Feed on
Posts
Comments

30 aprilie 1999

Nu m-am mai culcat, pentru ca trebuia sa aflu amanunte despre noaptea ce trecuse. Si, oricum, eram prea surescitat ca sa mai pot adormi. Cand am inceput sa contabilizez ce s-a intamplat peste noapte in restul Iugoslaviei, m-am luat cu mainile de cap. Incepand cu 20:30, au fost puternic bombardate zonele din jurul Pristinei. La aceeasi ora, a fost distrus un pod pe autostrada Nis-Prokuplije. La 22:45, trei rachete lansate din avioane au lovit releul de televiziune din varful dealului din orasul Virset de la 5 kilometri de granita cu Romania, in care traiesc foarte multi romani. Mile a sunat-o pe matusa lui, care locuieste in Virset, chiar langa deal si i-a povestit ca a fost groaznic. Langa releu sunt zidurile splendidei cetati a orasului si pe tot dealul sunt construite casele oamenilor. Antena a fost grav avariata. La fel – 70 de case din jur. Trist e ca romanii din Banatul sarbesc injurau guvernul de la Bucuresti pentru ca – spuneau ei – pana cand Romania nu a acordat permisiunea de survol avioanelor NATO, localitatile lor nu fusesera bombardate. Iar Banatul sarbesc nu a fost bombardat niciodata in istorie, nici macar in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Imi amintesc si acum expresia de pe fata lui Mile, cand matusa lui i-a spus la telefon: “De cand ai vostri ii lasa pe americani sa atace dinspre Romania, nu mai avem liniste noaptea din cauza avioanelor.”

Specialistii agentiilor de mediu din Romania au facut analize ale indicatorilor atmosferici si au constatat ca la frontiera romano-sarba, concentratiile elementelor chimice din aer au crescut de 10 ori fata de parametrii masurati anterior exploziei de la combinatul din Pancevo. “Substantele poluante pot afecta, in mod direct si indirect, imediat si pe termen lung, populatia din Banat, in special pe cei de langa frontiera cu Iugoslavia,” a declarat pentru Mediafax, Cosmin Salajan, inginer de mediu din cadrul Institutului de Agronomie din Timisoara. Localnicii din Stamora Moravita se plang ca, atunci cand bate vantul dinspre Iugoslavia, li se inrosesc fetele si nu prea pot respira. De asemenea, Corpul de Graniceri din Timisoara a sesizat agentia de mediu ca, in noaptea de 20/21 aprilie, militarii de la granita au acuzat dureri de cap si dificultati de respiratie.

Analiza efectuata de specialistii nostri arata ca distrugerea instalatiilor petroliere si chimice, precum si cea a gazoductelor iugoslave provoaca o catastrofa ecologica importanta in Europa,” a declarat generalul Leonid Ivasov, seful Departamentului de cooperare militara internationala din cadrul Ministerului rus al Apararii, citat de Itar-Tass. “Vanturile dinspre nord-est duc aceste gaze spre Marea Adriatica, iar cele dinspre sud si sud-est catre Dunare, care alimenteaza zece milioane de oameni cu apa potabila.”

Contaminarea risca sa acopere o suprafata de aproape 8.000 de kilometri patrati, potrivit generalului Viktor Tolstov, specialist in arme chimice. “Ca militari, suntem capabili sa intelegem necesitatea de a distruge instalatiile industriale ale dusmanului, dar atacurile care vor avea consecinte peste 10 ani nu au nici o explicatie din punct de vedere uman,” a subliniat, la randul sau, generalul Boris Alekseiev, insarcinat al Armatei ruse cu securitatea ecologica. “Nici o miscare ecologista – nici macar Greenpeace – nu a solicitat oprirea atacurilor,” a observat Alekseiev, “ceea ce arata ca necesitatea politica se afla deasupra imperativelor umaniste.”

Desi atitudinea sarbilor fata de romani a ramas aceeasi, s-a schimbat atitudinea fata de autoritatile de la Bucuresti, care sunt acuzate de slugarnicie fata de tarile occidentale. Toate ziarele de azi au preluat un reportaj al agentiei Associated Press despre situatia la vamile cu Iugoslavia. In reportaj sunt descrise cozile formate de romanii care vor sa duca benzina la sarbi si masurile luate de vamesi, care interziceau iesirea din tara cu carburanti peste capacitatea rezervorului. Sunt citate mai multe persoane, care spuneau ca traficul cu benzina nu este in favoarea Armatei iugoslave, ci a oamenilor de rand. “Si ei ne-au ajutat la nevoie, pe vremea lui Ceausescu si in timpul Revolutiei din 1989,” explica un roman reporterului AP. “De ce sa nu-i ajutam si noi acum, cand sunt la necaz ?”

Purtatorul de cuvant al PNTCD Remus Opris a declarat agentiei Mediafax ca discutarea in Parlament a solicitarii UE privind instituirea embargoului asupra Iugoslaviei nu este obligatorie, apreciind ca acest embargo presupune “nu atat aspecte politice sau aspecte privind Parlamentul, cat mai curand detalii tehnice si administrative ce vor fi stabilite la nivelul ministerelor.” El a aratat ca decizia luata de Guvern este in concordanta cu strategia politicii externe romanesti de integrare in Uniunea Europeana, de acceptare a tuturor standardelor europene si a normelor juridice ale acestui for.”

Mi-am notat in continuare: cand a trecut pe deasupra orasului Smederevo, unul din avioanele NATO a fost doborat de antiaeriana si s-a prabusit langa Grocka. La 23:30, a fost din nou bombardata rafinaria din Novi Sad, unde a izbucnit un puternic incendiu care lumina cerul si la ora 4:00. La 23:00 si 1:00, NATO a atacat din nou orasul Valjevo, fiind atinse fabrica “Krusik” si zona spitalului din apropiere. La 0:20, un sat de langa Surdulica a fost lovit de mai multe proiectile, iar la 1:50, cel putin 17 rachete au fost trase asupra aeroportului Ponikve din Uzice.

NATO a intreprins in ultimele 24 de ore cele mai intense bombardamente asupra Iugoslaviei, avioanele Aliantei efectuand peste 600 de decolari, a anuntat purtatorul de cuvant al NATO Jamie Shea, citat de AFP. Statele Unite au recurs, pentru prima data de la inceputul campaniei impotriva Iugoslaviei, la utilizarea unei bombe de 2.500 de kilograme, capabila sa penetreze si sa distruga adaposturile cele mai rezistente, inclusiv cele subterane, a anuntat Pentagonul. Bomba, numita “bunker buster“, a fost lansata de un aparat de vanatoare F-15E impotriva unui tunel subteran situat in incinta aeroportului din Pristina, a explicat generalul Charles Ward, de la Statul Major Inter-arme. Fortele NATO au inceput, in urma cu o saptamana, sa bombardeze intrarile acestui tunel, iar bombardamentul de joi a distrus ce a mai ramas din avioanele sau munitiile aflate inauntru.

Studio B a reusit sa-si reia programele in eter si am putut vedea imagini filmate azi-noapte. Nici n-am stiut ca, intr-unul dintre atacuri, o racheta a lovit inca o data cladirea fostului CK. Dar asta n-a fost nimic. In atacul de la ora 2:00, doua rachete si-au gresit tinta si au distrus cateva case si cafeneaua “Berbecul de aur” din cartierul belgradean Vracar. Una dintre ele a cazut peste casa familiei Djuric, in care se aflau doi tineri, Djordje si Dragan, care au fost grav raniti. Un vecin povestea cum a fost proiectat de suflul exploziei, prin geamul deschis, direct in strada. Prima reactie a fost sa incerce sa intre inapoi, dar usa era incuiata. Nauc, si-a dat seama ca are doar pijamaua pe el, iar din casa vecinului nu mai ramasesera decat trei ziduri. A fost distrusa conducta principala de canalizare si apa se revarsa in valuri pe strazi. Dimineata, alimentarea cu apa a cartierului a fost intrerupta si a inceput indepartarea daramaturilor. Eroarea rachetelor a fost destul de mare, pentru ca Vracar se afla la 1 kilometru distanta de centrul orasului.

Centrul seismic iugoslav a anuntat ca cutremurul de la ora 5:30 a avut intensitatea de 5,5 grade pe scara Richter si a avut epicentrul la Mionica, langa Valjevo, la 60 de kilometri sud de Belgrad. Nu au fost pagube materiale sau victime, iar o replica a seismului, de 4 grade pe scara Richter, a avut loc azi-dimineata la 9:40, dar nu l-am sesizat.

Totalul ranitilor din timpul bombardamentelor de azi noapte asupra Belgradului se ridica la 37. Doi functionari ai Primariei, Ratko Bulatovic si Nebojsa Starcevic, care faceau parte din Comandamentul Apararii civile si au ajuns printre primii in fata cladirii General Stab, au fost grav raniti de al doilea atac. Lui Bulatovic i-a fost amputat un picior. Dragan Covic, seful Apararii civile, a scapat cu viata si povestea cum a fost luat pe sus de suflul exploziei si izbit de ziduri. Tactica NATO de a ataca din nou, la scurta vreme, cladirile pe care tocmai le-a bombardat mi s-a parut de-a dreptul marsava. Toata lumea stia ca, dupa atac, primii care ajung la fata locului sunt pompierii, echipele Apararii civile si… jurnalistii. Ce sens avea sa le pui viata in pericol ?

Trei persoane si-au pierdut viata in timpul atacului asupra General Stab. Unul era politistul Nenad Nikolic, care statea in ghereta din intersectia de langa General Stab, pentru a pazi cladirea Guvernului. Celelalte doua se aflau intr-un automobil si tocmai oprisera la culoarea rosie a semaforului, in momentul atacului. Cele mai multe victime (20 din 37) au fost ranite in al doilea atac asupra General Stab. Printre ele, un jurnalist de la cotidianul “Vecernje Novosti“, politisti si pompieri.

Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Mary Robinson a avertizat ca Alianta Nord-Atlantica ar putea fi acuzata in fata Tribunalului pentru crimele de razboi din fosta Iugoslavie, relateaza AFP. Robinson a subliniat ca nu pune un semn de egalitate intre epurarile etnice comise de fortele sarbe si uciderea civililor ca urmare a raidurilor avioanelor NATO, avertizand insa ca Alianta Nord-Atlantica trebuie sa respecte legislatia internationala.

Am plecat sa vedem cladirile bombardate azi noapte. Pe bulevardul Knez Milosa circulatia era inchisa, pentru ca unul din proiectilele care lovisera General Stab nu explodase si genistii il cautau printre daramaturi, sa-l dezamorseze ori sa-l distruga. Am ajuns, totusi, in intersectia cu bulevardul Nemanjina. Practic, General Stab se afla in doua cladiri construite “in oglinda”, in forma de terase. Cea din dreapta avea intrarea turtita de una din bombe si in ambele se cascau gauri imense, la diferite etaje. Toate cladirile din jur au fost afectate, ramanand fara geamuri sau usi, iar placa de bronz a Ministerului de Externe atarna stramb, agatata doar intr-un surub. Din strada puteam vedea cabinetul ministrului. Avea patru gauri in plafon si peretii scrijeliti de schije. Usa din lemn masiv era smulsa din balamale. Toate geamurile erau sparte si scoase din cercevele, iar portretul presedintelui Slobodan Milosevic, care era agatat deasupra biroului, fusese sfasiat de o schija. Cand mi-am ridicat privirile spre acoperisul cladirii Guvernului federal, am vazut o alta gaura. Superbul imobil, cu cariatide si frize elegante, a ramas fara o parte din acoperis, iar interiorul era partial distrus.

Chioscurile de pe bulevardul Knez Milosa au fost facute praf si mirosul de fum persista peste tot. Cladirea Centrului de distribuitie a curentului electric a fost avariata si intreaga zona ramasese fara energie. Ne-am dus catre Ministerul de Interne, sa pricepem ce a mai putut bombarda NATO acolo. Nimic. Un pilot lansase inca o racheta in ruinele cladirii, distrusa deja de atata vreme. Fara nici un efect, nici macar unul psihologic.

Doua avioane de lupta ale NATO au patruns azi-noapte, intre orele 3:22 si 3:28, in spatiul aerian al Romaniei, a precizat pentru Mediafax Biroul de presa al Armatei. Cele doua aeronave au survolat zona localitatilor Jimbolia – Teremia Mare si Beba Veche – Fieni, pe o adancime de 3-5 kilometri fata de granita cu Iugoslavia, la executarea manevrei de intoarcere, venind din spatiul iugoslav. Aceasta este a patra intrare a avioanelor NATO in spatiul aerian romanesc, dupa incidentele similare din 25 martie, 5 si 25 aprilie.

Am sunat la usa Ambasadei Romane, sa vedem cum s-au “distrat” cei de acolo peste noapte. Bietul Traian Borsan iar se nimerise sa fie de servici. Ne-a descris cosmarul de a sta intre doua tinte intens bombardate. Cand ne deschisese, unul dintre angajatii ambasadei mi-a soptit ca, in momentul in care au inceput sa cada bombele, atasatul militar il imbrancea pe Borsan, ca sa poata sa se strecoare sub birou.

La 12:20, stateam la o cafea cu Traian Borsan si am auzit sirenele alarmei aeriene. Am inceput sa radem. La pranz, tocmai aterizase la Belgrad Viktor Cernomirdin si, ca de obicei, NATO isi manifesta simpatia pentru implicarea rusilor in rezolvarea crizei iugoslave printr-un atac aerian in apropiere. Alarma a incetat la 15:06, fara sa se intample ceva semnificativ. Oricum, nimic nu se compara cu noaptea despre care Borsan imi povestise cat de greu a trecut. Oricat de nebuni ne consideram amandoi, nici eu, nici Mile nu ne-am fi petrecut noptile in Ambasada Romaniei.

Punctul de trecere a frontierei albaneze de la Morine (nord-est) se confrunta cu un nou val de refugiati din Kosovo si peste 2.300 dintre ei au trecut granita in Albania in cursul ultimelor 24 de ore, a anuntat un purtator de cuvant al UNHCR, citat de AFP. Noul val de refugiati ridica la 6.800 numarul celor care au sosit la Morine de la inceputul saptamanii. Afluxul de refugiati s-a reluat luni, dupa o intrerupere de 10 zile.

La conferinta de presa de la Ministerul iugoslav de Externe, purtatorul de cuvant Nebojsa Vujovic a anuntat ca Iugoslavia este gata sa accepte o misiune ONU neinarmata in Kosovo. “Modalitatile, mandatul si amploarea unei astfel de prezente vor fi discutate inainte de deciderea ei de catre Consiliul de Securitate, dar pozitia noastra este clara: nu vom accepta niciodata o forta militara de ocupatie,” a spus Vujovic. El a enuntat sapte principii pentru reglementarea crizei: 1. Solutionarea politica a crizei, cu respectarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Iugoslaviei si Serbiei; 2. Dialog direct intre reprezentantii statului si cei ai gruparilor etnice si nationale, la care comunitatea internationala poate asista ca martor; 3. Egalitate intre toate comunitatile etnice; 4. Liberul acces in Kosovo al organizatiilor umanitare, sub egida UNHCR si a Crucii Rosii Internationale; 5. Adaptarea fortelor de securitate sarbe si iugoslave la conditiile de pace, dupa retragerea prealabila a fortelor NATO de la frontierele tarii; 6. Inceperea unor discutii privind desfasurarea, mandatul si amploarea unei misiuni internationale a ONU in Kosovo; 7. Reconstructia economica a intregii Iugoslavii.

“Propunerile formulate vineri de autoritatile de la Belgrad privind rezolvarea crizei din Kosovo nu merita sa fie analizate in mod serios,” a afirmat purtatorul de cuvant al NATO Jamie Shea, citat de AFP. La randul sau, secretarul american de stat Madeleine Albright a precizat ca Statele Unite nu au primit inca din partea guvernului de la Belgrad “nici o oferta serioasa” pentru reglementarea conflictului din Kosovo.

Am trecut pe la Centrul militar de presa, unde colonelul Milivoje Novkovic vorbea jurnalistilor despre bombardamentele de azi-noapte. “Atacurile NATO asupra Belgradului au depasit pragul unei logici operative si arata ura si o intunecare psiho-patologica si isterica a ratiunii. Cladirile bombardate noaptea trecuta erau nefunctionale inca din 24 martie, de la primul atac, si NATO stia asta.” Cred si acum ca avea dreptate.

Am mai aflat amanunte despre raidurile aeriene de astazi. La 12:30, au fost avariate grav un pod si o hidrocentrala, situate la nord-vest de Uzice. La 14:15, podul peste raul Morava de Vest de langa Trstenik a fost distrus de 5 proiectile. In timpul atacului, o femeie care traversa podul pe bicicleta a fost ucisa, iar alte 17 persoane ranite. Avioanele aliate au atacat in doua randuri, la 16:00 si la 19:00, podul peste raul Lim, care leaga Republica Muntenegru de provincia Kosovo. Podul a fost grav avariat, iar atacul a facut 3 morti si 6 raniti printre civili. La 17:00, tot in Muntenegru, a fost bombardat un pod din satul Murina, langa Berane, in timpul atacului fiind ucise 3 persoane si ranite alte 8. O jumatate de ora mai tarziu, un nou raid a provocat moartea a 2 copii, iar satele Murina si Plav au ramas fara curent si apa. Alti 4 oameni si-au pierdut viata in timpul bombardamentelor asupra a doua sate, situate la 15 kilometri vest de Pristina.

Secretarul general al NATO Javier Solana a declarat intr-un interviu acordat saptamanalului “Spiegel“, ca Alianta Nord-Atlantica este “pe punctul de a-si atinge scopul campaniei sale aeriene in Iugoslavia”. “Ne aflam efectiv in faza finala. Stiu ca nu a existat nici o tinta la care Statele Unite sa fi renuntat din cauza unei lipse de munitii adecvate si nu cred ca acest lucru s-ar putea produce in viitor,” a asigurat generalul Charles Wald, insarcinat cu probleme de planificare in cadrul Statului Major Inter-arme. Generalul Richard Hawley din cadrul Armatei Aerului afirmase joi, intr-o conferinta de presa, faptul ca efectivele aeriene americane desfasurate in Europa in cadrul campaniei NATO impotriva Belgradului risca sa ramana fara proiectile de precizie de tipul JDAM (Joint Direct Attack Munition). El a explicat ca Statele Unite au utilizat mai ales munitie JDAM, capabila sa fie ghidata prin satelit si in conditii meteorologice proaste.

Cei 200.000 de locuitori ai Novi Sad-ului sunt, in continuare, aprovizionati cu apa cu ajutorul unor cisterne, pentru ca sistemul de canalizare, avariat dupa distrugerea ultimului pod peste Dunare, nu a fost inca remediat. Pe langa aceasta, noxele eliminate in aer dupa bombardarea rafinariei au ajuns in panza freatica si autoritatile insistau sa nu fie folosite fantanile din curtile oamenilor.

Astazi, a sosit la Belgrad si pastorul american Jesse Jackson, care s-a intalnit cu cei trei militari americani capturati de sarbi in 31 martie. Posturile de televiziune iugoslave au difuzat pe larg imagini de la intalnire si au insistat asupra declaratiei lui Jackson, care a spus ca, desi sunt izolati si nu pot comunica unul cu celalalt, cei trei au o stare buna de sanatate. Erau, intr-adevar, foarte fericiti sa imbratiseze un compatriot si incepeau sa spere ca vor fi eliberati. Miscarea lui Milosevic de a accepta medierea unui celebru pastor american a fost, din nou, foarte inteligenta. Transmise de CNN, imaginile cu Jackson si cei trei au avut un mare impact emotional in SUA si au putut demonstra ca nici dracul nu-i atat de negru, precum il descria mass-media occidentale.

La Belgrad a fost ziua alarmelor aeriene. Dupa cea de la pranz, inca una, de o ora, a fost anuntata la 18:49. Si, desigur, la 21:15, cea de seara, devenita deja traditionala. Noi am stat la povesti in barul hotelului, in timp ce afara ploua torential, cu tunete si fulgere. In ciuda alarmei, era clar ca Belgradul va avea o noapte linistita. George Roncea ne-a spus ca a vorbit la telefon cu Ion Cristoiu, care a fost imediat de acord sa-i publice in paginile “Cotidianului” corespondentele de la Belgrad. Asa ca a demisionat de la “Ziua.

Furtuna a traversat intreaga Iugoslavie si a ingreunat atacurile NATO. Totusi, la 0:20, alte doua proiectile au fost lansate asupra releului TV de pe muntele Fruska Gora de langa Novi Sad. Intre 1:45 si 2:00, cand ploaia se mai potolise si am urcat pe acoperis sa respiram aer curat, am auzit mai multe bubuituri dinspre Pancevo. Unul din proiectilele care au cazut in apropiere de centrul orasului a explodat la capatul strazii Paje Marganovic, intre sediul Politiei si un spital. Am distins huruitul unui avion care se indeparta si am putut vedea cateva tiruri sporadice ale antiaerienei iugoslave si doua rachete SAM lansate de sarbi spre avion, fara a-l atinge.

La aceeasi ora, releul de televiziune de la periferia orasului Subotica a fost lovit de o racheta. In urmatoarele 15 minute, o explozie puternica a fost auzita la Kragujevac si mai multe proiectile au fost lansate asupra aeroportului Ladjevic si a satului Vitanovac, de langa Kraljevo.

Bill Clinton a vorbit astazi despre o viitoare reconciliere cu poporul sarb, informeaza AFP. “Sarbii au fost marii nostri aliati in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ei au stat in calea lui Hitler si au luptat cu curaj. Au suferintele lor pe plan istoric, precum toate grupurile etnice din Europa, Asia, Africa sau alte colturi ale lumii. Speram sa ne reconciliem cu ei.”

Chiar in timpul atacului de la Pancevo, in maternitatea spitalului, Ana Stojilikovic, o femeie de nationalitate romana a nascut doi gemeni, un baiat si o fata. Reporterii televiziunii locale s-au grabit sa o filmeze si aceasta le-a spus: “Nu avem alta vina decat ca suntem cetateni ai Iugoslaviei. Eu sunt de nationalitate romana, dar ma simt sarboaica. Mi-am nascut copiii in aceasta tara si mi-as da viata pentru ea.” La 5:10, la Nis se inregistra inca o premiera: primul copil nascut intr-un adapost antiaerian. Era baiat si a fost botezat Dusan. La ora aceea, dormeam dusi. N-am simtit nici ca, la ora 3:00, Belgradul a mai fost zguduit de un cutremur, de 3,5 grade pe scara Richter. N-am auzit nici sirenele ce anuntau incetarea alarmei aeriene, la 6:16. Stiam ca sambata nu aveam corespondente de transmis decat la stirile de la 19:30.