Feed on
Posts
Comments

12 mai 1999

Mi-am inceput dimineata cu vesti mai putin placute. In primul rand, am fost anuntati ca sistemul energetic national al Serbiei nu a fost inca stabilizat si, de aceea, intre orele 14:00 si 17:00, va fi intrerupt curentul in cartierul Rakovica si in zonele din jurul acestuia. Intreruperi de curent au fost anuntate si in alte orase iugoslave. Toate aceste probleme erau consecintele bombelor cu grafit lansate vineri asupra instalatiilor electrice din jurul Belgradului.

In Muntenegru, a izbucnit inca un scandal. Aseara, la ora 22:00, reprezentantii Politiei militare au descins in redactia postului de radio “Free Montenegro” din Podgorica, pentru a-i inmana redactorului-sef Nebojsa Redzic o citatie. Era chemat in fata Tribunalului militar, fiind acuzat de incalcarea Codului penal al Iugoslaviei. De asemenea, a fost citat si Bebe Marusic, redactor la cotidianul “Monitor“. “Nu exista nici un motiv pentru care Politia militara sa-l caute pe Marusic, atata vreme cat continutul textelor sale poate fi judecat doar prin prisma legilor din Republica Muntenegru,” a comunicat redactia ziarului. “In Muntenegru avem un guvern civil si nu tribunalele militare trebuie sa analizeze daca legea a fost incalcata.” Ca sa toarne gaz pe foc, colegiul de redactie a adaugat ca Muntenegru nu trebuie sa se alature razboiului dus de guvernul de la Belgrad si a solicitat executivului muntenegrean o pozitie oficiala fata de acest incident. Care nu era singular, fiindca Politia militara l-a cautat la Universitatea din Podgorica si pe profesorul Miodrag Perovic (editorialist la “Monitor“), care a fost acuzat de defaimarea autoritatilor federale si obstructionarea luptei impotriva dusmanilor Iugoslaviei. Perovic a anuntat ca intentioneaza sa se prezinte in fata Tribunalului militar, deoarece este convins ca un astfel de proces nu poate duce la condamnarea sa.

Dimineata a plouat din nou cu bombe in Kosovo. La 7:45, trei proiectile loveau orasul Kosovska Mitrovica, atacul fiind repetat 3 ore mai tarziu. Intr-o singura ora, alte 8 explozii au fost auzite la periferia Pristinei, dinspre Lukare, Kosovopolje si aeroportul Slatina. Nici la Belgrad nu am avut liniste. La 13:21 a fost anuntata alarma aeriana. La aceeasi ora, in suburbia Ladjevic a orasului Kraljevo explodau deja primele bombe. Atacul incepuse aici la 13:15, cand s-au auzit vuietul avioanelor si tunurile artileriei antiaeriene. La Leskovac, a fost solicitat ajutorul pompierilor si ambulantelor din Kragujevac, pentru ca raidurile au facut mai multi raniti si au izbucnit cateva incendii. La 13:17, in aceeasi regiune, o casa din satul Konjuh a fost facuta praf de o racheta. Din fericire, la acea ora nu era nimeni acasa. La Belgrad, nu am fost atacati si alarma a incetat la 14:38. Bombardamentele, insa, au continuat la Nis, unde, cu putin inainte de ora 15:00, au fost auzite mai multe explozii, dupa care antiaeriana a reusit sa respinga atacul.

Profitand de anuntarea intreruperilor de curent, micii intreprinzatori au invadat strazile cu lanterne si lumanari de vanzare. Nici compatriotii nostri nu s-au lasat mai prejos. Nelu a dat o fuga cu masina pana in vama de la Stamora-Moravita, sa-si cumpere benzina. Cand s-a intors, mi-a povestit ca s-a crucit de ce a vazut. Pana acum cateva zile, aici se infiintase o piata ad-hoc, unde romanii vindeau de toate. Pentru ca amenintau sa blocheze vama, sarbii au facut un tarc mai departe, la jumatatea drumului dintre vama si orasul Virset, unde, contra unei taxe de 10 dinari, romanii pot sa-si vanda marfurile. Era coada de masini la intrarea in tarc, pentru ca politistii sarbi nu permiteau nimanui sa vanda ceva in afara acestuia. Ai nostri erau tare bine informati, pentru ca adusesera exact ce se cauta: de la baterii, lanterne sau tigari (vandute, in medie, cu 5 marci germane in plus la cartus, fata de pretul din Romania) si pana la benzina (care se vindea cu 1,6 marci germane/litru). Este inimaginabil ce au putut oamenii sa-si modifice la masini, de incapea atata benzina in ele, pentru ca n-a intalnit pe nimeni care sa ofere la vanzare mai putin de 2-300 de litri. Oricum, oferta depasea cererea, deoarece foarte putini sunt sarbii care indraznesc sa cumpere benzina pentru a o vinde mai departe, la Belgrad, unde pretul depaseste chiar si 10 marci/litru. Nimeni nu risca, pentru ca, pe drum, exista mai multe filtre ale Politiei si Armatei si, cine nu are “spatele asigurat” (adica nu-i cunoaste pe cei care il opresc, ca sa ii poata mitui, sau nu este membru SPS sau JUL), risca sa ajunga la puscarie, acuzat de trafic de carburanti.

Diplomatii din Consiliul de Securitate al ONU nu au reusit sa se puna de acord asupra unui text propus de Beijing, cu privire la o reactie oficiala fata de bombardarea ambasadei chineze din Belgrad, informeaza AFP. Ultima versiune a textului, discutat cu usile inchise, propune ca membrii Consiliului “sa deplanga sincer un astfel de incident”. Diplomatii au precizat ca Franta a acceptat o asemenea formula, dupa ce reprezentantii chinezi acceptasera, ieri, sa renunte la cererea lor care viza o condamnare oficiala a atacului, soldat cu 3 morti si 20 de raniti. China va face maine o noua propunere. Potrivit diplomatilor, Beijingul refuza sa accepte discutarea unei rezolutii care sa ceara liberul acces al organizatiilor umanitare in Kosovo, atat timp cat nu se va ajunge la un acord referitor la reactia fata de bombardarea ambasadei sale.

Astazi, cenusa celor 3 jurnalisti chinezi ucisi la Belgrad a ajuns la Beijing, impreuna cu cei 20 de raniti din ambasada. Pe aeroport, ei au fost asteptati de o garda de onoare si de cateva sute de oameni cu flori albe in maini. Desi, initial, autoritatile chineze au dat dreptul ziaristilor straini sa transmita evenimentul, in ultimul moment s-au razgandit si i-au tinut pe reporteri la 100 de metri de locul ceremoniei. Totusi, sarbilor le-au transmis imagini, pe care le-am fi vazut oricum, pe postul de televiziune Kosava, al fiicei lui Milosevic, care retransmite un canal chinez de televiziune. Nimeni nu intelege o iota, dar unora le place, ca se dau filme cu karate. La Beijing, dupa 4 zile in care a fost sechestrat in sediu, ambasadorul american James Sasser a iesit astazi din cladire, insotit de secretarul sau si de 2 bodyguarzi, furisandu-se pana la una din resedintele diplomatice din apropiere.

Cancelarul german Gerhard Schroeder, care a sosit astazi la Beijing pentru o vizita de lucru, a cerut scuze Chinei, in numele NATO, pentru bombardarea ambasadei de la Belgrad, a anuntat agentia China Noua. Schroeder si-a prezentat scuzele in fata ministrului chinez de Externe, Tang Jiaxuan, respingand, in acelasi timp, orice intentie de bombardare de catre NATO a ambasadei. “Este vorba de o eroare tragica si nimic altceva,” a precizat cancelarul german.

Conflictul din Iugoslavia a tensionat din nou relatiile dintre Turcia si Grecia. Amandoua membre NATO, atitudinea celor doua tari a fost nuantata. Astazi, Turcia a anuntat ca va pune la dispozitia Aliantei baza aeriana de la Corlu, pentru a fi utilizata in lansarea atacurilor impotriva Iugoslaviei. Aici vor fi desfasurate avioane de vanatoare americane F-15 si F-16, avioane cargo C-130 si avioane de alimentare in zbor KC-135. Oficialii iugoslavi au subliniat diferenta de atitudine a Greciei, tara considerata prietena. Dimitris Reppas, purtatorul de cuvant al guvernului de la Atena, a declarat, tot astazi, ca tara sa nu va deschide spatiul aerian pentru avioanele NATO care participa la bombardamentele impotriva Iugoslaviei si a asigurat ca nici teritoriul grec nu va fi folosit de militari in acest scop.

“Cand vedeti elita Serbiei trimitandu-si familiile si bunurile in afara Belgradului si in alte locuri, cand vedeti, acum, inalti oficiali ai armatei facand acelasi lucru, aceasta va demonstreaza ca increderea in Milosevic si in actiunile sale este in declin,” a afirmat secretarul american al Apararii, William Cohen, intr-o conferinta de presa, informeaza Reuters. “Cu fiecare zi care trece, fortele lui Milosevic sunt tot mai slabe si NATO tot mai puternica. Suntem pe punctul de a incercui Iugoslavia si de a ataca din toate partile. Desfasurarea de aparate de lupta suplimentare in Turcia si Ungaria va permite atacarea mai multor tinte, mai des si mai eficient.”

RTS a anuntat ca Armata iugoslava a descoperit langa trecatoarea Cakor din Muntenegru, in imediata apropiere a provinciei Kosovo, un depozit de arme si munitii apartinand UCK. Separatistii albanezi creeaza probleme si in Macedonia, unde ministrul de Externe Aleksandr Dimitrov a declarat ca au descoperit 10 tone de armament al acestora. El a afirmat ca, indata ce fortele sarbe se vor retrage din Kosovo, luptatorii UCK vor trebui dezarmati si a acuzat regimul de la Belgrad ca foloseste o tactica marsava: nu intentioneaza sa ii elimine total pe separatistii UCK, ci sa ii disperseze in tarile din jur. Rationamentul e simplu: prezenta bandelor de albanezi inarmati provoaca teroare si creeaza o imagine negativa pentru UCK.

Occidentul continua sa ii crediteze pe liderii Opozitiei sarbe, desi acestia sunt aproape total lipsiti de putere si influenta. Astazi, premierul francez Lionel Jospin a primit-o, la Paris, pe lidera Aliantei Civice, Vesna Pesic. Ea a incercat sa atraga atentia asupra responsabilitatii tarilor occidentale pentru distrugerile provocate de bombardamente, incercand sa obtina promisiuni ca tara va fi reconstruita. “Toata opozitia democratica accepta conditiile puse pentru oprirea interventiei NATO,” a spus Vesna Pesic. “Democratie, dezvoltare, reconstructie si integrare in Europa, nimic din toate acestea nu se va putea realiza, daca vom pastra acelasi regim condus de Milosevic.” Cuvinte mari, fara nici un efect, nici in Occident, nici in Serbia. Popor de oameni mandri si demni, sarbii nu vor accepta sa se ploconeasca in fata Occidentului, nici macar pentru a obtine oprirea bombardamentelor. Si cu atat mai putin ii respecta pe cei ce fac asa ceva.

Rusii au avut o tresarire de orgoliu astazi, cand Boris Eltin a amenintat ca tara sa ar putea parasi negocierile, daca propunerile si eforturile sale nu vor fi luate in considerare. “In criza iugoslava, Rusia nu se multumeste cu rolul unui curier tehnic, insarcinat sa transmita propunerile unei tari catre alta,” a declarat Vladimir Putin, pe atunci, sef al serviciilor secrete rusesti. Se pare ca pana si ei au sesizat ridicolul situatiei in care au fost pusi de conflictul iugoslav. In realitate, pe langa criza economica, Boris Eltin mai avea o problema similara cu a lui Bill Clinton, care ii acapara atentia: Duma de Stat tocmai votase, cu 243 de voturi “pentru” si doar 20 “impotriva”, o rezolutie in care i se cerea presedintelui sa demisioneze.

Nava-spion rusa “Kildin a plecat ieri din rada portului Sevastopol din Ucraina, indreptandu-se spre zona de desfasurare a conflictului iugoslav, unde urmeaza sa ia locul unui vas de acelasi tip, aflat acolo in misiune inca de la inceputul lunii aprilie, a anuntat purtatorul de cuvant al flotei rusesti din Marea Neagra, Andrei Graciov. “Nava nu are arme la bord, ci numai aparatura electronica sofisticata si va ajunge, pe data de 16 mai, in largul coastelor iugoslave de unde, la fel ca predecesoarea sa, nava “Liman”, va transmite informatii in legatura cu activitatile militare ale NATO, cu precadere cele aeriene si navale,” a explicat Graciov.

Activitatile de spionaj in apele teritoriale ruse din Oceanul Pacific, din Marea Baltica si Marea Nordului s-au intensificat odata cu razboiul din Iugoslavia, au afirmat oficiali ai Statului Major al Marinei militare ruse, potrivit agentiei Itar-Tass. Avioanele de supraveghere au descoperit, in cursul ultimelor zile, in apele ruse din Pacific, un submarin spion strain. Unitatile de lupta anti-submarin au reusit sa il localizeze si i-au interzis sa patrunda in zona de manevre a Flotei Pacificului. Intr-o singura saptamana, fortele apararii antiaeriene ruse din regiunea enclavei Kaliningrad au interceptat 720 de avioane straine, printre acestea aflandu-se si 36 de avioane militare suedeze si poloneze.

Dupa-amiaza, NATO si-a continuat atacurile, in special in Kosovo si in estul Serbiei. La Nis, intre 14:45 si 15:17, au fost bombardate periferia orasului si obiectivele din zona industriala: fabrica de tigari, o uzina constructoare de masini si bulevardul Lenin. Sase persoane au fost ranite de exploziile unor bombe cu fragmentatie. La 16:30, a fost atacata zona localitatii Kosovska Kamenica. La 18:30, sarbii au anuntat mai multe obiective civile lovite langa Presevo, iar dupa 19:30, cateva proiectile au explodat la Srbica, Decani si – din nou – pe aeroportul Slatina din Pristina.

Sosirea in Macedonia a actorului britanic Roger Moore, ca reprezentant al UNICEF ce dorea sa-i ajute pe copiii refugiatilor din Kosovo, a mai dat apa la moara sarbilor sa faca haz de necaz. “Sfantul” a fost asteptat pe aeroportul din Skopje de generalul britanic Michael Jackson. Printre jurnalistii prezenti la sosire, sa afla si un sarb, care l-a intrebat pe Moore daca va impartasi militarilor macedoneni cateva din secretele operatiunilor de spionaj din filmele sale. In corespondenta sa, sarbul a relatat remarca facuta de un inalt ofiter macedonean: “Mai bine i-ar da niste sfaturi lui Javier Solana !” Secretarul general al NATO se afla, si el, in Macedonia, unde a declarat ca bombardamentele vor continua pana la intoarcerea refugiatilor in Kosovo, unde se va pune bazele unei provincii democratice si multietnice.

Dupa transmisia pentru Stirile de la 19:30, am coborat in barul hotelului. Boban mi-a dat sa citesc ziarele de astazi si, printre ele, am remarcat ca “Vecernje novosti” publicase facsimilul unui raport secret, potrivit caruia, pana in 2 mai, NATO ar fi pierdut 74 de avioane, in timpul atacurilor asupra Iugoslaviei. Printre ele erau aparate de tip F-117 A, F-15, F-16, A-10, Harrier si Tornado, 10 elicoptere si 200 de rachete de croaziera. Raportul parea veridic si mentiona si elicopterele despre care ne povestisera militarii sarbi ca le-ar fi doborat: cel care s-a prabusit, in 27 martie, pe muntele Zlatibor (cand 22 de puscasi marini au murit) si cel care a cazut la Majevica, in Republica Srpska (cand au murit alti 12 militari), dupa ce a fost lovit in spatiul aerian iugoslav.

Rasfoind “Politika” (un fel de “Scanteia” a sarbilor), am aflat ca a fost interzis pescuitul pe Dunare, in aval de Pancevo, din cauza poluarii provocate de bombardamentele NATO asupra combinatului chimic. De asemenea, pescuitul a fost interzis in raul Tamis (Timisul care venea din Romania), considerandu-se ca pestele pescuit in aceste rauri ar fi toxic pentru consum. Autoritatile militare au anuntat ca antiaeriana a mai doborat doua avioane-spion fara pilot. Primul s-a prabusit la ora 12:00, in apropierea satului Klokot Banja, de langa Kosovska Mitrovica, iar al doilea la ora 19:00, langa Urosevac, in satul Bila. Am vazut si imagini filmate ale acestuia. Avea insemne americane, aripi cu geometrie variabila, iar camera video, scanner-ul si aparatul de ghidare cu laser ramasesera intacte, in ciuda impactului cu solul.

“Scriitorul” Dragan a venit in seara asta insotit de Maja, o bruneta superba, tunsa scurt, despre care spunea ca este secretara lui. Cand m-a vazut singur la masa, citind ziarele, a venit la mine si mi-a prezentat-o, dupa care s-a scuzat si ne-a lasat singuri o jumatate de ora. Maja vorbea o engleza fara cusur si mi-a povestit ca este studenta la Drept. De cand stiam ce e cu Dragan, nu mai credeam nimic. Mai ales ca fata m-a intrebat ce se intampla la Bucuresti. Si am constatat ca stia deja ca Romania s-a asociat la regimul de sanctiuni al Uniunii Europene, prin care se interzicea acordarea de vize pentru Slobodan Milosevic, membrii familiei sale si unii demnitari de la Belgrad. M-a intrebat ce fonduri cred eu ca are presedintele iugoslav in Romania sau daca stiu ce firme sarbesti din tara noastra sunt controlate de regimul de la Belgrad. Am dat din umeri si a ras: “Atunci, ce conturi ale lui Milosevic va laudati ca ati inghetat ?”

Am zambit acru si m-am bucurat ca am scapat de ea, cand s-a intors Dragan si au urcat la el in camera, spunand ca au de lucru. Enervat, l-am sunat pe Mile si i-am povestit ce festa mi-a facut Dragan. S-a distrat, dupa care m-a intrebat daca e adevarat ca Ambasada Romaniei de la Belgrad va fi evacuata. Vorbisem mai devreme cu Traian Borsan si nu mi-a spus nimic despre asta. Mai tarziu, am aflat ca MAE anuntase ca ia in considerare, in functie de evolutia evenimentelor, posibilitatea unei evacuari totale a ambasadei. A doua zi, Borsan avea sa ma linisteasca, spunandu-mi ca exista o asemenea varianta, insa este normal, avand in vedere situatia.

Aproximativ 1.500 de refugiati, care au trecut, astazi dupa-amiaza, granita albaneza prin punctul de frontiera de la Morine, au relatat despre bombardamentele NATO, operatiunile de purificare etnica si luptele dintre sarbi si UCK, informeaza AFP. Majoritatea refugiatilor, sositi in tractoare, provin din sudul provinciei Kosovo, din zona aflata intre Prizren si Budakovo. In drumul spre Albania, convoiul a fost oprit de militari, care au ordonat mai multor barbati sa ii urmeze. Zece familii au fost izgonite din satul Srbica, in care – afirma refugiatii – sarbii si albanezii au trait pana acum impreuna fara incidente. “Un politist pe care il cunosteam a spus chiar ca este dezolat, dar ca nu poate face nimic,” a afirmat o refugiata, al carui sot a fost ridicat de Politie, care avea o lista de persoane ce urmau sa fie arestate. In drumul spre granita, refugiatii au vazut avioanele NATO care survolau provincia Kosovo si au auzit bombardamentele.

La Belgrad, alarma aeriana a sunat la 21:58, insa, pana m-am dus la culcare, pe la ora 2:00, orasul nu a fost atacat. La 4:15, m-a trezit o bubuitura puternica, din cauza careia au pornit sa sune alarmele masinilor parcate in preajma hotelului. M-am imbracat rapid si am alergat pe acoperis. NATO bombarda zona aeroportului Batajnica, unde am numarat 5 explozii. RTS anuntat ca, in timpul acestui atac, in care NATO a lansat din nou proiectile anti-buncar, antiaeriana ar fi reusit sa doboare un avion inamic. Au urmat 4 sau 5 explozii in apropierea satului Deliblatska Peskara, la est de Pancevo. Apoi a fost lovit si centrul orasului. Atacurile s-au concentrat asupra Novi Sad-ului. De altfel, deasupra acestui oras, vuietele avioanelor se auzisera toata noaptea. Acum, au fost lansate 5 rachete asupra ruinelor televiziunii, incercand sa distruga turnul releului, care scapase data trecuta. Alte doua bombe au explodat langa podul Sloboda, distrus deja in 3 mai. Si inca doua – pe muntele Fruska Gora.

Pe la 5:00, am coborat si m-am culcat, insa, dupa 46 de minute, m-au trezit sirenele de incetare a alarmei aeriene. Am renuntat sa mai dorm si am urmarit stirile la posturile sarbesti de radio si televiziune, pentru a-mi completa corespondenta pentru emisiunea de dimineata. In Kosovo fusese din nou prapad. Explozii in satul Sofalija (langa Pristina). Mai multe proiectile intre localitatile Djakovica si Decani. Bombe cu fragmentatie in padurile dintre Urosevac si Pristina. Alte proiectile la Stari Trg si in releul TV de la Kutlovac. Un incendiu in gara din Prizren, provocat de 5 explozii. Peste 20 de proiectile asupra muntelui Goles si aeroportului Slatina din Pristina. Sunt doar cateva dintre localitatile lovite de bombe pe care am reusit sa le notez. Dar ele au fost mult mai multe.

Ministrul de Interne Pavle Trajanov a declarat intr-un interviu televizat ca Guvernul macedonean nu va tolera desfasurarea de activitati politice in taberele de refugiati din Kosovo, relateaza AFP. “Acesti oameni au parasit Kosovo pentru ca vietile lor erau amenintate,” a spus Trajanov. “Ei primesc sprijinul statului nostru si tentativele de a-i politiza si de a se folosi de ei in scopuri politice nu vor fi tolerate.” Ministerul de Interne a anuntat descoperirea a zeci de arme usoare in timpul unor perchezitii efectuate in mai multe case din Kumanovo si Strunga. Trajanov a confirmat la televiziune ca Politia urmareste de catva timp acest trafic ilegal cu arme.