26 aprilie 1999
De astazi, programele RTS sunt transmise in direct de toate posturile de televiziune private din Iugoslavia. De la 6:30 la 10:30 – programul de dimineata, dupa care buletinele de stiri de la 17:00, 19:30 si 22:30. Amuzant este ca, desi situatia a debutat dimineata, abia pe la pranz s-au intalnit directorii posturilor private si au hotarat, “din proprie initiativa”, acest lucru. Pe langa asta, s-a anuntat decizia autoritatilor militare de a acorda prioritate absoluta si exclusivitate de filmare in toate situatiile deosebite pentru reporterii RTS. De parca nu s-ar fi intamplat chiar asa inca din prima zi de razboi…
In buletinul de stiri din emisiunea de dimineata a RTS, a fost prezentata opinia unui cartograf olandez, care a demolat, cu exemple concrete, acuzatiile NATO conform carora au fost facute cu ajutorul satelitilor mai multe fotografii ale unor gropi comune din satele Pusto Selo si Izbica din Kosovo. Prima poza arata un teren viran, iar in a doua se vedea ceva care semana cu un sir de gropi proaspat sapate. Comparand cele doua imagini, cartograful a fost foarte explicit: “Fie albanezii din Kosovo au avut timp, intre doua masacre, sa construiasca in cateva nopti o casa, fie fotografia este trucata.” Pentru a nu lasa loc de nici un fel de dubii, RTS a prezentat imagini filmate de o echipa a sa in acel loc, in care, in mod evident, nu existau nici un fel de gropi.
Societatea Ziaristilor din Romania (SZR) a condamnat bombardarea de catre NATO a radio-televiziunii de stat iugoslave, se arata intr-un comunicat remis astazi agentiei Mediafax. “Aceste fapte s-au intamplat cu numai cateva zile inainte de Ziua Mondiala a Libertatii Presei si este cu atat mai grav cu cat, pe harta neagra a asasinarii jurnalistilor aflati in misiune se mai adauga aici, intr-o Europa civilizata, noi pete de sange,” precizeaza documentul semnat de Cornelius Popa, presedintele SZR. “Un act de o asemenea barbarie nu a avut loc pana acum in nici una din zonele de conflict ale planetei, nici macar in Irak, si este cu atat mai reprobabil cu cat el este comis de trupe ale unei aliante militare care pretinde ca reprezinta civilizatia si democratia.”
La pranz, impreuna cu ceilalti colegi, romani sau straini, ne-am dus la inmormantarea a sase din jurnalistii de la RTS ucisi vineri noaptea. A fost o procesiune impresionanta, sicriele fiind, efectiv, acoperite cu florile aruncate de cei veniti sa-i conduca pe ultimul drum.
Dupa-amiaza, am avut o mare surpriza: m-a sunat Ion Cristoiu ! Mi-a zis ca vine la Belgrad si m-a intrebat daca as putea sa-l ajut sa se cazeze undeva. I-am spus ca locuri la hoteluri sunt si poate alege intre “Hyatt“, “Intercontinental” sau “Metropol“, unde sunt conditii excelente. Mi-a raspuns ca doreste sa stea la acelasi hotel cu noi, ceilalti jurnalisti romani. L-am asigurat ca nu-i nici o problema sa-i rezervam o camera. Am fost foarte emotionat fiindca lucrasem pentru “Evenimentul zilei” aproape din prima zi in care Ion Cristoiu infiintase ziarul si, practic, ii datorez o mare parte din experienta mea jurnalistica.
Pentru ca m-am plans de reprosurile pe care mi le-au facut sarbii, de cand Romania a aprobat folosirea spatiului sau aerian de catre aviatia NATO si, mai ales, de cand tara noastra s-a oferit prima sa sustina embargoul petrolier impus de NATO Iugoslaviei, colegii mi-au trimis de la Bucuresti rezultatele unui sondaj de opinie, realizat luna aceasta de IMAS. Ne-am mai spalat rusinea. Conform sondajului, 75,8 % dintre romani sunt impotriva interventiei militare a NATO in Iugoslavia, in timp ce doar 14,9 % o aproba. Nu le-am mai aratat sarbilor ca, pana si in aceste conditii, 56,9 procente dintre romani se pronunta in favoarea intrarii tarii noastre in NATO, opinie considerata ca o dovada de maturitate si luciditate.
Cele 15 tari membre ale Uniunii Europene au decis sa inaspreasca sanctiunile impuse Belgradului, in primul rand prin neacordarea de vize membrilor conducerii statului si sustinatorilor lor, informeaza AFP. Printre celelalte masuri sunt enumerate excluderea Iugoslaviei din toate evenimentele sportive internationale care se desfasoara pe teritoriul UE, extinderea deciziei de inghetare a bunurilor statului iugoslav aflate in strainatate, extinderea asupra sectorului privat a interdictiei asupra creditelor pentru export, extinderea interdictiei privind investitiile in Iugoslavia, extinderea embargoului asupra exporturilor catre Iugoslavia si interzicerea efectiva a zborurilor intre UE si Iugoslavia.
Astazi, sarbii au permis unei delegatii a Comitetului International al Crucii Rosii sa-i viziteze pe cei trei militari americani luati prizonieri de sarbi. “Momentul cel mai important a fost cand ne-am privit in ochi si ne-am strans mainile,” ne-a declarat, dupa intalnire, Cornelio Sommaruga, presedintele Crucii Rosii Internationale. “As fi incapabil sa va redau ce au simtit ei.” Sommaruga a confirmat ca, macar aparent, cei trei sunt sanatosi.
Guvernul federal a decis astazi ca Armata iugoslava are dreptul de a rechizitiona toate bunurile necesare pentru apararea patriei. Hotararea de guvern, care a intrat imediat in vigoare, stipuleaza ca, in caz de necesitate, proprietarii sunt obligati sa puna la dispozitia militarilor iugoslavi toate bunurile mobile si imobile, in special statiile service, pompele de benzina si depozitele de carburanti, echipamentele destinate difuzarii de emisiuni radio si TV, precum si echipamentele de tiparire a cartilor si ziarelor. Este o amenintare voalata la adresa ziarelor, posturilor de radio si televiziune private. In caz ca nu adopta o atitudine convenabila, reprezentantii Armatei pot veni imediat si, in virtutea hotararii de guvern, pot sa le confiste aparatura. Hotararea a fost un nou motiv de tensiune intre Serbia si Muntenegru. Ministrul muntenegrean al economiei, Vojin Djukanovic, a declarat ca va refuza sa o aplice, considerand-o nelegitima. Totusi, el nu a exclus posibilitatea ca “anumite resurse sa fie puse la dispozitia armatei, dar numai cu acordul Guvernului muntenegrean“.
Un elicopter american AH-64 Apache s-a prabusit, in mod accidental, in apropiere de Tirana, iar cei doi membri ai echipajului au fost scosi nevatamati dintre resturile aparatului, a anuntat Pentagonul, citat de AFP. Elicopterul participa la “operatiuni de antrenament de rutina“, la circa 40 de kilometri nord-est de Tirana, in momentul in care s-a produs accidentul, la ora locala 22:20. Un purtator de cuvant de la Departamentul american al Apararii, colonelul Richard Bridges, a confirmat ca accidentul nu a fost cauzat de “vreun tir al dusmanului”.
Vestea prabusirii elicopterului Apache ne-a adus-o Dragan, “scriitorul”. A fost difuzata si de posturile de radio sarbesti, dupa vreo doua ore. Stateam cu Mile in barul hotelului si asteptam sirenele alarmei aeriene. “Cad si singure, fara sa le doboram noi,” ne-a spus Dragan, zambind pe sub mustata stufoasa. “Va dati seama ce-o sa fie daca vor indrazni sa se apropie de Kosovo.” Dupa ce a mai baut o bere, ne-a dat de inteles ca, in ciuda dezmintirilor NATO, antiaeriana sarba n-ar fi tocmai straina de prabusirea elicopterului.
De altfel, Dragan ne-a mai povestit niste intamplari pe care le-am auzit, mai tarziu, si de la alti sarbi. Povestile au devenit rapid foarte populare si era suficient sa pomenesti unui sarb de avioane si de Tuzla sau Tirana, ca incepea sa rada cu subinteles. Dragan pretindea ca, intr-o zi, pilotul unui MiG-29 sarbesc a atacat prin surprindere avioanele NATO aflate pe aeroportul din Tuzla, distrugand la sol 17 aparate. Cea de-a doua poveste era asemanatoare. Sarbii au aflat, de la rusii care monitorizau prin satelit situatia din Iugoslavia, cand AWACS-ul nu a functionat vreme de 15 minute. In acest interval, doua avioane sarbesti au atacat, zburand la joasa inaltime, aeroportul din Tirana si au distrus la sol cel putin 10 avioane ale NATO.
Nu stiu daca istoriile erau adevarate, insa este interesant ca au aparut exact cand oficialii NATO anuntau ca suplimenteaza numarul avioanelor pe care le vor folosi in raidurile impotriva Iugoslaviei. Oricum, si daca nu erau adevarate, nu am putut sa nu remarc abilitatea cu care serviciile secrete iugoslave au raspandit zvonurile, precum si momentul bine ales. Cu toate ca Dragan nu ne-a mintit niciodata cand ne-a plasat cate-un pont.
Presedintele Jacques Chirac i-a explicat lui Boris Eltin, in timpul unei lungi conversatii telefonice avand ca subiect problema Kosovo, ca este in continuare necesara “accentuarea presiunilor exercitate asupra autoritatilor de la Belgrad”, relateaza AFP.
Presedintele Slobodan Milosevic l-a trimis astazi pe vicepremierul federal Zoran Lilic, responsabil cu problemele de securitate, in Libia. Acesta i-a transmis colonelului Muammar al Gaddafi un mesaj in care i-a cerut sa intervina pentru o reglementare a crizei din Iugoslavia. Milosevic si-ar dori ca soldatii libieni sa faca parte dintr-o viitoare forta de mentinere a pacii in Kosovo.
Alarma a sunat la 23:12. Ne-am urcat pe acoperis si, dupa o jumatate de ora, am putut urmari un puternic atac aerian asupra Novi Sad-ului. Timp de 20 de minute, antiaeriana orasului a tras din toate pozitiile asupra avioanelor care bombardau coastele muntelui Fruska Gora. Cred ca in padurile de pe munte sunt ascunse trupele iugoslave, altfel nu-mi explic inversunarea cu care NATO bombardeaza zona. In acelasi timp, au fost bombardate aeroporturile din Sombor si Kraljevo, localitatile Uzice, Cacak si Sabac si podul peste raul Istok din Backa Palanka.
Secretarul american al Apararii William Cohen a ordonat trecerea a 30 de avioane de alimentare suplimentare sub comanda NATO, urmand sa se angajeze in actiunile de bombardament impotriva Iugoslaviei, a anuntat Pentagonul, citat de AFP. Aceste intariri, care vor fi trimise incepand de sambata, au fost cerute de comandantul suprem al Fortelor Aliate, generalul Wesley Clark, a anuntat purtatorul de cuvant al Pentagonului Kenneth Bacon, adaugand, totodata, ca va fi necesara mobilizarea rezervistilor.
La 1:05, cand coborasem in bar, sa ne incalzim putin, o bubuitura groaznica ne-a facut sa sarim de la mese. Am constatat cu mandrie ca razboiul ne crease niste reflexe perfecte. In clipa in care am auzit bubuitura, eram deja ascunsi: eu sub o masa, Mile dupa un stalp. Geamul dinspre strada inca mai vibra cand eram din nou in picioare, iar Dule, barmanul, se ridica zambind senin de dupa pult.
De pe acoperis se vedea o dara de fum dinspre Novi Beograd si am alergat pe colina Kalemegdan, de unde puteam vedea ce s-a intamplat. NATO bombardase din nou cladirea fostului Comitet Central al Partidului Comunist (CK), acum centrul “USCE“. De aceasta data, doua proiectile au lovit acoperisul pe care se aflau cateva relee de emisie si antene satelit ale televiziunilor si radiourilor care functionau in cladire, inainte de a fi bombardate acum cateva zile. Blocul CK arata sinistru, cufundat in intuneric si cu varful invaluit intr-un nor de fum. Proiectilele nu au fost incendiare si nu a fost nevoie de interventia pompierilor.
Dupa ce ne-am lamurit ca nu se intamplase nimic grav (comparativ cu dezastrele din ultimele zile), ne-am dus la culcare. La Studio B, am vazut imagini ale momentului in care al doilea proiectil a lovit CK si am aflat ca, pe la 23:45, asupra unei cazarme din Kumanovo (Macedonia) in care se aflau trupe NATO, au fost aruncate doua grenade de mana. Soldatii din garda nu au apucat sa reactioneze si cele doua automobile ale atentatorilor au disparut in intuneric.
Am adormit si am avut noroc cu sirenele de incetarea a alarmei aeriene de la 6:16, care m-au trezit la timp ca sa-mi pregatesc corespondenta pentru emisiunea de dimineata.