Feed on
Posts
Comments

14 mai 1999

M-am trezit la 9:00, cand la Leskovac sunau sirenele alarmei aeriene. Au urmat, pe rand, alarme la Nis, Kragujevac, Cacak si, la 12:02, la Belgrad. La noi, alarma a fost ridicata dupa numai 13 minute si Comandamentul Apararii civile a anuntat ca sirenele sunasera dintr-o greseala. 🙂 La pranz, primele avioane au fost auzite survoland orasul Nis. Ceva mai tarziu, doua proiectile au lovit, inca o data, viaductul de la Trupalsko sumo, de pe autostrada spre Belgrad. Tot atunci, au cazut doua bombe in satul Donje Sinkovce de langa Leskovac, urmate de altele, in clisura Grdelica. Aici, a fost din nou lovit de rachete podul de cale ferata peste raul Bistrica (cel pe care a fost bombardat trenul de calatori, in eroarea” din 12 aprilie). La 12:10, a fost bombardat cartierul de nord al orasului Pirot, unde se afla o cazarma a Armatei iugoslave, imprejurimile satului Izvor si ale manastirii Sf.Jovan. La 12:47, mai multe proiectile explodau in zona orasului Kursumlija. Doua dintre ele au lovit podul si viaductul din satul Visoka, iar al treilea – podul peste raurile Kosanice si Toplica, provocand mari distrugeri.

korisa

La 13:14, a fost bombardat si centrul orasului Kragujevac. Doua explozii puternice au fost auzite la marginea Parcului Central, unde se afla cazarma “Milan Blagojev” a Armatei iugoslave. In momentul atacului, prin parc se plimbau mai multi trecatori, in special femei si copii care n-au apucat sa ajunga in adaposturile antiaeriene, insa doar 3 persoane au fost ranite. Deja sarbii stiau sa ocoleasca cladirile care puteau fi vizate de bombe. La 13:30, pe autostrada Belgrad-Nis, in apropiere de Jagodina, pilotii NATO au luat la ochi alte doua poduri. Primul, langa satul Mijatovic, a fost lovit de 4 proiectile, iar al doilea, peste paraul Lugomir, de alte doua. Totul in 20 de minute. La 14:00, la Biljanovac s-a auzit o explozie puternica, la periferia Pristinei a fost nimerit un magazin, iar la 14:30, un alt proiectil a lovit orasul Aleksinac.

O noua racheta, a sasea de la inceputul atacurilor aeriene ale NATO in Iugoslavia, a cazut pe teritoriul Bulgariei, in apropierea satului Varbovo, la 10 kilometri de frontiera bulgaro-iugoslava, fara a provoca victime sau pagube materiale, a anuntat Ministerul de Interne, citat de AFP. Este vorba, probabil, de o racheta sarba lansata spre un avion NATO, deoarece poarta inscriptii in limba rusa.

Intre 14:05 si 15:32, a fost alarma la Belgrad si Novi Sad. Am simtit o singura bubuitura si se pare ca o racheta a avariat turnul de televiziune de pe muntele Avala, pentru ca RTS nu a mai avut emisie pana spre seara. Pe mine, insa, ma preocupa Korisa. Imaginile filmate acolo erau infioratoare. In jurul unei ferme devastata de exploziile celor 8 bombe cu fragmentatie, era plin de cadavre sfartecate sau carbonizate, amestecate printre bagaje, tractoare si remorci care inca mai fumegau. Comandamentul Apararii civile din Kosovo si Metohia a anuntat ca atacul a facut cel putin 100 de morti si 50 de raniti, majoritatea internati in stare grava in spitalul din Prizren.

Atacul asupra fermei de la Korisa a inceput la ora 1:00 si a durat aproape 3 ore. In curtea si hambarele fermei se adunasera in jur de 400 de albanezi, care se ascunsesera pana atunci in padurile invecinate, de teama sarbilor si a bombardamentelor. Ingroziti, au inceput sa alerge, incercand sa scape, orbiti de fulgerele bombelor care explodau peste tot, insa nu aveau unde sa se ascunda.

“Suntem in plina ancheta si luam acest subiect foarte in serios,” a declarat purtatorul de cuvant al NATO Jamie Shea. El a adaugat ca avioanele NATO au fost active in aceasta regiune, dar nu a putut preciza locul precis asupra caruia aviatia a lansat atacuri in noaptea de joi spre vineri.

Cu aceasta reactie, a inceput sarabanda declaratiilor oficialilor NATO, care incercau sa iasa cu fata curata in fata ororii trezita in opinia publica internationala de imaginile transmise de la Korisa. Sarbii le-au preluat pe toate si au reusit sa amplifice si mai mult ura oamenilor impotriva celor care ii bombardau. Nici nu a fost greu. “Acum dispunem de informatii potrivit carora etnicii albanezi sunt adunati si condusi sub poduri pentru ca, in cazul in care NATO le ataca, acesti oameni sa fie prezentati ca victime din randul civililor,” a precizat secretarul de stat pentru Aparare al Marii Britanii, John Spellar. Ministrul german al Apararii a anuntat ca exista indicii ca Milosevic a utilizat albanezii drept scuturi umane la Korisa. “Ceea ce stim este ca civilii se aflau pe coline, ca au coborat de pe acestea si s-au asezat in apropierea unei cladiri despre care sarbii trebuie sa fi stiut ca era o tinta,” a declarat Kenneth Bacon, care a recunoscut ca ferma a fost bombardata de 3 avioane americane. “Am vazut soldati care intrau si ieseau din vehicule militare aflate in parcare. In urma observatiilor si a altor informatii pe care le-am obtinut, consideram ca acest scut a fost utilizat de militari si Politia speciala. Era vorba de o tinta militara. Ea trebuia atinsa si a fost.”

“Alianta a identificat Korisa ca fiind o tabara militara si un post de comandament incluzand echipament militar. Un vehicul blindat pentru transportul trupelor si mai mult de 10 piese de artilerie au fost observate in acea zona,” se precizeaza intr-un comunicat al NATO, citat de Reuters. “Avioanele care au participat la atac au observat o pozitie militara camuflata inainte de a executa bombardamentul.”

Acest comunicat contine samburele de adevar de la care s-a nascut tragedia. Adevarul complet este, insa, mult mai crunt si arata prostia si inconstienta comandantilor NATO, cu nimic mai prejos decat cinismul sarbilor. Ce se intamplase, de fapt ? De cateva zile, sarbii au declansat o operatiune de recuperare a refugiatilor albanezi ascunsi prin padurile din zona Prizren-ului. Ii incurcau si ii enervau. Dupa ce au adunat vreo 400, i-au incolonat, pentru a-i conduce spre casele lor. Aseara, cand a apus soarele, militarii sarbi le-au spus albanezilor ca nu mai pot circula noaptea, pentru ca-i periculos, si vor poposi la ferma de la Korisa. Au “uitat” sa le spuna un amanunt. Pana ieri dupa-amiaza, ferma fusese folosita (pentru scurta vreme) drept tabara pentru militarii sarbi. Cu ajutorul satelitilor, NATO a observat vehiculele militare si soldatii care roiau prin zona. Obiectivul a fost marcat pe harti drept tinta si transmis pilotilor, impreuna cu ordinul de a-l bombarda. Ca aproape la fiecare eroare, ofiterii NATO nu au mai verificat, inca o data, inainte de declansarea atacului, daca militarii sarbi se mai aflau la Korisa. Pentru ca ar fi observat ca, dupa-amiaza, sarbii au ridicat tabara si s-au ascuns in alta parte. In locul lor, au fost adusi sa se odihneasca bietii albanezi, care au fost facuti scrum.

Bombele cu fragmentatie de tipul celor care au provocat cel putin 100 de victime in atacul asupra satului Korisa sunt de doua tipuri: anti-materiale si anti-personal, relateaza AFP. Doar cele anti-personal sunt interzise prin conventiile internationale, conform unui responsabil NATO, care sustine ca utilizeaza in Iugoslavia numai bombe cu fragmentatie anti-materiale. De partea iugoslava, o sursa militara din Kosovo a apreciat ca “tuburile de culoare galbena si cele denumite “parasute”, care se pot gasi imprastiate aproape peste tot in provincie, par sa indice ca cea mai mare parte a bombelor cu fragmentatie lansate de catre NATO provin de la un sistem de tipul CBU-87“. Potrivit anuarului britanic “Jane’s Defense“, sistemul CBU-87, de fabricatie americana, contine 202 minibombe cu fragmentatie. Ele sunt plasate intr-un distribuitor care este lansat din avion. La o anumita altitudine, distribuitorul da drumul bombelor, dar nu toate explodeaza dupa atingerea solului. Astfel se face ca aceste bombe, mici, de forma cilindrica si culoare galbena, pot ramane neexplodate, constituind adevarate capcane pentru persoanele neavizate sau care le ating din greseala. Explozia lor provoaca o ploaie de schije imprejur.

Ca si cand nu ar fi de ajuns ca le folosesc, americanii se mai si distreaza cand lanseaza bombe cu fragmentatie. Dupa o veche traditie a militarilor, mazgalesc pe bombe tot felul de mesaje. Astazi, Veroljub Jovanovic, purtatorul de cuvant al filialei Nis a SPS, a prezentat ziaristilor cateva proiectile neexplodate din bombele cu fragmentatie lansate ieri asupra orasului. Pe ele era scris, cu un marker de culoare rosie, urmatorul mesaj: “Do you still wanna be a Serb now ? Run faster !” Adica, “Daca vrei sa mai fii sarb, atunci fugi mai repede !”

Pagubele provocate de bombe in Iugoslavia sunt greu de estimat. In numarul de astazi, cotidianul “Blic” anunta ca numai pagubele provocate de distrugerea podurilor depasesc 2 miliarde de dolari. Bombardamentele au distrus deja 30 de poduri de sosea si cale ferata si viaducte, iar pretul constructiei unui metru patrat de pod se ridica la aproape 2.000 de dolari.

Cererea Guvernului SUA de a bloca accesul la satelit pentru firmele ce asigura legaturile de Internet ale sarbilor a provocat un adevarat scandal international. Compania “Loral Space & Communications” din New York a anuntat ca ar putea bloca accesul Iugoslaviei la unul din satelitii sai, care deserveste cel putin doi mari provideri de Internet din Serbia. Pe de alta parte, cererea guvernului american a fost respinsa de majoritatea celorlalte firme. “In acest moment, Internet-ul a ramas una din putinele surse obiective de informatii despre razboiul din Iugoslavia,” a declarat Jim Dempsey, directorul Centrului pentru democratie si tehnologie de la Washington. Oricum, Vladan Aleksic, directorul de marketing al provider-ului iugoslav EU-Net, a spus ca legaturile Internet ale Iugoslaviei si utilizarea postei electronice vor fi posibile in continuare, chiar daca va fi blocat accesul prin satelit. “Desigur, providerii care au doar conexiuni prin satelit isi vor inceta, temporar, activitatea, pana la realizarea unei conexiuni alternative,” a afirmat el.

Fostul secretar de stat american Alexander Haig a denuntat “infrangerea din Kosovo”, intr-un articol publicat astazi de cotidianul “Washington Post“. “Presedintele a vorbit de o alta Bosnie, ca si cum ar fi vorba de un alt triumf,” scria Haig, referindu-se la recenta declaratie a lui Bill Clinton, care a preconizat pentru Kosovo un sistem asemanator celui din Bosnia. “Dar “o alta Bosnie” inseamna un nou acord cu Slobodan Milosevic, o incetare a focului care va amplifica operatiunile de epurare etnica ale fortelor sarbe in aceasta regiune si nu asigura decat intoarcerea catorva refugiati,” a afirmat Haig, care a semnat acest articol impreuna cu presedintele Foreign Policy Research Institute, Harvey Sicherman. In opinia fostului secretar de stat, Kosovo este “o Bosnie in plus”, al carui viitor se contureaza deja: “o forta internationala supervizata de Consiliul de Securitate al ONU, in care rusii vor patrula in zonele de interes vital pentru sarbi, iar NATO va fi insarcinata cu supravegherea UCK, in contul lui Milosevic“.

Problema poluarii din cauza bombardamentelor din Iugoslavia devine tot mai acuta in tarile din jur. Astazi, Tudor Flueras, corespondentul “Evenimentului zilei” la Timisoara, m-a sunat sa-mi spuna ca, din cauza dotarii slabe, Agentia pentru protectia mediului Timis nu poate sa masoare decat concentratiile de dioxid de sulf, de azot, acid clorhidric si amoniac. El era ingrijorat deoarece Consulatul iugoslav de la Timisoara anuntase ca, la Pancevo, gradul de poluare cu substante cancerigene este de 10 pana la 600 de ori mai mare decat cel admis si avertizase ca si romanii vor fi afectati. Un cercetator biolog din Timisoara declarase, insa, ca zona de vest a Romaniei nu este in pericol, deoarece este protejata de muntii din sudul tarii si de curentii de aer de pe Dunare. Tudor Flueras m-a intrebat ce parere am si daca ma simt bine. Ce era sa-i spun ? Numai la poluare nu-mi statea mie gandul. Si, oricum, nu-i puteam descrie norul imens care se raspandise spre Romania, dupa ce NATO a bombardat combinatul chimic de la Pancevo. Niciodata nu mai vazusem un nor de fum de 100 de kilometri lungime si 30 latime…

Se pare ca poluarea nu-i lasa sa doarma nici pe bulgari. Intr-un ziar citisem o notita despre Evdokia Maneva, ministrul bulgar al Mediului, care spunea ca, fata de luna martie, in aprilie, radioactivitatea a crescut de 8 ori, fara a deveni, deocamdata, periculoasa. Pana acum, in Bulgaria, singurele efecte ale poluarii au fost ploile acide si ciupercile crescute pe unele plante.

NATO a utilizat bombe cu uraniu neimbogatit in timpul bombardamentelor din Iugoslavia, a recunoscut generalul german Walter Jertz, purtatorul de cuvant militar al Aliantei, citat de AFP. “Uraniul a fost utilizat de cateva ori in trecut, datorita eficacitatii sale pentru anumite tinte, dar acest uraniu nu este puternic radioactiv, iar acelasi nivel de radioactivitate poate fi gasit si in sol sau roci,” a afirmat Jertz.

Apropo de poluare, un alt prieten, medicul Virgil Negomireanu din Timisoara, un excelent homeopat, care ma scapase cu cateva pastile de o gastrita care ma chinuise luni de zile, m-a sunat si el, sa ma intrebe cum ma simt. I-am spus ca nu am nimic si, oricum, m-a linistit: “Cand te intorci acasa, sa nu uiti sa ma suni ! Am preparat pentru tine un remediu foarte bun impotriva poluarii si radioactivitatii.” Ne-am intalnit dupa razboi si, intr-adevar, mi-a dat pastilele pregatite. Nu stiu daca au anihilat efectele poluarii la care am fost expus, insa m-am simtit excelent dupa ce le-am luat si mi-a disparut orice urma a oboselii acumulate la Belgrad.

Revenind la razboiul din Iugoslavia, sarbii au anuntat ca noul comandant al Statului Major al UCK este fostul general de brigada al Armatei croate, Agim Ceku. Absolvent al Academiei Militare din Belgrad, Ceku a fost capitan intr-un corp de artilerie al Armatei iugoslave, dupa care a trecut de partea croatilor, parcurgand toate gradele ierarhiei militare, pana la cel de general de brigada. El cunostea strategia si tactica sarbilor, de la care a invatat arta razboiului. Primele sale declaratii vizau moralul Armatei iugoslave, despre care spunea ca ar fi la pamant, precum si problemele pe care le infruntau luptatorii UCK: lipsa de armament si logistica. Auzind vestea, doi muntenegreni care vesnic jucau sah in barul hotelului “Toplice“, au comentat ironic: “Asa ne trebuie ! Noi l-am invatat carte si acum ne omoara copiii in Kosovo, dupa ce ni i-a omorat in Croatia.”

N-am mai apucat sa relatez in aceasta seara la ProTV despre bombardamentele de dupa-amiaza. Au avut loc tarziu si, oricum, abia mi-am gasit cuvintele pentru a descrie tragedia de la Korisa. Imi parea rau, insa, ca nu am putut dezvalui motivul real al erorii pilotilor NATO. Riscam sa ma aresteze Politia si sa ma expulzeze. Oricum, dupa transmisie mi-am notat ultimele atacuri. La 18:00, a fost bombardat Djakovica. La 19:20, la Nis s-au auzit doua explozii, dupa care sarbii au anuntat ca ar fi doborat un avion inamic in zona Drenica, pilotul reusind sa se catapulteze. Alte doua bombe au explodat la Lipljan, la 19:30. O jumatate de ora mai tarziu, a venit randul satului Zur (de langa Prizren) si Nerodimlje (de langa Urosevac), unde au cazut 8 proiectile. Si, desigur, periferia Pristinei.

Avioane ale NATO au lansat in cateva randuri, in Marea Adriatica, bombe pe care, din motive tehnice, nu le-au putut directiona impotriva tintelor lor din Iugoslavia, a declarat generalul Walter Jertz, citat de AFP. “Din motive de securitate, pilotii nu mai pot ateriza avand aceste bombe la bord, pentru ca ele pot exploda la aterizare si, din acest motiv, au fost aruncate in Adriatica,” a precizat Jertz. Guvernul italian a cerut Aliantei “toate informatiile necesare pentru a se face lumina in privinta bombelor neexplodate aflate in apele internationale ale Adriaticii,” se arata intr-un comunicat al presedintiei Consiliului italian.

La noi, orele treceau si nu mai sunau sirenele alarmei aeriene. Afara era furtuna, cu ploaie torentiala, tunete si fulgere. Nici un avion nu putea zbura pe o astfel de vreme. Furtuna avea sa traverseze, venind dinspre nord, intreaga Iugoslavie, impiedicand raidurile NATO, insa provocand o gramada de pagube. Era ceva ciudat cu furtuna asta. Nu mai vazusem asa ceva. Norii erau vineti, iar fulgerele si tunetele – deosebit de multe si violente. N-am stat afara, desi nu ma speriau prea tare zvonurile despre ploile acide, insa n-avea nici un sens sa le verific pe pielea mea. Am profitat de acest mic ragaz si am vorbit la telefon cu Mile, care se grabea sa-si rezolve problemele si sa se intoarca la Belgrad.

Am crezut ca furtuna va anula atacurile din aceasta noapte, insa la 1:23, urletele sirenelor m-au contrazis. Pana la 5:10, Belgradul a fost sub alarma aeriana, insa nu a fost atacat. Doua raiduri puternice au fost lansate insa, incepand cu 1:10, asupra orasului Cacak. Cel putin 9 proiectile au lovit obiective din zona industriala, atacul fiind concentrat asupra fabricii “Cer“, care a fost grav avariata, si asupra unei alte uzine. Incendiile izbucnite aici au luminat cerul si dupa 3 ore, in ciuda eforturilor pompierilor. In acelasi timp, aviatia NATO a lansat mai multe rachete asupra localitatilor Ladjevic si Leskovac, de langa Kraljevo, si mai multe explozii au fost auzite la Kragujevac, unde antiaeriana a reusit sa respinga atacul. La 1:50, mai multe proiectile au lovit din nou aeroportul civil si militar Ponikve, situat la 20 de kilometri de Uzice.

Cu putin inainte de miezul noptii, la Nis a fost intrerupt curentul, din cauza unei interventii la sistemul energetic, in scopul remedierii avariilor provocate de bombardamentele cu grafit de ieri noapte. In acelasi timp, atacurile au continuat asupra regiunii Pristinei, fiind lovite aeroportul Slatina si muntele Goles.

Zece avioane Mirage F1CT au decolat astazi, de la baza aeriana 132 din Colmar-Meyenheim din estul Frantei, indreptandu-se spre baza militara din Istrana, in Italia, pentru a participa la operatiunile din Iugoslavia, informeaza AFP. Conform comandantului bazei, colonelul Roger Renard, aceste aparate, care decoleaza in grupuri de cate doua, sunt avioane de vanatoare si de atac la sol si au misiunea de a bombarda. Aceste patrule fac parte din escadrila de vanatoare Normandia-Niemen si implica un efectiv de 80 de persoane.

Rusii si grecii continua sa ramana, cel putin la nivel declarativ, de partea sarbilor. In jurnalele de noapte ale televiziunii Studio B, singura care mai indrazneste sa emita buletine de stiri dupa caderea intunericului, s-a precizat ca, in ciuda crizei politice din Rusia, autoritatile de la Moscova cer americanilor sa opreasca bombardamentele si sustin opinia lui Milosevic, care nu accepta ca, din structura viitoarei forte de mentinere a pacii in Kosovo, sa faca parte militari inarmati, provenind din tarile care participa la bombardamente.

La randul lor, grecii acuza NATO ca nu respecta culoarele stabilite pentru operatiuni umanitare in Kosovo. Alaltaieri, o portiune de sosea situata la 5 kilometri de Nis, pe unde urma sa treaca o masina care transporta echipament al filialei elene a organizatiei “Medecins sans frontieres“, a fost bombardata de avioanele aliate. Odysseeas Boudouris, presedintele filialei, a protestat, pentru ca traseul fusese semnalat oficialitatilor NATO, prin intermediul ministrului de Externe, iar masina purta steagul organizatiei si avea drapelul grec pictat pe capota.

De asemenea, in aceasta seara, peste 200 de politisti greci au demonstrat pe strazile Atenei, pana la Ambasada SUA, in semn de protest fata de atacurile NATO impotriva Iugoslaviei. Erau imbracati in uniforme, purtau in maini trandafiri si scandau “Americanii – ucigasi ai popoarelor !” si “Serbia ! Serbia !”.

Incercand sa recupereze prestigiul pierdut in perioada in care s-a aflat la Pristina, Ibrahim Rugova a inceput un turneu prin capitalele europene. El spunea ca doreste sa obtina revenirea refugiatilor la caminele lor si participarea NATO la viitoarele forte de mentinere a pacii in Kosovo. Astazi, Rugova s-a intalnit, la Londra, cu reprezentantii politici ai etnicilor albanezi, carora le-a spus ca intentioneaza sa coordoneze viitoarele structuri politice din provincie. Lupta se anunta dificila, deoarece Hashim Thaqi si ceilalti lideri ai UCK nu au pierdut vremea pana acum si au reusit deja sa obtina recunoasterea NATO ca reprezentanti ai albanezilor.

Consiliul de Securitate al ONU si-a exprimat in aceasta seara, “consternarea si preocuparea” fata de bombardarea ambasadei chineze din Belgrad de catre aviatia NATO, informeaza AFP. Agentia precizeaza ca a fost nevoie de negocieri non-stop de-a lungul intregii zile, pentru ca Statele Unite si China sa se puna de acord asupra textului acestei prime reactii oficiale, care a obtinut unanimitatea celor 15 membri ai Consiliului. S-a mai subliniat necesitatea unei anchete exhaustive si ca se asteapta rezultatele anchetei deschise de NATO.