul de 80.000 de lei pentru o camera in care pot incapea pana la 5 persoane.

Mai tarziu, dupa ce au coborat Dragan si seful sau, Nelu ne-a povestit ca duminica dimineata, cativa vecini i-au atras atentia ca un individ barbos face poze de pe acoperis. A urcat imediat si l-a gasit pe Remus. Desi ii atrasesem atentia sa nu urce ziua pe acoperis, tipul nu numai ca nu ne-a ascultat, dar facea si poze. In atmosfera de suspiciune generala de la Belgrad, cand sarbii vedeau spioni peste tot, asta ne mai lipsea. Noroc ca Nelu a aplanat incidentul. Cateva zile mai tarziu, aveam sa ne intalnim cu poetul Adam Puslojic, care ne-a povestit ca, dupa ce l-am gonit de la hotel, Remus s-a dus la el. Il cunoscuse la Uniunea Scriitorilor si l-a rugat sa-l gazduiasca si sa-i imprumute niste bani, spunandu-i ca o sa-i inapoieze a doua zi. Dupa care a disparut. Numele complet al acestui bizar personaj este Remus Cernea, cel care avea sa incerce sa candideze – 10 ani mai tarziu – la tot felul de functii in stat, inclusiv la cea de presedinte al Romaniei.

Incidentul din seara asta ne-a taiat elanul tuturor si am coborat in barul hotelului. Am ramas la povesti si, inainte de a pleca, Dragan ne-a spus sa mergem maine in piata din Novi Beograd si sa-l cautam pe Cika Zika (unchiul Zika). Acesta era un vanzator de la o taraba, care fusese concentrat intr-o unitate de artilerie antiaeriana si a doborat un avion NATO, drept pentru care a primit o permisie.

“Sosirea, luni, in Macedonia, a mai mult de 11.600 de refugiati, veniti – in cea mai mare parte – din regiunea Podujevo, reprezinta cea mai mare actiune de deportare desfasurata intr-o singura zi, incepand din 2 aprilie,” a declarat Jamie Shea, citat de Reuters. “Aceasta deportare masiva lasa sa se inteleaga ca regiunea este supusa unei operatiuni de epurare etnica. Este prea exact localizata geografic, ca sa nu intre in cadrul unei campanii sistematice de deportari.”

NATO a anuntat ca in ultimele zile, aproximativ 50.000 de etnici albanezi au fost expulzati din localitatea Prizren si din imprejurimi. Cei mai multi dintre acestia au fost obligati de catre Armata iugoslava sa participe la construirea de fortificatii in jurul orasului, a declarat Shea. “Credem ca Armata iugoslava a decis sa construiasca un fel de linie Maginot in jurul Prizrenului, fara indoiala, pentru a anticipa o eventuala operatiune terestra a NATO in provincia Kosovo.”

Dupa miezul noptii, avioanele NATO s-au concentrat din nou asupra orasului Uzice, unde au fost numarate 10 explozii, si asupra regiunii Bajna Basta, unde se afla hidrocentrala avariata acum cateva nopti. Antiaeriana a ripostat puternic si, la 1:30, a reusit sa doboare un avion inamic, in timp ce intra in spatiul aerian iugoslav, venind dinspre Bosnia. Desigur ca, la Bruxelles, Monique Tuffeli, unul din purtatorii de cuvant al Aliantei, a dezmintit imediat informatia.

La ora 3:00, dupa ce au palpait de cateva ori, toate becurile din hotel s-au stins. Belgradul ramasese din nou fara curent, deoarece sistemul energetic national nu era inca stabilizat si rezista cu greu la sarcini mai mari. Am oftat si ne-am dus la culcare. Oricum, la noi era liniste si, in afara de Vranje, unde au explodat 4 proiectile de mare putere, atacurile NATO nu au fost foarte intense.

Unul din cele mai prestigioase institute de studii in domeniul apararii, Institutul International pentru Studii Strategice (IISS), a lansat o multime de critici la adresa NATO pentru modul de gestionare a crizei din Balcani, acuzand Alianta ca a recurs la o “diplomatie insuficient de agresiva” si ca a nesocotit regulile cele mai elementare ale razboiului modern. “Strategia adoptata pentru campania din Balcani si punerea sa in practica ridica numeroase semne de intrebare in ceea ce priveste capacitatea NATO de a concepe si de a executa operatiuni politico-militare complexe,” a afirmat John Chipman, directorul IISS. “NATO ar fi trebuit in primul rand sa-l convinga pe Milosevic ca are numai de castigat de pe urma solutiei diplomatice propuse la Rambouillet si ca ar pierde totul printr-o solutie impusa prin forta armelor.”

“Anuntand dinainte natura progresiva a campaniei sale de bombardamente aeriene, in 3 faze, NATO s-a lipsit de unul din principiile elementare ale oricarui razboi, care este efectul-surpriza,” a spus Chipman. “Indepartand optiunea unei interventii terestre intr-un mediu ostil, Alianta a nesocotit o alta regula: cea care consta in a lasa inamicul sa se indoiasca de intentiile adversarului.” Rezultatul probabil al episodului din Balcani este ca totul se va termina cu un protectorato solutie nefericita, sub forma acordarii independentei de facto a provinciei Kosovo, lipsita de orice legitimitate in ochii Belgradului si generatoare de instabilitate, concluzioneaza IISS.