Feed on
Posts
Comments

21 aprilie 1999

Alarma aeriana s-a ridicat abia la 7:20. Deja ii povestisem lui Cristi Tabara prin ce trecusem peste noapte. De surescitare, nu mai puteam adormi, asa ca am mancat ceva si am plecat sa vedem ce se mai intampla la CK.

Cladirea arata sinistru, arsa, afumata, cu geamurile sparte si inca fumegand. La cateva etaje erau atarnate franghiile pe care se catarau alpinistii ce mai cautau eventuali supravietuitori. Si – gest de sfidare absolut caracteristic sarbilor – cineva arborase la ultimul etaj un imens drapel sarbesc.

Ciudat este ca, dintr-o data, toate declaratiile oficiale au ajuns la un numitor comun: bombardarea CK nu a facut nici o victima ! Cica pana si cei doi paznici de la intrarea in cladire iesisera, chiar in momentul atacului, sa faca un rond prin parcul din apropiere. Directorul postului de televiziune PINK a spus ca nu avea nici un angajat in cladire. Declaratii similare au dat si ceilalti sefi de statii radio si TV. Pai, daca tot nu era nimeni in cladire, de ce, la ultimele etaje, toate luminile erau aprinse in fiecare seara ? Si, mai ales, pe cine carau ambulantele pe care le-am vazut plecand in tromba azi-noapte ?

Alianta Nord-Atlantica  foloseste in operatiunile aeriene impotriva Iugoslaviei munitii al caror invelis este compus din uraniu, a afirmat astazi cotidianul japonez “Mainichi“. Un purtator de cuvant al NATO, Giuseppe Marani, a confirmat utilizarea acestor proiectile invelite in uraniu. Datorita densitatii sale, uraniul neimbogatit confera proiectilelor o mai mare eficienta in momentul in care patrund in metalul tancurilor. Marani sustinea ca ele nu prezinta un risc de radioactivitate pentru oameni sau mediu.

Am citit in numarul de astazi din “Politika” ca a sosit in misiune secreta la Belgrad republicanul Jim Saxton, despre care se spunea ca ar fi imputernicit special al Congresului american sa discute oprirea bombardamentelor si rezolvarea politica a problemelor din Kosovo. Saxton urma sa se intalneasca cu oficiali iugoslavi, printre care si ministrul de Externe Zivadin Jovanovic. S-a mai spus ca, din echipa cu care a venit la Belgrad, faceau parte si doi experti in lupta impotriva terorismului, Yosef Bodanski si Gregory Copley.

Legaturile telefonice cu Muntenegru sunt, in continuare, ingreunate, iar cu Podgorica nu se poate vorbi. Motivul este clar, mai ales ca presedintele muntenegrean Milo Djukanovic a declarat ca a respins cererea Statului Major al Armatei iugoslave, de a lua in subordine trupele Ministerului de Interne din aceasta tara. Numai ca a uitat sa spuna ca, invocand legile federale si hotararea Guvernului federal, militarii sarbi nu au cerut, ci au ordonat trecerea Ministerului de Interne din Muntenegru in subordinea lor. Situatia in punctul de frontiera de la Debelj Brijeg era in continuare tensionata. Politistii muntenegreni au ramas pe pozitiile lor, desi militarii au solicitat sa preia cladirile si punctele de control. La randul lor, militarii sarbi au verificat documentele si i-au perchezitionat pe cei care au trecut prin acel punct de frontiera.

La 13:50, au sunat sirenele. Alarma a fost anuntata si la Podgorica, Cacak si Nis. In Trg Republike, concertul de muzica populara sarbeasca a continuat. Nimeni nu a intrat in panica si oamenii au continuat sa se plimbe sau sa stea, rabdatori, la coada la tigari. Dupa distrugerile de la fabrica din Nis, cozile la tigari erau tot mai mari. Colac peste pupaza, s-a anuntat ca, maine, nu vor mai veni tigarile asteptate de la fabrica din Vranje.

In timpul alarmei, am auzit mai multe bubuituri dinspre partea de nord-vest a orasului, unde se vedeau niste coloane de fum. Pe la 14:00. cateva proiectile au lovit un pod de cale ferata de la Ostruznica (la 20 de kilometri de Belgrad, in drumul spre Obrenovac). Tot atunci, deasupra orasului Mladenovac au fost vazute doua avioane si s-au auzit doua explozii. Alarma s-a ridicat la 17:30.

Potrivit agentiei Itar-Tass, ministrul rus de Externe Igor Ivanov a sugerat astazi, sase principii pentru reglementarea crizei din Kosovo, printre care se numara incetarea imediata a operatiunilor militare si intoarcerea, “in deplina siguranta”, a refugiatilor. Ivanov sustine ca aplicarea acestor principii “va necesita, desigur, o prezenta internationala, componenta si misiunea ei urmand sa fie stabilite ulterior”. El a adaugat, insa, ca “acordul referitor la aceasta prezenta internationala va trebui sa fie acceptat de catre toata lumea”, reamintind ca desfasurarea unei forte militare in Kosovo trebuie sa aiba aprobarea Belgradului.

M-au sunat colegii din Timisoara, sa-mi spuna ca unii din granicerii de la punctul de frontiera Stamora-Moravita se plang de dureri de cap, ameteli si probleme respiratorii, din cauza poluarii. “Pai, atunci, ce sa mai zicem noi,” radea Mile cand i-am povestit. Agentia pentru Protectia Mediului a stabilit ca, in zona Moravita, concentratiile de dioxid de sulf, amoniac si compusi ai azotului au crescut, fata de cele obisnuite, de 5-10 ori. Specialistii nostri au pretins ca poluarea nu a depasit limita admisibila, insa este posibil ca efectele acesteia sa se faca simtite mai tarziu.

Activitatea SNP Petrom este afectata de conflictul din Iugoslavia, compania neputandu-si derula programele de dezvoltare si operatiunile comerciale curente, a declarat agentiei Mediafax directorul general Ion Popa. Intentia Petrom de a deschide o filiala in Iugoslavia a fost blocata din punct de vedere legal de catre partea iugoslava, in urma declansarii razboiului. In acelasi timp, rafinaria Arpechim exporta lunar 900 de tone de polietilena, echivalentul a 1,35 milioane de marci germane, si are alte 4 milioane de marci blocate de catre banca centrala a Iugoslaviei.

Guvernul nostru intentioneaza sa “suspende” Tratatul romano-iugoslav, desi Romania e singurul stat vecin cu care Belgradul a incheiat un tratat bilateral. Ministerul Apararii Nationale si Autoritatea Aeronautica Civila vor negocia cu NATO un memorandum care sa stabileasca conditiile tehnico-militare in care fortele aliate vor utiliza spatiul nostru aerian si in care se va preciza ca suveranitatea asupra acestuia ramane a Romaniei.

Parlamentarii PDSR au decis in aceasta seara sa se abtina de la votul privind aprobarea cererii NATO de acces nelimitat in spatiul aerian romanesc. Initial, PDSR dorise sa voteze impotriva, insa ambasadorul american la Bucuresti James Rosapepe, i-a solicitat lui Ion Iliescu o intalnire intre patru ochi. El i-a explicat fostului presedinte ca, daca mai doreste sa aiba vreodata sansa de a candida pentru un nou mandat, ar fi bine sa se multumeasca cu o abtinere de la vot. Asa ca PDSR si-a motivat schimbarea de atitudine prin faptul ca un vot impotriva ar putea fi interpretat ca o respingere a integrarii Romaniei in NATO.

Decizia de a deschide spatiul aerian pentru NATO este o alegere cruciala pentru Bulgaria, a declarat premierul Ivan Kostov, inainte de a pleca la Bruxelles, unde urma sa se intalneasca cu liderii Aliantei. Potrivit cotidianului “24 Casa“, reuniunea va fi centrata in special pe garantiile suplimentare pe care Alianta le poate da pentru securitatea nationala a tarii vecine cu Iugoslavia si pe cererea NATO de a beneficia de spatiul aerian bulgar. Bulgaria a obtinut de la NATO garantii suplimentare pentru securitatea sa, similare celor acordate si altor tari vecine, in schimbul deschiderii spatiului sau aerian, a declarat dupa intalnire premierul bulgar.

Si, cum Romania e o tara plina de intelectuali care nu scapa nici o ocazia pentru a-si face auzita vocea, iata ca, sub egida Forumului Democrat din Romania, un numar de 30 de semnaturi s-au adunat si pe un comunicat care dezaproba “interventia militara brutala” impotriva Iugoslaviei. “A protesta astazi impotriva incalcarii legalitatii internationale, impotriva primatului fortei si a abuzului de putere nu poate fi interpretat drept atitudine anti-occidentala si nici drept una filo-rusa. Putem fi demni de trecutul nostru numai respectand tratatele si angajamentele internationale, numai refuzand toate incercarile de atragere intr-o agresiune fatisa si barbara – de pe acum condamnata de istorie – impotriva statului suveran Iugoslavia.” Tot astazi, un sondaj CURS arata ca 84 % dintre romani doresc incetarea imediata a razboiului impotriva Iugoslaviei si rezolvarea pasnica a conflictului.

Vicepremierul rus Vadim Gustov, aflat intr-o vizita de 3 zile la Chisinau, a convenit cu premierul moldovean Ion Sturza ca vor fi retrase 12 garnituri de tren cu armament si munitie din dotarea fostei Armate a 14-a, aflata in Transnistria, anunta agentia Itar-Tass. “Problema armamentului rusesc stocat in Transnistria este mai veche, insa acum, cand in Kosovo este razboi, ea s-a acutizat,” a spus Gustov. “Fortele de mentinere a pacii nu au nevoie de acest armament si, din aceasta cauza, exista riscul ca el sa fie folosit in alta parte. Pentru a nu exista banuieli, trebuie sa retragem aceste arme cat mai repede.” Ofiteri din fosta Armata a 14-a au recunoscut ca Tiraspolul a vandut armament Iugoslaviei in 1992.

Astazi, am avut parte de inca o seara tensionata. Am asteptat alarma aeriana pana la 0:35, cand sirenele ne-au linistit. Pentru putina vreme, deoarece, imediat, cinci explozii au zguduit geamurile hotelului. La orizont, dinspre aeroportul Batajnica, se vedeau flacari, insa, cu toate acestea, cateva zeci de oameni continuau sa stea pe podul Brankov, sfidand moartea.

Cinci minute mai tarziu, avioanele NATO lansau 11 proiectile asupra fabricii “Krusik” din Valjevo. Mai precis, asupra ruinelor fabricii, care a fost bombardata intens in ultimele zile. O a douasprezecea racheta a lovit in plin gara orasului, provocand mari pagube si un incendiu puternic.

In acelasi timp, am vazut in actiune antiaeriana Novi-Sad-ului si strafulgerarile catorva explozii pe muntele Fruska Gora. Apoi avioanele au venit spre noi. Am numarat cel putin 20 de explozii in zona aeroportului Batajnica, de unde se ridicau nori de fum. Dupa 3 ore de liniste, la 3:15, cateva explozii puternice s-au auzit in tot orasul, fiind lovita cazarma “Topcidar” din suburbia Zemun. Au mai fost cateva bubuituri la ora 4:00, dar era destul de frig si ploua, asa ca ne-am dus la culcare. Alarma a incetat la 6:46, cand imi pregateam corespondenta de dimineata.